Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κίνδυνοι για την υγεία της γυναίκας. Πράγματα που δεν αντιλαμβανόμαστεΓυναίκα, το ωραίο φύλο. Η μάνα, η φίλη, η εργαζόμενη, ή ερωμένη. Τόσοι πολλοί ρόλοι, τόσες υποχρεώσεις. Θέλει σε όλες να είναι άψογη, κομψή, εμφανίσιμη, εντυπωσιακή, όμορφη. Μήπως οι απαιτήσεις μιας πατριαρχικής κοινωνίας, που θέλει από τις γυναίκες να είναι πάντα άψογες, έχουν τρομακτικές συνέπειες στην υγεία;

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι από μας, όταν ακούν τη λέξη όμορφο, ίσως αμέσως σκεφτούν την εξωτερική ομορφιά, ξεχνώντας αυτή που κρύβεται πίσω από τα λόγια και την ψυχή. Χαρακτηριστικό είναι ο όρος "shopping therapy", όπου προσπαθούν να «ομορφύνουν» αγοράζοντας αξεσουάρ για τη βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης, τη στιγμή που έχουν προσωπικές δυσκολίες.
Ας δούμε αναλυτικότερα μια σειρά αξεσουάρ και πως αυτά επηρεάζουν την υγεία:
• Σφικτοί στηθόδεσμοι. Πολλές είναι οι φορές που είτε από άγνοια ή επιτηδευμένα φοράνε μικρότερο μέγεθος στηθόδεσμο. Η μακροχρόνια  εφαρμογή πιέζει όλη την περιοχή και μπορεί να προκαλέσει νευραλγίες, ραχίτιδα και δυσκολία στην αναπνοή.

• Εσώρουχα τύπου στρινγκ, φοριούνται πλέον όλες τις ώρες και παντού. Συνεχής εφαρμογή πίεσης στον κόκκυγα προκαλεί ευερέθιστη κοκκυγοδυνία.

• Στενά τζιν και ζώνες. Οι ζώνες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αισθητικότητος τοπικά και στα πόδια. Τα στενά παντελόνια μπορούν σε μικρές ηλικίες να παρουσιάσουν προβλήματα ανάπτυξης της λεκάνης, οσφυοισχιαλγίες και τροχαντιρίτιδα.

• Η πολύωρη ορθοστασία αλλά και το περπάτημα με τακούνια επηρεάζει όλο το σώμα. Στα πέλματα αλλάζει σχήμα το μεγάλο δάκτυλο δημιουργώντας μια βλαισότητα (στραβώνει) (προς τα μέσα στροφή), το φορτίο όλου του σώματος μετατοπίζεται προς εμπρός στα μετατάρσια και στις αρθρώσεις των δακτύλων επηρεάζοντας την ποδική καμάρα, τα γόνατα (χονδροπάθεια της επιγονατίδας), ταυτόχρονα παρατηρείται πρόσθια κλήσης λεκάνης με ταυτόχρονη υπέρμετρη συνήθως λόρδωση της οσφυϊκής μοίρας στη σπονδυλική στήλη. Για να αντισταθμιστεί αυτή η κατάσταση παρατηρείται κύφωση του θώρακα και τέλος ευθειασμός  του αυχένα (προκαλώντας ραχιαλγίες και αυχενικό πόνο). Ας αναλογιστούμε, μετά τον συλλογισμό αυτό, αν θα ήταν αναγκαίο να αξιολογηθεί από την αρχή ο ενδυματολογικός κώδικας που έχουν αρκετές πολυεθνικές και τράπεζες.

• Όμως, πολλές είναι οι κυρίες που μετά από εξουθενωτική μέρα "πάνω" στα τακούνια επιστρέφουν εσπευσμένα σπίτι για να φορέσουν τις άνετες παντόφλες τους. Στην περίπτωση αυτή, συμβαίνουν στο σώμα τα ακριβώς τα αντίθετα απ’ ότι στα τακούνια. Η χρόνια αυτή καθημερινή εναλλαγή, δημιουργεί μία εναλλαγή συσπάσεων - χαλαρώσεων των μυϊκών ομάδων. Απώτερο αποτέλεσμα αυτού είναι η υπερκινητικότητα των αρθρώσεων, η οποία μπορεί να δημιουργήσει χρόνιες παθολογικές καταστάσεις.

• Ένα ακόμη γνώριμο σύμπτωμα των γυναικών είναι και η δίαιτες τύπου αστραπή. Πόσες φορές, συνήθως πριν την άφιξη του καλοκαιριού, δεν αποφασίζουν οι γυναίκες να αδυνατίσουν. Οι μεγάλες και γρήγορες απώλειες βάρους είτε με τον έλεγχο της διατροφής είτε μετά από χειρουργική επέμβαση, επηρεάζουν πάρα πολύ την ισορροπία και τη στάση του σώματος, προκαλούν αλλαγή του κέντρου βάρους, με έλλειψη του χρόνου προσαρμογής του σώματος στη νέα κατάσταση. Υπάρχει και συγκεκριμένη κατηγορία που ονομάζεται Οσφυαλγία μετά από απώλεια βάρους.

• Τέλος, το μεγαλύτερο και πολυτιμότερο αξεσουάρ όπου στην όψη του όλες οι γυναίκες υποκλίνονται, είναι η γυναικεία τσάντα. Απαραίτητη σε κάθε περίσταση. Πολλοί τύποι (τσάντες χειρός, αναρτώμενες, από τον ώμο, τσάντες πλάτης, νυκτός, γραφείου). Τσάντες που χωράνε από τα απολύτως απαραίτητα έως και όλο το νοικοκυριό, υπολογιστές και άλλα. Η συνεχής χρήση τσαντών μπορεί να προκαλέσει από πόνους στα δάκτυλα, μούδιασμα των χεριών, κλήση ωμοπλάτης με ταυτόχρονα στροφή του κορμού.

Να σημειωθεί ότι  τα περισσότερα αυτών δημιουργούν προβλήματα μόνο μετά από μακροχρόνια χρήση και εφαρμογή. Και όχι σε τυχόν πιθανές αιφνίδιες περιπτώσεις ολιγόωρων περιπτώσεων.
Να προσέχετε την εμφάνιση σας, όμως το σημαντικότερο να προσέχετε τον εαυτό σας. Και μην ξεχνάτε το ρητό που λέει "το ομορφότερο πράγμα που μπορείς να φορέσεις είναι το χαμόγελο σου".

Γουδέβενος Ηλ. Γιώργος- Φυσικοθεραπευτής
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

ΜΙΣΟΦΩΝΙΑ - Όταν συγκεκριμένοι ήχοι μας τρελλαίνουν!