Κορτικοστεροειδή: Σύνδεση με παραπανίσια κιλά και μεταβολικό σύνδρομο στις γυναίκες


Η χρήση κορτικοστεροειδών σχετίζεται με μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο στις γυναίκες, σύμφωνα με μια ολλανδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο 99ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο.

Τα κορτικοστεροειδη είναι μια μεγάλη ομάδα χημικών ουσιών (ορμόνες) που παράγονται από το ανθρώπινο σώμα, όπως π.χ. η κορτιζόλη. Η πιο εμφανής παρενέργεια που έχουν είναι η αύξηση της όρεξης με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους ενώ μπορούν να προκαλέσουν και ραγάδες στο δέρμα. Η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει μείωση της πυκνότητας των οστών.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ, με επικεφαλής την Elisabeth van Rossum, ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν 140.879 κατοίκους της Ολλανδίας, που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Lifelines Study Cohort.

Οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια για την χρήση φαρμάκων και είχαν ελεγχθεί για συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου.

Περίπου το 11% του δείγματος είχε κάνει χρήση κορτικοστεροειδών (15.328 άτομα) και από αυτούς το 50% είχε πάρει εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια «αξιοσημείωτα ισχυρή σχέση» μεταξύ μεταβολικού συνδρόμου και κορτικοστεροειδών στις γυναίκες. Οι άνδρες που είχαν πάρει κορτικοστεροειδή δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου αλλά οι γυναίκες είχαν 140% μεγαλύτερο  κίνδυνο.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις