Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα αντιβιοτικά σχετίζονται με πολύποδες του παχέος εντέρουΟι γυναίκες που λάμβαναν αντιβιοτικά για δύο μήνες ή περισσότερο σε νεαρή ή μέση ηλικία είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πολύποδες στα 60 τους χρόνια από τις γυναίκες που δεν λάμβαναν αντιβιοτικά. Αυτό βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut. Ο κίνδυνος ήταν παρόμοιος ακόμα και με λήψη αντιβιοτικών για 15-60 ημέρες.

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι καλοήθεις όγκοι που προσβάλλουν το 15-20% των ενηλίκων και συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Συνιστάται να αφαιρούνται, διότι μερικές φορές μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 16.642 γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίες συμμετείχαν στην περίφημη Nurses Health Study και είχαν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Οι 1.195 από αυτές βρέθηκε να έχουν πολύποδες στο παχύ έντερό τους.

Τα αντιβιοτικά αιτία πολυπόδων
Διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες είχαν πάρει αντιβιοτικά για δύο ή περισσότερους μήνες σε ηλικία 20-39 ετών, διέτρεχαν 36% μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν πολύποδες στο παχύ έντερο, σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους που δεν είχαν ιστορικό παρατεταμένης λήψης αντιβιοτικών.

Οι γυναίκες που είχαν πάρει αντιβιοτικά επί δύο ή περισσότερους μήνες σε ηλικία 40-59 ετών, διέτρεχαν 69% μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν πολύποδες.

Η μικρότερης διάρκειας χρήση αντιβιοτικών δεν ήταν χωρίς κίνδυνο. Η λήψη αντιβιοτικών για 15-60 ημέρες μεταξύ των ηλικιών 20 και 59 αύξανε επίσης τις πιθανότητες να βρεθούν πολύποδες σε ποσοστό παρόμοιο με τη λήψη για πάνω από δύο μήνες. Ο κίνδυνος υπήρχε -αλλά μικρότερος- ακόμα και για λίγες μέρες.

Η λήψη αντιβιοτικών κατά την τελευταία τετραετία πριν την εξέταση του παχέος εντέρου δεν φάνηκε να παίζει ρόλο, ίσως γιατί το διάστημα ήταν μικρό για να δείξει κάποια επίπτωση.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συσχέτιση οφείλεται στις επιδράσεις των αντιβιοτικών στη χλωρίδα του εντέρου. Είναι γνωστό ότι τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος δεν ξεχωρίζουν τα ωφέλιμα από τα επιβλαβή βακτήρια του εντέρου, με συνέπεια να τα εξολοθρεύουν όλα και να διαταράσσεται η μικροβιακή ισορροπία στο έντερο.

Επιπλέον, τα βακτήρια που απαιτούν αντιβιοτικά για την εξόντωσή τους μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία είναι ένας γνωστός κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Παρότι η  μελέτη έγινε σε γυναίκες, θεωρείται ότι τα αποτελέσματα ισχύουν και για τους άνδρες. Τα στοιχεία της μελέτης δεν ανέφεραν τα είδη των αντιβιοτικών που είχαν χρησιμοποιηθεί από τις γυναίκες. Να σημειωθεί ότι άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η μεγάλη χρήση αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του  παχέος εντέρου.

Πηγή: Long-term use of antibiotics and risk of colorectal adenoma.
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …