Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είναι το γιαούρτι πιο υγιεινό από το γάλα;



Τόσο το γιαούρτι, όσο και το γάλα είναι γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα. Μπορείτε να βρείτε πολλές ποικιλίες γάλακτος και γιαουρτιού που διαφέρουν ως προς το ποσοστό λίπους, την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τις βιταμίνες.

Το γιαούρτι τείνει να περιέχει περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες από ό,τι το γάλα, γεγονός που καθιστά το γάλα μια καλύτερη επιλογή, αν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος ή να διατηρήσει το βάρος του σταθερό.

Το περιεχόμενο σε θερμίδες γάλακτος και γιαουρτιού εξαρτάται από την ποσότητα ζάχαρης, πρωτεϊνών και λίπους που περιέχουν τα προϊόντα. Ενα φλιτζάνι άπαχο γάλα περιέχει 82 θερμίδες, 8 g πρωτεΐνης και 12 g ζάχαρης, ενώ ένα φλιτζάνι άπαχο γιαούρτι φρούτων, περιέχει πάνω από 230 θερμίδες, 11 g πρωτεΐνης και 47 g ζάχαρης.

Επειδή το γιαούρτι περιέχει περισσότερες θερμίδες και πολύ περισσότερη ζάχαρη, το γάλα είναι καλύτερο για σας, όταν πρόκειται για το θρεπτικό περιεχόμενο.

Βιταμίνες
Το γιαούρτι και το γάλα είναι καλές πηγές βιταμίνης Β-12 και ριβοφλαβίνης ή βιταμίνης Β-2. Ενα φλιτζάνι άπαχο γάλα ή άπαχο γιαούρτι με φρούτα περιέχει λίγο πάνω από 1 mcg βιταμίνης-Β12 και 0,4 mg ριβοφλαβίνης. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αυτών των βιταμινών για τους ενήλικες είναι 2,4 mcg και περίπου 1,3 mg αντίστοιχα. Τόσο το γιαούρτι, όσο και το γάλα, περιέχουν πάνω από 45% και 30% των καθημερινών αναγκών ενός ενήλικα αυτών των βιταμινών.

Μέταλλα
Το γιαούρτι περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα. Ενα φλιτζάνι άπαχο γιαούρτι φρούτων έχει 370 mg ασβεστίου, ενώ ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα έχει μόνο 300 mg. Αυτά αντιστοιχούν σε 37% και 30% των ημερήσιων αναγκών σας. Το γιαούρτι περιέχει επίσης ελαφρώς περισσότερο φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Ολα αυτά είναι σημαντικά μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας κάθε μέρα. Ετσι, το γιαούρτι είναι καλύτερη πηγή μετάλλων.

Εκτιμήσεις
Η περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε ζάχαρη μπορεί να ποικίλει ανάμεσα σε διάφορες μάρκες και γεύσεις. Ελέγξτε την ετικέτα και αγοράστε ένα γιαούρτι με χαμηλή ποσότητα ζάχαρης. Καταναλώστε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, για να περιορίσετε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπών. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε άπαχο γάλα, εμπλουτισμένο με βιταμίνες Α και D. Ενα φλιτζάνι άπαχο γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνες παρέχει 500 IU βιταμίνης Α και 115 IU βιταμίνης D. Αυτές οι ποσότητες αντιστοιχούν σε 19-23% των καθημερινών σας αναγκών σε βιταμίνη Α και σε πάνω από 50% της βιταμίνης D, γεγονός που καθιστά το γάλα καλύτερη επιλογή από γιαούρτι.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Εμβολή αμνιακού υγρού - Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η εμβολή αμνιακού υγρού, είναι μία πολύ σπάνια επιπλοκή της κύησης κατά την οποία αμνιακό υγρό εισρέει στην αιματική κυκλοφορία της επιτόκου, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μίας σειράς αντιδράσεων, που εξελίσσονται ταχύτατα. Το σύνδρομο είναι συνήθως αιφνίδιο και οδηγεί στο θάνατο κατά ένα ποσοστό 85%. Η διάρκειά του συνήθως δεν υπερβαίνει τη μία ώρα με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή του να μην προλαβαίνει να αναπτυχθεί όσο πρέπει.
Παθοφυσιολογικός μηχανισμός
Η εμβολή προέρχεται εξαιτίας των συστατικών του αμνιακού υγρού και έχει παρατηρηθεί ότι όταν αυτό περιέχει μηκώνιο η εμβολή που προκαλεί είναι βαρύτατης μορφής, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθώς σε περιπτώσεις που το αμνιακό υγρό, περιέχει μηκώνιο, όπως συμβαίνει στην εμβρυική δυσφορία, το σύνδρομο εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα και βαρύτερη μορφή.
Για να γίνει η εισροή του αμνιακού υγρού στη μητρική κυκλοφορία, προυποτίθεται εκτός από τη ρήξη των εμβρυικών υμένων και ύπαρξη ανοικτών αγγειακών στελεχών στη μήτρα, οπότε και εισρέει…