Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παχυσαρκία και αντίληψηΗ ασθένεια είναι ο πιο πειστικός γιατρός. Στην καλοσύνη και στη σοφία δίνουμε μόνο υποσχέσεις. Στον πόνο υπακούμε.

Μαρσέλ Προυστ 1871-1992, Γάλλος συγγραφέας Σύμφωνα με τον ΠΟΥ στην Ελλάδα, το ποσοστό των υπέρβαρων φτάνει το 53,7% του πληθυσμού, και των παχύσαρκων το 20,1%. Το ποσοστό των αντρών είναι  στο 59,7% με κορύφωση του επιπολασμού στις ηλικίες  40-50 ετών, και στις γυναίκες το ποσοστό είναι  στο 47,9% με κορύφωση του επιπολασμού στις ηλικίες 50-60. (Πηγή: Αθηρωμα (έκδοση Ιανουάριος-Μάρτιος 2017).

Με αυτά τα δεδομένα η ταχέως εξελισσόμενη επιδημική μη λοιμώδης νόσος (υπολογίζεται ότι το 2050 θα είναι η μεγαλύτερη επιδημική νόσος στην ιστορία της ανθρωπότητας), ολοένα και σφίγγει γύρω από την ανθρώπινη υγεία. 
Πλέον οι δυνατότητες αντιμετώπισής της είναι πάρα πολλές. Τα νέα σκευάσματα βρίσκονται ήδη στην φαρέτρα των γιατρών. Γιατί όμως η παχυσαρκία συνεχίζει και αυξάνεται;

Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Μια νόσος η οποία οφείλεται σε κυτταρικές διαταραχές και οδηγεί σε άλλες κυτταρικές διαταραχές.
Εχει όμως ένα βασικό μειονέκτημα. Το ίδιο της πρώιμης ισχαιμίας, της πρώιμης καρκινωμάτωσης και γενικά κάθε μείζονος ασυμπτωματικής νόσου. ΔΕΝ πονάει!

Με αυτό τον τρόπο, ο ασθενής οδηγείται στην ψευδαίσθηση της "καλής υγείας", θα συμπέραινε κάποιος, όχι άδικα. 'Εχει όμως ταυτόχρονα και ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες αναφερόμενες παθήσεις. Την αισθητική διαταραχή!
Ο παχύσαρκος είναι ένας ασθενής που στην ουσία μπορεί να "αυτοδιαγνωσθεί", δηλαδή να αντιληφθεί το πρόβλημα και να ζητήσει βοήθεια.    'Ομως δυστυχώς, την αυτοδιάγνωση την ακολουθεί και η αυτοθεραπεία.  

Και με τον όρο αυτοθεραπεία, εννοούμε την διατροφική τροποποίηση η οποία εσφαλμένα θεωρείται ως μια θεραπεία κοινή για όλους. Αυτό κάνει τον ασθενή να σχηματίζει την εντύπωση ότι και η νόσος είναι κοινή για όλους, άρα όταν μια νόσος είναι ίδια τότε μάλλον δεν είναι νόσος.
Η παχυσαρκία όμως δεν θεραπεύεται σαν μια κοινή για όλο τον κόσμο τροποποίηση της διατροφής.

Αλήθεια πόσοι ξέρουν ότι η διατροφή εκτός της παχυσαρκίας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας όλων μα όλων των παθήσεων του ανθρώπινου είδους (άσχετα αν έχει υποβαθμιστεί). Γνωρίζετε ότι η θεραπεία των νεφροπαθών απαιτεί συγκεκριμένες ποσότητες πρωτείνης; Γνωρίζετε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 απαιτεί αυστηρά ισοδύναμα υδατάνθρακα; Γνωρίζετε ότι η στεφανιαία νόσος, ο καρκίνος, οι αρρυθμίες, οι θυρεοειδοπάθειες, αποτελούν αντένδειξη για την διαδικασία της κέτωσης; ( π.χ οι φημισμένες δίαιτες atkins κτλ που αν και έχουν ιατρικό υπόβαθρο εν τούτοις έχουν σκοτώσει πολλούς αφελείς ασθενείς). 

Η επαναρρύθμιση του μεταβολισμού, αποτελεί μια ιατρική πράξη μείζονος δυσκολίας, η οποία είναι εφάμιλλη μιας μεταμόσχευσης. Θα μπορούσατε λοιπόν να αυτομεταμοσχεύσετε ένα όργανο; Οχι βέβαια. 

Όπως εφάμιλλα των μείζονων συμπτωμάτων είναι και τα συμπτώματα της παχυσαρκίας.  Η πείνα δηλαδή, είναι εφάμιλλη του πόνου. Κανείς δεν είναι φτιαγμένος από τη φύση για να πεινάει περισσότερο από τους άλλους, όπως κανείς δεν είναι φτιαγμένος για να πονάει. Πεινάμε γιατί υπάρχουν κυτταρικές διαδικασίες που έχουν υποστεί τροποποίηση της φυσιολογικής τους πορείας.
Αλλωστε οι αιτίες της παχυσαρκίας (και κατά συνέπεια της πείνας) είναι πάνω από 300!!!

Όλα αυτά όμως, όσο ενδιαφέροντα κι αν ακούγονται ποτέ δεν πρόκειται να αφυπνίσουν τον ασθενή που έχει ήδη αποφασίσει την διάγνωση και την θεραπεία.  Λέμε συχνά, ότι κάτι που ακούσαμε δεν θα συμβεί ποτέ σε εμάς. Το ίδιο όμως θα έλεγαν και αυτοί που το έπαθαν προφανώς.
Άρα ας ξεκινήσουμε βήμα-βήμα.

Η γνώση της παχυσαρκίας αποτελεί καταρχήν θέμα αντίληψης πέραν της νόσου, των κινδύνων και της πρόγνωσης. Βασική προϋπόθεση ασφαλώς και είναι το τι πιστεύει ο ίδιος ο ασθενής. Άλλωστε ο γιατρός δεν μπορεί να βοηθήσει αν δεν του ζητηθεί.  
Παρακάτω παρατίθεται ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο θα αξιολογήσει την αντίληψή σας επί του εαυτού σας.
Θα απαντήσουμε με χαρά στον κάθε έναν από εσάς αν και εφόσον μας στείλει τις απαντήσεις του σχετικά με το ποσοστό συμμόρφωσης σε ενδεχόμενη θεραπεία παχυσαρκίας, και τον λόγο του αποτελέσματος που θα έχει.

(Το ερωτηματολόγιο ανήκει στο νόμο περί Πνευματικών δικαιωμάτων και απαγορεύεται η αναπαραγωγή του. Το παρόν αποτελεί προσφορά εξατομικευμένης εκτίμησης της συμμόρφωσης σε θεραπεία παχυσαρκίας αποκλειστικά μέσω του "ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ").


ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Όνομα:
Φύλο:
Ηλικία:

·  Διάρκεια (δηλαδή πόσα χρόνια είστε παχύσαρκος/η;)

·  Πόσες προσπάθειες έχετε κάνει στο παρελθόν για απώλεια βάρους;

· Αναφέρατε το είδος της υποβοήθησης

· Υπήρξε πρόβλημα παχυσαρκίας κατά την παιδική σας ηλικία;

·Αναφέρατε τον αριθμό των παχύσαρκων/υπέρβαρων στο εργασιακό, κοινωνικό και στο οικογενειακό σας περιβάλλον;

·Η απόφαση της επίσκεψή σας στο ιατρείο παχυσαρκίας οφείλεται σε:
1.   Αίσθημα ενοχής
2.   Λόγους υγείας
3.   Αισθητικό μειονέκτημα
4.   Πρόληψη

· Πάσχετε από άλλα νοσήματα;

· Απαντήστε με ποσοστό , που περίπου υπολογίζετε το εύρος των γνώσεων σας σχετικά με την παχυσαρκία, τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της;

· Με κλίμακα από 1-10 κατατάξτε τον εαυτό σας όσο αναφορά την συμμόρφωση στις θεραπείες που λαμβάνετε;

(Στείλτε μας τις απαντήσεις σας με πραγματικό όνομα ή ψευδώνυμο στο thkrou@yahoo.com ή ζητήστε τα στοιχεία μας από το ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ)ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ
Κρουσταλης Αθανάσιος- Ειδικός παθολόγος
Ιατρειο παχυσαρκίας-Διαβήτη-Λιπιδίων
Προσδιορισμός βιολογικής και μεταβολικής ηλικίας
Ψηφιακές μέτρησης κολλαγόνου
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Συμβαίνουν όλα για κάποιο λόγο;Οι λέξεις που πρέπει να πείτε, όταν όλα πάνε στραβά...

Ο Tim Laurence, είχε γράψει ένα πολύ διεισδυτικό άρθρο, στο οποίο πραγματευόταν το κατά πόσον είναι δυνατό να βοηθήσουμε κάποιον, τον οποίο θρηνεί. Υποστηρίζει, ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με αυτά που λέμε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος βιώνει μια προσωπική και δυσβάσταχτη απώλεια. Είναι προτιμότερο να μην πούμε τίποτα από το να πούμε κάποιες τυπικές φράσεις, που μπορεί να πληγώσουν περισσότερο.
Ο ίδιος είχε βιώσει μια τεράστια προσωπική απώλεια σε αρκετά νεαρή ηλικία. Οπότε, οι σκέψεις είναι ιδέες είναι ιδιαίτερα πρόσφορες για σκέψη. Ρίξτε μια ματιά.
“Ακούω ένα άντρα να λέει μια ιστορία. Μια φίλη του είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα και τώρα ζει ως παραπληγική. Πολλές από τις ελπίδες της έχουν εξανεμιστεί.
Το έχω ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν σταματάει να με σοκάρει: Της λέει, ότι νομίζει πως η τραγωδία της οδήγησε σε θετικές αλλαγές στην ζωή της. Προφέρει τις λέξεις, που δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από ψυχολογική, συναισθηματική και πνευματική β…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…