Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι παγίδες της νηστείας και πώς να τις αποφύγετε



Πολλοί πιστεύουν ότι με τη νηστεία μπορούν να καταφέρουν ταυτόχρονα δύο πράγματα: να εξαγνίσουν την ψυχή τους και ταυτόχρονα να χάσουν κιλά.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι του βάρους οι ειδικοί θα απογοητεύσουν όσους πιστεύουν σε αυτή την θεωρία.
Κατά την περίοδο της νηστείας είναι πιθανό να «φορτωθεί» κάποιος με παραπάνω κιλά καθώς γίνεται υπερκατανάλωση αμυλούχων τροφών και φυτικών λιπαρών.

Ο γενικός κανόνας για την αποφυγή των παραπανίσιων κιλών είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη πρόσληψη ενέργειας από αυτήν που δαπανάται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αυτό φυσικά εξαρτάται από την ηλικία του καθενός, την κατάσταση της υγείας του και τις δραστηριότητες του.

Η Γεωργία Βαβουρανάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος μίλησε στο CNN Greece και έδωσε συμβουλές για το πώς μπορεί να είναι το διαιτολόγιο κάποιου που νηστεύει ώστε να μην έχει το αίσθημα της πείνας:

«Καλό είναι κάποιος να επιλέγει τους σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά, το μαύρο ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Αυτές οι τροφές βοηθούν στη καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα αλλά και στο αίσθημα κορεσμού.»
Σημαντικό ρόλο στη διατροφή κάποιου παίζει και η σωστή κατανομή γευμάτων όπως επισημαίνει η κυρία Βαβουρανάκη:

«Να είναι μικρά και συχνά τα γεύματα. Να μην παραλείπει, για παράδειγμα, το πρωινό -είναι ένα βασικό γεύμα το οποίο οι περισσότεροι το παραλείπουν και εμείς οι διαιτολόγοι επιμένουμε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται αυτό. Χωρίς όμως να υποτιμάμε τα άλλα γεύματα. Κάθε γεύμα έχει την δική του αξία και πρέπει να τα τηρούμε όλα.»

Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, κατά την διάρκεια της νηστείας -κι όχι μόνο- ενδιάμεσα στα βασικά γεύματα μπορεί κανείς να φάει ένα φρούτο μαζί με ξηρούς καρπούς.

Το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα παράγωγα τους, όπως τα τυριά και τα αυγά, είναι έξω από το διαιτολόγιο όσων τηρούν την παράδοση και νηστεύουν καθ’ όλη την διάρκεια της Σαρακοστής.

Η εξαίρεση αυτών των ομάδων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον οργανισμό σε ό,τι αφορά την πρόσληψη πρωτεΐνης, σιδήρου και ασβεστίου.

Οι τροφές με τις οποίες μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζωική πρωτεΐνη είναι:
τα καλαμαράκια, το χταπόδι, οι γαρίδες και τα υπόλοιπα θαλασσινά
τα αμύγδαλα, τα φυστίκια, τα καρύδια
τα όσπρια, η σόγια, η κινόα, το ρύζι, το καλαμπόκι, το σουσάμι και ο χαλβάς

Η πρωτεΐνη βοηθάει τον οργανισμό μας να δημιουργήσει νέους ιστούς και να αποκαταστήσει φθορές σε ιστούς που υπάρχουν ήδη.

Ένας ενήλικας θα πρέπει να λαμβάνει ημερησίως περίπου 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

Νηστίσιμες πηγές ασβεστίου
Τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, οι μπάμιες, ο χαλβάς, το γάλα σόγιας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μαύρο ψωμί, τα φασόλια και το σπανάκι.

Νηστίσιμες πηγές σιδήρου
Φακές, φασόλια μαυρομάτικα, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα, τα θαλασσινά, τα κρεμμύδια, το μαρούλι και η σόγια.

Όπως τονίζει η κυρία Βαβουρανάκη ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C.

Σημασία όμως δεν έχει μόνο τι τροφές καταναλώνει κανείς αλλά πώς τις μαγειρεύει. Αυτό ισχύει και για τα νηστίσιμα φαγητά.

«Γενικά καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα τηγανιτά και να προτιμάμε τα ψητά και τα βραστά ως τρόπο μαγειρέματος» λέει στο CNN Greece, η Γεωργία Βαβουρανάκη, η οποία δίνει και τους εξής διατροφικούς συνδυασμούς για τη περίοδο της νηστείας:

• Τα όσπρια, τις φακές ή τα ρεβίθια με το ρύζι ή το ψωμί ολικής άλεσης.
• Το καλαμπόκι με το σιτάρι και τα φασόλια.
• Τον αρακά ή τα φασόλια με ολικής άλεσης ψωμί.
• Το ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι και μέλι ή ταχινόπιτα.
• Το ταχίνι με σαλάτες ή σάλτσες ή όσπρια.
• Τα λαχανικά με όσπρια.

Άρα λοιπόν προσοχή στις μερίδες για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις όταν θα ανέβετε στη ζυγαριά μετά το τέλος της νηστείας.

cnn
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…