Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φρουκτόζη: Υγιεινή και ωφέλιμη ή επικίνδυνη;Η φρουκτόζη, ή ζάχαρη των φρούτων είναι ένα απλό σάκχαρο ή μονοσακχαρίτης που βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά είδη ώριμων φρούτων και χρησιμοποιείται συχνά στην παρασκευή εμπορικών προϊόντων διατροφής.

Διαφορετική από τη γλυκόζη και τη σακχαρόζη, εκτός από τα φρούτα, είναι παρούσα στο μέλι και σε έναν επιλεγμένο αριθμό λαχανικών όπως τα κρεμμύδια, οι παστινάκες και οι γλυκοπατάτες.

Θεωρείται πως είναι ο πιο γλυκός από όλους τους υδατάνθρακες και αποτελεί το αγαπημένο συστατικό των βιομηχανίας τροφίμων για δύο λόγους. Κατ’ αρχήν, επειδή αυτό το φυσικό γλυκαντικό είναι λιγότερο ακριβό από τα προϊόντα διύλισης της ζάχαρης, γεγονός που το καθιστά περισσότερο αποδοτικό. Ταυτόχρονα, η ζάχαρη από τα φρούτα είναι τόσο γλυκιά ώστε απαιτούνται μικρότερες ποσότητες για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο γλυκύτητας σε μια δεδομένη συνταγή. Ο παράγοντας αυτός την καθιστά επίσης κατάλληλη για τους παραγωγούς εμπορικών τροφίμων, καθώς μπορούν να παρασκευάσουν τα προϊόντα τους με χαμηλότερο κόστος ανά μονάδα.

Ενώ όμως είναι γεγονός ότι αυτή η φυσική ζάχαρη τείνει να είναι πιο γλυκιά από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως η φρουκτόζη δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη ή που έχουν διαγνωστεί σε προ-διαβητική κατάσταση. Η φρουκτόζη εξακολουθεί να προκαλεί άνοδο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Σε μερικούς ανθρώπους η ταχεία αύξηση των επιπέδων είναι ακόμα πιο έντονη απ’ ό,τι με τα ραφιναρισμένα σάκχαρα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ελέγξουν τον διαβήτη τους με δίαιτα, να παρακολουθούν στενά την ποσότητα της φρουκτόζης που προσλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι υπερβολικές ποσότητες χυμού μήλου ή αχλαδιού θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα υγείας στα παιδιά τους. Επειδή και οι δύο τύποι αυτών των χυμών είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, που έχει ταξινομηθεί ως ελεύθερη φρουκτόζη, είναι λιγότερη η ποσότητα του σακχάρου που απορροφάται στο λεπτό έντερο. Αντίθετα, η περίσσεια παραμένει στο έντερο και τραβάει νερό μέσα στον εντερικό σωλήνα. Το αποτέλεσμα αυτής της δράσης μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια. Ενώ τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στους δύο αυτούς χυμούς είναι σημαντικά για την φυσιολογική ανάπτυξη, είναι καλύτερα να συμπεριληφθούν και άλλες πηγές αυτών των ουσιαστικών θρεπτικών ουσιών στην καθημερινή διατροφή.

Οι ενήλικες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χαλαρών κοπράνων ή συχνές εξάρσεις διάρροιας, μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν την επιλογή των ειδών διατροφής τους κάθε ημέρα. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης πάρα πολλών εμπορικών τροφίμων που περιέχουν φρουκτόζη. Επιλέγοντας να καταναλώνετε ποικίλη διατροφή, καθώς επίσης και την προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών σε κάθε γεύμα μπορείτε να διορθώσετε τα προβλήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…