Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παχυσαρκία και αντίληψη



Η ασθένεια είναι ο πιο πειστικός γιατρός. Στην καλοσύνη και στη σοφία δίνουμε μόνο υποσχέσεις. Στον πόνο υπακούμε.

Μαρσέλ Προυστ 1871-1992, Γάλλος συγγραφέας 



Σύμφωνα με τον ΠΟΥ στην Ελλάδα, το ποσοστό των υπέρβαρων φτάνει το 53,7% του πληθυσμού, και των παχύσαρκων το 20,1%. Το ποσοστό των αντρών είναι  στο 59,7% με κορύφωση του επιπολασμού στις ηλικίες  40-50 ετών, και στις γυναίκες το ποσοστό είναι  στο 47,9% με κορύφωση του επιπολασμού στις ηλικίες 50-60. (Πηγή: Αθηρωμα (έκδοση Ιανουάριος-Μάρτιος 2017).

Με αυτά τα δεδομένα η ταχέως εξελισσόμενη επιδημική μη λοιμώδης νόσος (υπολογίζεται ότι το 2050 θα είναι η μεγαλύτερη επιδημική νόσος στην ιστορία της ανθρωπότητας), ολοένα και σφίγγει γύρω από την ανθρώπινη υγεία. 
Πλέον οι δυνατότητες αντιμετώπισής της είναι πάρα πολλές. Τα νέα σκευάσματα βρίσκονται ήδη στην φαρέτρα των γιατρών. Γιατί όμως η παχυσαρκία συνεχίζει και αυξάνεται;

Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Μια νόσος η οποία οφείλεται σε κυτταρικές διαταραχές και οδηγεί σε άλλες κυτταρικές διαταραχές.
Εχει όμως ένα βασικό μειονέκτημα. Το ίδιο της πρώιμης ισχαιμίας, της πρώιμης καρκινωμάτωσης και γενικά κάθε μείζονος ασυμπτωματικής νόσου. ΔΕΝ πονάει!

Με αυτό τον τρόπο, ο ασθενής οδηγείται στην ψευδαίσθηση της "καλής υγείας", θα συμπέραινε κάποιος, όχι άδικα. 'Εχει όμως ταυτόχρονα και ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες αναφερόμενες παθήσεις. Την αισθητική διαταραχή!
Ο παχύσαρκος είναι ένας ασθενής που στην ουσία μπορεί να "αυτοδιαγνωσθεί", δηλαδή να αντιληφθεί το πρόβλημα και να ζητήσει βοήθεια.    'Ομως δυστυχώς, την αυτοδιάγνωση την ακολουθεί και η αυτοθεραπεία.  

Και με τον όρο αυτοθεραπεία, εννοούμε την διατροφική τροποποίηση η οποία εσφαλμένα θεωρείται ως μια θεραπεία κοινή για όλους. Αυτό κάνει τον ασθενή να σχηματίζει την εντύπωση ότι και η νόσος είναι κοινή για όλους, άρα όταν μια νόσος είναι ίδια τότε μάλλον δεν είναι νόσος.
Η παχυσαρκία όμως δεν θεραπεύεται σαν μια κοινή για όλο τον κόσμο τροποποίηση της διατροφής.

Αλήθεια πόσοι ξέρουν ότι η διατροφή εκτός της παχυσαρκίας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας όλων μα όλων των παθήσεων του ανθρώπινου είδους (άσχετα αν έχει υποβαθμιστεί). Γνωρίζετε ότι η θεραπεία των νεφροπαθών απαιτεί συγκεκριμένες ποσότητες πρωτείνης; Γνωρίζετε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 απαιτεί αυστηρά ισοδύναμα υδατάνθρακα; Γνωρίζετε ότι η στεφανιαία νόσος, ο καρκίνος, οι αρρυθμίες, οι θυρεοειδοπάθειες, αποτελούν αντένδειξη για την διαδικασία της κέτωσης; ( π.χ οι φημισμένες δίαιτες atkins κτλ που αν και έχουν ιατρικό υπόβαθρο εν τούτοις έχουν σκοτώσει πολλούς αφελείς ασθενείς). 

Η επαναρρύθμιση του μεταβολισμού, αποτελεί μια ιατρική πράξη μείζονος δυσκολίας, η οποία είναι εφάμιλλη μιας μεταμόσχευσης. Θα μπορούσατε λοιπόν να αυτομεταμοσχεύσετε ένα όργανο; Οχι βέβαια. 

Όπως εφάμιλλα των μείζονων συμπτωμάτων είναι και τα συμπτώματα της παχυσαρκίας.  Η πείνα δηλαδή, είναι εφάμιλλη του πόνου. Κανείς δεν είναι φτιαγμένος από τη φύση για να πεινάει περισσότερο από τους άλλους, όπως κανείς δεν είναι φτιαγμένος για να πονάει. Πεινάμε γιατί υπάρχουν κυτταρικές διαδικασίες που έχουν υποστεί τροποποίηση της φυσιολογικής τους πορείας.
Αλλωστε οι αιτίες της παχυσαρκίας (και κατά συνέπεια της πείνας) είναι πάνω από 300!!!

Όλα αυτά όμως, όσο ενδιαφέροντα κι αν ακούγονται ποτέ δεν πρόκειται να αφυπνίσουν τον ασθενή που έχει ήδη αποφασίσει την διάγνωση και την θεραπεία.  Λέμε συχνά, ότι κάτι που ακούσαμε δεν θα συμβεί ποτέ σε εμάς. Το ίδιο όμως θα έλεγαν και αυτοί που το έπαθαν προφανώς.
Άρα ας ξεκινήσουμε βήμα-βήμα.

Η γνώση της παχυσαρκίας αποτελεί καταρχήν θέμα αντίληψης πέραν της νόσου, των κινδύνων και της πρόγνωσης. Βασική προϋπόθεση ασφαλώς και είναι το τι πιστεύει ο ίδιος ο ασθενής. Άλλωστε ο γιατρός δεν μπορεί να βοηθήσει αν δεν του ζητηθεί.  
Παρακάτω παρατίθεται ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο θα αξιολογήσει την αντίληψή σας επί του εαυτού σας.
Θα απαντήσουμε με χαρά στον κάθε έναν από εσάς αν και εφόσον μας στείλει τις απαντήσεις του σχετικά με το ποσοστό συμμόρφωσης σε ενδεχόμενη θεραπεία παχυσαρκίας, και τον λόγο του αποτελέσματος που θα έχει.

(Το ερωτηματολόγιο ανήκει στο νόμο περί Πνευματικών δικαιωμάτων και απαγορεύεται η αναπαραγωγή του. Το παρόν αποτελεί προσφορά εξατομικευμένης εκτίμησης της συμμόρφωσης σε θεραπεία παχυσαρκίας αποκλειστικά μέσω του "ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ").


ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Όνομα:
Φύλο:
Ηλικία:

·  Διάρκεια (δηλαδή πόσα χρόνια είστε παχύσαρκος/η;)

·  Πόσες προσπάθειες έχετε κάνει στο παρελθόν για απώλεια βάρους;

· Αναφέρατε το είδος της υποβοήθησης

· Υπήρξε πρόβλημα παχυσαρκίας κατά την παιδική σας ηλικία;

·Αναφέρατε τον αριθμό των παχύσαρκων/υπέρβαρων στο εργασιακό, κοινωνικό και στο οικογενειακό σας περιβάλλον;

·Η απόφαση της επίσκεψή σας στο ιατρείο παχυσαρκίας οφείλεται σε:
1.   Αίσθημα ενοχής
2.   Λόγους υγείας
3.   Αισθητικό μειονέκτημα
4.   Πρόληψη

· Πάσχετε από άλλα νοσήματα;

· Απαντήστε με ποσοστό , που περίπου υπολογίζετε το εύρος των γνώσεων σας σχετικά με την παχυσαρκία, τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της;

· Με κλίμακα από 1-10 κατατάξτε τον εαυτό σας όσο αναφορά την συμμόρφωση στις θεραπείες που λαμβάνετε;

(Στείλτε μας τις απαντήσεις σας με πραγματικό όνομα ή ψευδώνυμο στο thkrou@yahoo.com ή ζητήστε τα στοιχεία μας από το ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ)















ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ
Κρουσταλης Αθανάσιος- Ειδικός παθολόγος
Ιατρειο παχυσαρκίας-Διαβήτη-Λιπιδίων
Προσδιορισμός βιολογικής και μεταβολικής ηλικίας
Ψηφιακές μέτρησης κολλαγόνου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα