Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι παγίδες της νηστείας και πώς να τις αποφύγετε



Πολλοί πιστεύουν ότι με τη νηστεία μπορούν να καταφέρουν ταυτόχρονα δύο πράγματα: να εξαγνίσουν την ψυχή τους και ταυτόχρονα να χάσουν κιλά.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι του βάρους οι ειδικοί θα απογοητεύσουν όσους πιστεύουν σε αυτή την θεωρία.
Κατά την περίοδο της νηστείας είναι πιθανό να «φορτωθεί» κάποιος με παραπάνω κιλά καθώς γίνεται υπερκατανάλωση αμυλούχων τροφών και φυτικών λιπαρών.

Ο γενικός κανόνας για την αποφυγή των παραπανίσιων κιλών είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη πρόσληψη ενέργειας από αυτήν που δαπανάται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αυτό φυσικά εξαρτάται από την ηλικία του καθενός, την κατάσταση της υγείας του και τις δραστηριότητες του.

Η Γεωργία Βαβουρανάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος μίλησε στο CNN Greece και έδωσε συμβουλές για το πώς μπορεί να είναι το διαιτολόγιο κάποιου που νηστεύει ώστε να μην έχει το αίσθημα της πείνας:

«Καλό είναι κάποιος να επιλέγει τους σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά, το μαύρο ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Αυτές οι τροφές βοηθούν στη καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα αλλά και στο αίσθημα κορεσμού.»
Σημαντικό ρόλο στη διατροφή κάποιου παίζει και η σωστή κατανομή γευμάτων όπως επισημαίνει η κυρία Βαβουρανάκη:

«Να είναι μικρά και συχνά τα γεύματα. Να μην παραλείπει, για παράδειγμα, το πρωινό -είναι ένα βασικό γεύμα το οποίο οι περισσότεροι το παραλείπουν και εμείς οι διαιτολόγοι επιμένουμε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται αυτό. Χωρίς όμως να υποτιμάμε τα άλλα γεύματα. Κάθε γεύμα έχει την δική του αξία και πρέπει να τα τηρούμε όλα.»

Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, κατά την διάρκεια της νηστείας -κι όχι μόνο- ενδιάμεσα στα βασικά γεύματα μπορεί κανείς να φάει ένα φρούτο μαζί με ξηρούς καρπούς.

Το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα παράγωγα τους, όπως τα τυριά και τα αυγά, είναι έξω από το διαιτολόγιο όσων τηρούν την παράδοση και νηστεύουν καθ’ όλη την διάρκεια της Σαρακοστής.

Η εξαίρεση αυτών των ομάδων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον οργανισμό σε ό,τι αφορά την πρόσληψη πρωτεΐνης, σιδήρου και ασβεστίου.

Οι τροφές με τις οποίες μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζωική πρωτεΐνη είναι:
τα καλαμαράκια, το χταπόδι, οι γαρίδες και τα υπόλοιπα θαλασσινά
τα αμύγδαλα, τα φυστίκια, τα καρύδια
τα όσπρια, η σόγια, η κινόα, το ρύζι, το καλαμπόκι, το σουσάμι και ο χαλβάς

Η πρωτεΐνη βοηθάει τον οργανισμό μας να δημιουργήσει νέους ιστούς και να αποκαταστήσει φθορές σε ιστούς που υπάρχουν ήδη.

Ένας ενήλικας θα πρέπει να λαμβάνει ημερησίως περίπου 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

Νηστίσιμες πηγές ασβεστίου
Τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, οι μπάμιες, ο χαλβάς, το γάλα σόγιας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μαύρο ψωμί, τα φασόλια και το σπανάκι.

Νηστίσιμες πηγές σιδήρου
Φακές, φασόλια μαυρομάτικα, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα, τα θαλασσινά, τα κρεμμύδια, το μαρούλι και η σόγια.

Όπως τονίζει η κυρία Βαβουρανάκη ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C.

Σημασία όμως δεν έχει μόνο τι τροφές καταναλώνει κανείς αλλά πώς τις μαγειρεύει. Αυτό ισχύει και για τα νηστίσιμα φαγητά.

«Γενικά καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα τηγανιτά και να προτιμάμε τα ψητά και τα βραστά ως τρόπο μαγειρέματος» λέει στο CNN Greece, η Γεωργία Βαβουρανάκη, η οποία δίνει και τους εξής διατροφικούς συνδυασμούς για τη περίοδο της νηστείας:

• Τα όσπρια, τις φακές ή τα ρεβίθια με το ρύζι ή το ψωμί ολικής άλεσης.
• Το καλαμπόκι με το σιτάρι και τα φασόλια.
• Τον αρακά ή τα φασόλια με ολικής άλεσης ψωμί.
• Το ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι και μέλι ή ταχινόπιτα.
• Το ταχίνι με σαλάτες ή σάλτσες ή όσπρια.
• Τα λαχανικά με όσπρια.

Άρα λοιπόν προσοχή στις μερίδες για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις όταν θα ανέβετε στη ζυγαριά μετά το τέλος της νηστείας.

cnn
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας