Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εξάψεις & νυχτερινές εφιδρώσεις: Ο ρόλος τους στην εκδήλωση κατάθλιψης


Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από μέτριες έως σοβαρές εξάψεις διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη στο στάδιο της προεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μονάς στην Αυστραλία ανέλυσαν στοιχεία για 2.000 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών, χρησιμοποιώντας σχετικά ερωτηματολόγια (Menopause - Specific Quality of Life Questionnaire και Beck Depression Inventory).
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν επίσης στοιχεία όπως η κατανάλωση αλκοόλ, ψυχοτρόπων φαρμάκων και καπνού.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, 267 από τις 2.020 γυναίκες ανέφεραν μέτριες ή σοβαρές εξάψεις ή νυχτερινές εφιδρώσεις.
Αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες, όπως η ηλικία, ο ΔΜΣ και η οικογενειακή κατάσταση, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με μέτριες έως σοβαρές εξάψεις ήταν πιο πιθανό να έχουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με γυναίκες που ανέφεραν ελαφριές ή καθόλου εξάψεις.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Susan Kornstein, τα αποτελέσματα ρίχνουν περισσότερο φως στα θεραπευτικά σχήματα με αντικαταθλιπτικά φάρμακα και οιστρογόνα, που μπορούν να βελτιώσουν τις εξάψεις και τη διάθεση.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εξάψεις, τα συμπτώματα κατάθλιψης και η χρήση αντικαταθλιπτικών ήταν συχνά στις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Women Health.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας