Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κορτικοστεροειδή: Σύνδεση με παραπανίσια κιλά και μεταβολικό σύνδρομο στις γυναίκες


Η χρήση κορτικοστεροειδών σχετίζεται με μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο στις γυναίκες, σύμφωνα με μια ολλανδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο 99ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο.

Τα κορτικοστεροειδη είναι μια μεγάλη ομάδα χημικών ουσιών (ορμόνες) που παράγονται από το ανθρώπινο σώμα, όπως π.χ. η κορτιζόλη. Η πιο εμφανής παρενέργεια που έχουν είναι η αύξηση της όρεξης με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους ενώ μπορούν να προκαλέσουν και ραγάδες στο δέρμα. Η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει μείωση της πυκνότητας των οστών.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ, με επικεφαλής την Elisabeth van Rossum, ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν 140.879 κατοίκους της Ολλανδίας, που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Lifelines Study Cohort.

Οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια για την χρήση φαρμάκων και είχαν ελεγχθεί για συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου.

Περίπου το 11% του δείγματος είχε κάνει χρήση κορτικοστεροειδών (15.328 άτομα) και από αυτούς το 50% είχε πάρει εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια «αξιοσημείωτα ισχυρή σχέση» μεταξύ μεταβολικού συνδρόμου και κορτικοστεροειδών στις γυναίκες. Οι άνδρες που είχαν πάρει κορτικοστεροειδή δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου αλλά οι γυναίκες είχαν 140% μεγαλύτερο  κίνδυνο.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας