Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παχυσαρκία και αντίληψηΗ ασθένεια είναι ο πιο πειστικός γιατρός. Στην καλοσύνη και στη σοφία δίνουμε μόνο υποσχέσεις. Στον πόνο υπακούμε.

Μαρσέλ Προυστ 1871-1992, Γάλλος συγγραφέας Σύμφωνα με τον ΠΟΥ στην Ελλάδα, το ποσοστό των υπέρβαρων φτάνει το 53,7% του πληθυσμού, και των παχύσαρκων το 20,1%. Το ποσοστό των αντρών είναι  στο 59,7% με κορύφωση του επιπολασμού στις ηλικίες  40-50 ετών, και στις γυναίκες το ποσοστό είναι  στο 47,9% με κορύφωση του επιπολασμού στις ηλικίες 50-60. (Πηγή: Αθηρωμα (έκδοση Ιανουάριος-Μάρτιος 2017).

Με αυτά τα δεδομένα η ταχέως εξελισσόμενη επιδημική μη λοιμώδης νόσος (υπολογίζεται ότι το 2050 θα είναι η μεγαλύτερη επιδημική νόσος στην ιστορία της ανθρωπότητας), ολοένα και σφίγγει γύρω από την ανθρώπινη υγεία. 
Πλέον οι δυνατότητες αντιμετώπισής της είναι πάρα πολλές. Τα νέα σκευάσματα βρίσκονται ήδη στην φαρέτρα των γιατρών. Γιατί όμως η παχυσαρκία συνεχίζει και αυξάνεται;

Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Μια νόσος η οποία οφείλεται σε κυτταρικές διαταραχές και οδηγεί σε άλλες κυτταρικές διαταραχές.
Εχει όμως ένα βασικό μειονέκτημα. Το ίδιο της πρώιμης ισχαιμίας, της πρώιμης καρκινωμάτωσης και γενικά κάθε μείζονος ασυμπτωματικής νόσου. ΔΕΝ πονάει!

Με αυτό τον τρόπο, ο ασθενής οδηγείται στην ψευδαίσθηση της "καλής υγείας", θα συμπέραινε κάποιος, όχι άδικα. 'Εχει όμως ταυτόχρονα και ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες αναφερόμενες παθήσεις. Την αισθητική διαταραχή!
Ο παχύσαρκος είναι ένας ασθενής που στην ουσία μπορεί να "αυτοδιαγνωσθεί", δηλαδή να αντιληφθεί το πρόβλημα και να ζητήσει βοήθεια.    'Ομως δυστυχώς, την αυτοδιάγνωση την ακολουθεί και η αυτοθεραπεία.  

Και με τον όρο αυτοθεραπεία, εννοούμε την διατροφική τροποποίηση η οποία εσφαλμένα θεωρείται ως μια θεραπεία κοινή για όλους. Αυτό κάνει τον ασθενή να σχηματίζει την εντύπωση ότι και η νόσος είναι κοινή για όλους, άρα όταν μια νόσος είναι ίδια τότε μάλλον δεν είναι νόσος.
Η παχυσαρκία όμως δεν θεραπεύεται σαν μια κοινή για όλο τον κόσμο τροποποίηση της διατροφής.

Αλήθεια πόσοι ξέρουν ότι η διατροφή εκτός της παχυσαρκίας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας όλων μα όλων των παθήσεων του ανθρώπινου είδους (άσχετα αν έχει υποβαθμιστεί). Γνωρίζετε ότι η θεραπεία των νεφροπαθών απαιτεί συγκεκριμένες ποσότητες πρωτείνης; Γνωρίζετε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 απαιτεί αυστηρά ισοδύναμα υδατάνθρακα; Γνωρίζετε ότι η στεφανιαία νόσος, ο καρκίνος, οι αρρυθμίες, οι θυρεοειδοπάθειες, αποτελούν αντένδειξη για την διαδικασία της κέτωσης; ( π.χ οι φημισμένες δίαιτες atkins κτλ που αν και έχουν ιατρικό υπόβαθρο εν τούτοις έχουν σκοτώσει πολλούς αφελείς ασθενείς). 

Η επαναρρύθμιση του μεταβολισμού, αποτελεί μια ιατρική πράξη μείζονος δυσκολίας, η οποία είναι εφάμιλλη μιας μεταμόσχευσης. Θα μπορούσατε λοιπόν να αυτομεταμοσχεύσετε ένα όργανο; Οχι βέβαια. 

Όπως εφάμιλλα των μείζονων συμπτωμάτων είναι και τα συμπτώματα της παχυσαρκίας.  Η πείνα δηλαδή, είναι εφάμιλλη του πόνου. Κανείς δεν είναι φτιαγμένος από τη φύση για να πεινάει περισσότερο από τους άλλους, όπως κανείς δεν είναι φτιαγμένος για να πονάει. Πεινάμε γιατί υπάρχουν κυτταρικές διαδικασίες που έχουν υποστεί τροποποίηση της φυσιολογικής τους πορείας.
Αλλωστε οι αιτίες της παχυσαρκίας (και κατά συνέπεια της πείνας) είναι πάνω από 300!!!

Όλα αυτά όμως, όσο ενδιαφέροντα κι αν ακούγονται ποτέ δεν πρόκειται να αφυπνίσουν τον ασθενή που έχει ήδη αποφασίσει την διάγνωση και την θεραπεία.  Λέμε συχνά, ότι κάτι που ακούσαμε δεν θα συμβεί ποτέ σε εμάς. Το ίδιο όμως θα έλεγαν και αυτοί που το έπαθαν προφανώς.
Άρα ας ξεκινήσουμε βήμα-βήμα.

Η γνώση της παχυσαρκίας αποτελεί καταρχήν θέμα αντίληψης πέραν της νόσου, των κινδύνων και της πρόγνωσης. Βασική προϋπόθεση ασφαλώς και είναι το τι πιστεύει ο ίδιος ο ασθενής. Άλλωστε ο γιατρός δεν μπορεί να βοηθήσει αν δεν του ζητηθεί.  
Παρακάτω παρατίθεται ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο θα αξιολογήσει την αντίληψή σας επί του εαυτού σας.
Θα απαντήσουμε με χαρά στον κάθε έναν από εσάς αν και εφόσον μας στείλει τις απαντήσεις του σχετικά με το ποσοστό συμμόρφωσης σε ενδεχόμενη θεραπεία παχυσαρκίας, και τον λόγο του αποτελέσματος που θα έχει.

(Το ερωτηματολόγιο ανήκει στο νόμο περί Πνευματικών δικαιωμάτων και απαγορεύεται η αναπαραγωγή του. Το παρόν αποτελεί προσφορά εξατομικευμένης εκτίμησης της συμμόρφωσης σε θεραπεία παχυσαρκίας αποκλειστικά μέσω του "ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ").


ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Όνομα:
Φύλο:
Ηλικία:

·  Διάρκεια (δηλαδή πόσα χρόνια είστε παχύσαρκος/η;)

·  Πόσες προσπάθειες έχετε κάνει στο παρελθόν για απώλεια βάρους;

· Αναφέρατε το είδος της υποβοήθησης

· Υπήρξε πρόβλημα παχυσαρκίας κατά την παιδική σας ηλικία;

·Αναφέρατε τον αριθμό των παχύσαρκων/υπέρβαρων στο εργασιακό, κοινωνικό και στο οικογενειακό σας περιβάλλον;

·Η απόφαση της επίσκεψή σας στο ιατρείο παχυσαρκίας οφείλεται σε:
1.   Αίσθημα ενοχής
2.   Λόγους υγείας
3.   Αισθητικό μειονέκτημα
4.   Πρόληψη

· Πάσχετε από άλλα νοσήματα;

· Απαντήστε με ποσοστό , που περίπου υπολογίζετε το εύρος των γνώσεων σας σχετικά με την παχυσαρκία, τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της;

· Με κλίμακα από 1-10 κατατάξτε τον εαυτό σας όσο αναφορά την συμμόρφωση στις θεραπείες που λαμβάνετε;

(Στείλτε μας τις απαντήσεις σας με πραγματικό όνομα ή ψευδώνυμο στο thkrou@yahoo.com ή ζητήστε τα στοιχεία μας από το ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ)ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ
Κρουσταλης Αθανάσιος- Ειδικός παθολόγος
Ιατρειο παχυσαρκίας-Διαβήτη-Λιπιδίων
Προσδιορισμός βιολογικής και μεταβολικής ηλικίας
Ψηφιακές μέτρησης κολλαγόνου
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…