Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εξάψεις & νυχτερινές εφιδρώσεις: Ο ρόλος τους στην εκδήλωση κατάθλιψης


Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από μέτριες έως σοβαρές εξάψεις διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη στο στάδιο της προεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μονάς στην Αυστραλία ανέλυσαν στοιχεία για 2.000 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών, χρησιμοποιώντας σχετικά ερωτηματολόγια (Menopause - Specific Quality of Life Questionnaire και Beck Depression Inventory).
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν επίσης στοιχεία όπως η κατανάλωση αλκοόλ, ψυχοτρόπων φαρμάκων και καπνού.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, 267 από τις 2.020 γυναίκες ανέφεραν μέτριες ή σοβαρές εξάψεις ή νυχτερινές εφιδρώσεις.
Αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες, όπως η ηλικία, ο ΔΜΣ και η οικογενειακή κατάσταση, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με μέτριες έως σοβαρές εξάψεις ήταν πιο πιθανό να έχουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με γυναίκες που ανέφεραν ελαφριές ή καθόλου εξάψεις.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Susan Kornstein, τα αποτελέσματα ρίχνουν περισσότερο φως στα θεραπευτικά σχήματα με αντικαταθλιπτικά φάρμακα και οιστρογόνα, που μπορούν να βελτιώσουν τις εξάψεις και τη διάθεση.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εξάψεις, τα συμπτώματα κατάθλιψης και η χρήση αντικαταθλιπτικών ήταν συχνά στις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Women Health.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας