Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κίνδυνοι για την υγεία της γυναίκας. Πράγματα που δεν αντιλαμβανόμαστεΓυναίκα, το ωραίο φύλο. Η μάνα, η φίλη, η εργαζόμενη, ή ερωμένη. Τόσοι πολλοί ρόλοι, τόσες υποχρεώσεις. Θέλει σε όλες να είναι άψογη, κομψή, εμφανίσιμη, εντυπωσιακή, όμορφη. Μήπως οι απαιτήσεις μιας πατριαρχικής κοινωνίας, που θέλει από τις γυναίκες να είναι πάντα άψογες, έχουν τρομακτικές συνέπειες στην υγεία;

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι από μας, όταν ακούν τη λέξη όμορφο, ίσως αμέσως σκεφτούν την εξωτερική ομορφιά, ξεχνώντας αυτή που κρύβεται πίσω από τα λόγια και την ψυχή. Χαρακτηριστικό είναι ο όρος "shopping therapy", όπου προσπαθούν να «ομορφύνουν» αγοράζοντας αξεσουάρ για τη βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης, τη στιγμή που έχουν προσωπικές δυσκολίες.
Ας δούμε αναλυτικότερα μια σειρά αξεσουάρ και πως αυτά επηρεάζουν την υγεία:
• Σφικτοί στηθόδεσμοι. Πολλές είναι οι φορές που είτε από άγνοια ή επιτηδευμένα φοράνε μικρότερο μέγεθος στηθόδεσμο. Η μακροχρόνια  εφαρμογή πιέζει όλη την περιοχή και μπορεί να προκαλέσει νευραλγίες, ραχίτιδα και δυσκολία στην αναπνοή.

• Εσώρουχα τύπου στρινγκ, φοριούνται πλέον όλες τις ώρες και παντού. Συνεχής εφαρμογή πίεσης στον κόκκυγα προκαλεί ευερέθιστη κοκκυγοδυνία.

• Στενά τζιν και ζώνες. Οι ζώνες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αισθητικότητος τοπικά και στα πόδια. Τα στενά παντελόνια μπορούν σε μικρές ηλικίες να παρουσιάσουν προβλήματα ανάπτυξης της λεκάνης, οσφυοισχιαλγίες και τροχαντιρίτιδα.

• Η πολύωρη ορθοστασία αλλά και το περπάτημα με τακούνια επηρεάζει όλο το σώμα. Στα πέλματα αλλάζει σχήμα το μεγάλο δάκτυλο δημιουργώντας μια βλαισότητα (στραβώνει) (προς τα μέσα στροφή), το φορτίο όλου του σώματος μετατοπίζεται προς εμπρός στα μετατάρσια και στις αρθρώσεις των δακτύλων επηρεάζοντας την ποδική καμάρα, τα γόνατα (χονδροπάθεια της επιγονατίδας), ταυτόχρονα παρατηρείται πρόσθια κλήσης λεκάνης με ταυτόχρονη υπέρμετρη συνήθως λόρδωση της οσφυϊκής μοίρας στη σπονδυλική στήλη. Για να αντισταθμιστεί αυτή η κατάσταση παρατηρείται κύφωση του θώρακα και τέλος ευθειασμός  του αυχένα (προκαλώντας ραχιαλγίες και αυχενικό πόνο). Ας αναλογιστούμε, μετά τον συλλογισμό αυτό, αν θα ήταν αναγκαίο να αξιολογηθεί από την αρχή ο ενδυματολογικός κώδικας που έχουν αρκετές πολυεθνικές και τράπεζες.

• Όμως, πολλές είναι οι κυρίες που μετά από εξουθενωτική μέρα "πάνω" στα τακούνια επιστρέφουν εσπευσμένα σπίτι για να φορέσουν τις άνετες παντόφλες τους. Στην περίπτωση αυτή, συμβαίνουν στο σώμα τα ακριβώς τα αντίθετα απ’ ότι στα τακούνια. Η χρόνια αυτή καθημερινή εναλλαγή, δημιουργεί μία εναλλαγή συσπάσεων - χαλαρώσεων των μυϊκών ομάδων. Απώτερο αποτέλεσμα αυτού είναι η υπερκινητικότητα των αρθρώσεων, η οποία μπορεί να δημιουργήσει χρόνιες παθολογικές καταστάσεις.

• Ένα ακόμη γνώριμο σύμπτωμα των γυναικών είναι και η δίαιτες τύπου αστραπή. Πόσες φορές, συνήθως πριν την άφιξη του καλοκαιριού, δεν αποφασίζουν οι γυναίκες να αδυνατίσουν. Οι μεγάλες και γρήγορες απώλειες βάρους είτε με τον έλεγχο της διατροφής είτε μετά από χειρουργική επέμβαση, επηρεάζουν πάρα πολύ την ισορροπία και τη στάση του σώματος, προκαλούν αλλαγή του κέντρου βάρους, με έλλειψη του χρόνου προσαρμογής του σώματος στη νέα κατάσταση. Υπάρχει και συγκεκριμένη κατηγορία που ονομάζεται Οσφυαλγία μετά από απώλεια βάρους.

• Τέλος, το μεγαλύτερο και πολυτιμότερο αξεσουάρ όπου στην όψη του όλες οι γυναίκες υποκλίνονται, είναι η γυναικεία τσάντα. Απαραίτητη σε κάθε περίσταση. Πολλοί τύποι (τσάντες χειρός, αναρτώμενες, από τον ώμο, τσάντες πλάτης, νυκτός, γραφείου). Τσάντες που χωράνε από τα απολύτως απαραίτητα έως και όλο το νοικοκυριό, υπολογιστές και άλλα. Η συνεχής χρήση τσαντών μπορεί να προκαλέσει από πόνους στα δάκτυλα, μούδιασμα των χεριών, κλήση ωμοπλάτης με ταυτόχρονα στροφή του κορμού.

Να σημειωθεί ότι  τα περισσότερα αυτών δημιουργούν προβλήματα μόνο μετά από μακροχρόνια χρήση και εφαρμογή. Και όχι σε τυχόν πιθανές αιφνίδιες περιπτώσεις ολιγόωρων περιπτώσεων.
Να προσέχετε την εμφάνιση σας, όμως το σημαντικότερο να προσέχετε τον εαυτό σας. Και μην ξεχνάτε το ρητό που λέει "το ομορφότερο πράγμα που μπορείς να φορέσεις είναι το χαμόγελο σου".

Γουδέβενος Ηλ. Γιώργος- Φυσικοθεραπευτής
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …