Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φρουκτόζη: Υγιεινή και ωφέλιμη ή επικίνδυνη;Η φρουκτόζη, ή ζάχαρη των φρούτων είναι ένα απλό σάκχαρο ή μονοσακχαρίτης που βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά είδη ώριμων φρούτων και χρησιμοποιείται συχνά στην παρασκευή εμπορικών προϊόντων διατροφής.

Διαφορετική από τη γλυκόζη και τη σακχαρόζη, εκτός από τα φρούτα, είναι παρούσα στο μέλι και σε έναν επιλεγμένο αριθμό λαχανικών όπως τα κρεμμύδια, οι παστινάκες και οι γλυκοπατάτες.

Θεωρείται πως είναι ο πιο γλυκός από όλους τους υδατάνθρακες και αποτελεί το αγαπημένο συστατικό των βιομηχανίας τροφίμων για δύο λόγους. Κατ’ αρχήν, επειδή αυτό το φυσικό γλυκαντικό είναι λιγότερο ακριβό από τα προϊόντα διύλισης της ζάχαρης, γεγονός που το καθιστά περισσότερο αποδοτικό. Ταυτόχρονα, η ζάχαρη από τα φρούτα είναι τόσο γλυκιά ώστε απαιτούνται μικρότερες ποσότητες για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο γλυκύτητας σε μια δεδομένη συνταγή. Ο παράγοντας αυτός την καθιστά επίσης κατάλληλη για τους παραγωγούς εμπορικών τροφίμων, καθώς μπορούν να παρασκευάσουν τα προϊόντα τους με χαμηλότερο κόστος ανά μονάδα.

Ενώ όμως είναι γεγονός ότι αυτή η φυσική ζάχαρη τείνει να είναι πιο γλυκιά από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως η φρουκτόζη δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη ή που έχουν διαγνωστεί σε προ-διαβητική κατάσταση. Η φρουκτόζη εξακολουθεί να προκαλεί άνοδο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Σε μερικούς ανθρώπους η ταχεία αύξηση των επιπέδων είναι ακόμα πιο έντονη απ’ ό,τι με τα ραφιναρισμένα σάκχαρα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ελέγξουν τον διαβήτη τους με δίαιτα, να παρακολουθούν στενά την ποσότητα της φρουκτόζης που προσλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι υπερβολικές ποσότητες χυμού μήλου ή αχλαδιού θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα υγείας στα παιδιά τους. Επειδή και οι δύο τύποι αυτών των χυμών είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, που έχει ταξινομηθεί ως ελεύθερη φρουκτόζη, είναι λιγότερη η ποσότητα του σακχάρου που απορροφάται στο λεπτό έντερο. Αντίθετα, η περίσσεια παραμένει στο έντερο και τραβάει νερό μέσα στον εντερικό σωλήνα. Το αποτέλεσμα αυτής της δράσης μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια. Ενώ τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στους δύο αυτούς χυμούς είναι σημαντικά για την φυσιολογική ανάπτυξη, είναι καλύτερα να συμπεριληφθούν και άλλες πηγές αυτών των ουσιαστικών θρεπτικών ουσιών στην καθημερινή διατροφή.

Οι ενήλικες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χαλαρών κοπράνων ή συχνές εξάρσεις διάρροιας, μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν την επιλογή των ειδών διατροφής τους κάθε ημέρα. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης πάρα πολλών εμπορικών τροφίμων που περιέχουν φρουκτόζη. Επιλέγοντας να καταναλώνετε ποικίλη διατροφή, καθώς επίσης και την προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών σε κάθε γεύμα μπορείτε να διορθώσετε τα προβλήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …