Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είναι το γιαούρτι πιο υγιεινό από το γάλα;



Τόσο το γιαούρτι, όσο και το γάλα είναι γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα. Μπορείτε να βρείτε πολλές ποικιλίες γάλακτος και γιαουρτιού που διαφέρουν ως προς το ποσοστό λίπους, την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τις βιταμίνες.

Το γιαούρτι τείνει να περιέχει περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες από ό,τι το γάλα, γεγονός που καθιστά το γάλα μια καλύτερη επιλογή, αν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος ή να διατηρήσει το βάρος του σταθερό.

Το περιεχόμενο σε θερμίδες γάλακτος και γιαουρτιού εξαρτάται από την ποσότητα ζάχαρης, πρωτεϊνών και λίπους που περιέχουν τα προϊόντα. Ενα φλιτζάνι άπαχο γάλα περιέχει 82 θερμίδες, 8 g πρωτεΐνης και 12 g ζάχαρης, ενώ ένα φλιτζάνι άπαχο γιαούρτι φρούτων, περιέχει πάνω από 230 θερμίδες, 11 g πρωτεΐνης και 47 g ζάχαρης.

Επειδή το γιαούρτι περιέχει περισσότερες θερμίδες και πολύ περισσότερη ζάχαρη, το γάλα είναι καλύτερο για σας, όταν πρόκειται για το θρεπτικό περιεχόμενο.

Βιταμίνες
Το γιαούρτι και το γάλα είναι καλές πηγές βιταμίνης Β-12 και ριβοφλαβίνης ή βιταμίνης Β-2. Ενα φλιτζάνι άπαχο γάλα ή άπαχο γιαούρτι με φρούτα περιέχει λίγο πάνω από 1 mcg βιταμίνης-Β12 και 0,4 mg ριβοφλαβίνης. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αυτών των βιταμινών για τους ενήλικες είναι 2,4 mcg και περίπου 1,3 mg αντίστοιχα. Τόσο το γιαούρτι, όσο και το γάλα, περιέχουν πάνω από 45% και 30% των καθημερινών αναγκών ενός ενήλικα αυτών των βιταμινών.

Μέταλλα
Το γιαούρτι περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα. Ενα φλιτζάνι άπαχο γιαούρτι φρούτων έχει 370 mg ασβεστίου, ενώ ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα έχει μόνο 300 mg. Αυτά αντιστοιχούν σε 37% και 30% των ημερήσιων αναγκών σας. Το γιαούρτι περιέχει επίσης ελαφρώς περισσότερο φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Ολα αυτά είναι σημαντικά μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας κάθε μέρα. Ετσι, το γιαούρτι είναι καλύτερη πηγή μετάλλων.

Εκτιμήσεις
Η περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε ζάχαρη μπορεί να ποικίλει ανάμεσα σε διάφορες μάρκες και γεύσεις. Ελέγξτε την ετικέτα και αγοράστε ένα γιαούρτι με χαμηλή ποσότητα ζάχαρης. Καταναλώστε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, για να περιορίσετε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπών. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε άπαχο γάλα, εμπλουτισμένο με βιταμίνες Α και D. Ενα φλιτζάνι άπαχο γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνες παρέχει 500 IU βιταμίνης Α και 115 IU βιταμίνης D. Αυτές οι ποσότητες αντιστοιχούν σε 19-23% των καθημερινών σας αναγκών σε βιταμίνη Α και σε πάνω από 50% της βιταμίνης D, γεγονός που καθιστά το γάλα καλύτερη επιλογή από γιαούρτι.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις στο πρωινό

Έχουμε πει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι το πρωινό μας, και γιατί. Έχουμε προτείνει συνταγές, ιδέες, συνδυασμούς για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το γεύμα, για να το κάνουμε όσο πιο γευστικό και υγιεινό γίνεται. Υπάρχουν, όμως, μερικά λάθη που εξακολουθούμε να κάνουμε, και μας στοιχίζουν. Ποια είναι αυτά;
Τρώμε πρωινό ''στο πόδι'' Αντί να σηκωθούμε δέκα λεπτά νωρίτερα και να φτιάξουμε το πρωινό μας, κοιμόμαστε λίγο παραπάνω, φεύγουμε από το σπίτι βιαστικά και παίρνουμε κάτι γρήγορο από τον δρόμο. Μία τυρόπιτα, μια μπάρα δημητριακών, ή κάτι σχετικό. Αυτό είναι τεράστιο λάθος—και θα εξακολουθούσε να είναι λάθος, ακόμα κι αν η γρήγορη επιλογή που κάναμε στον δρόμο ήταν πιο υγιεινή. Όσοι κάθονται στο τραπέζι να φάνε το πρωινό τους, μπορούν να φάνε με μεγαλύτερη σύνεση. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέσα από έρευνες ότι η ψυχολογία μας παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφή. Επιπλέον, όσο περισσότερο βιαζόμαστε, υπάρχει η πιθανότητα να μην μασάμε το φαγητό μας σωστά, αυ…

Μην περιμένεις να μαντέψει ο άλλος πώς νιώθεις - Μίλα του!

Μην περιμένεις να μαντέψει ο άλλος πώς νιώθεις. Όποιος κι αν είναι. Σύντροφος, φίλος, συνάδελφος. Μίλα του. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, άστους να λένε.
Βγάλε από μέσα σου το παράπονο, τον θυμό, τον έρωτά σου… ό,τι είναι αυτό που σε προβληματίζει, σε στενοχωρεί, σε φοβίζει ή σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Πολλές φορές αυτό που είναι αυτονόητο για μας, δεν είναι για τον άλλον.
Κι αυτό αφορά κυρίως εμάς τις γυναίκες και το υπερ-αναλυτικό μυαλό μας. Είμαστε εμείς που έχουμε περισσότερο ανάγκη τη διέξοδο από το συναισθηματικό μπλοκάρισμα που μπορεί να μας προκαλούν οι συμπεριφορές ή τα λόγια των άλλων. Ας προκαλέσουμε τις προθέσεις ν? αποκαλυφθούν, παίρνοντας φυσικά το ρίσκο της απογοήτευσης, καθώς μπορεί να είναι όλα παιχνίδια του μυαλού μας.
Οι προσωπικές μας σχέσεις με τους ανθρώπους που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας είναι σχέσεις που δεν πρέπει να αφήνονται στη σιωπή και σε μια υποθετική προσέγγιση του «τι θέλει να πει ο ποιητής».
Ο άλλος μπορεί να είναι απορροφημένος από τ…