Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα αντιβιοτικά σχετίζονται με πολύποδες του παχέος εντέρουΟι γυναίκες που λάμβαναν αντιβιοτικά για δύο μήνες ή περισσότερο σε νεαρή ή μέση ηλικία είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πολύποδες στα 60 τους χρόνια από τις γυναίκες που δεν λάμβαναν αντιβιοτικά. Αυτό βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut. Ο κίνδυνος ήταν παρόμοιος ακόμα και με λήψη αντιβιοτικών για 15-60 ημέρες.

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι καλοήθεις όγκοι που προσβάλλουν το 15-20% των ενηλίκων και συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Συνιστάται να αφαιρούνται, διότι μερικές φορές μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 16.642 γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίες συμμετείχαν στην περίφημη Nurses Health Study και είχαν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Οι 1.195 από αυτές βρέθηκε να έχουν πολύποδες στο παχύ έντερό τους.

Τα αντιβιοτικά αιτία πολυπόδων
Διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες είχαν πάρει αντιβιοτικά για δύο ή περισσότερους μήνες σε ηλικία 20-39 ετών, διέτρεχαν 36% μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν πολύποδες στο παχύ έντερο, σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους που δεν είχαν ιστορικό παρατεταμένης λήψης αντιβιοτικών.

Οι γυναίκες που είχαν πάρει αντιβιοτικά επί δύο ή περισσότερους μήνες σε ηλικία 40-59 ετών, διέτρεχαν 69% μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν πολύποδες.

Η μικρότερης διάρκειας χρήση αντιβιοτικών δεν ήταν χωρίς κίνδυνο. Η λήψη αντιβιοτικών για 15-60 ημέρες μεταξύ των ηλικιών 20 και 59 αύξανε επίσης τις πιθανότητες να βρεθούν πολύποδες σε ποσοστό παρόμοιο με τη λήψη για πάνω από δύο μήνες. Ο κίνδυνος υπήρχε -αλλά μικρότερος- ακόμα και για λίγες μέρες.

Η λήψη αντιβιοτικών κατά την τελευταία τετραετία πριν την εξέταση του παχέος εντέρου δεν φάνηκε να παίζει ρόλο, ίσως γιατί το διάστημα ήταν μικρό για να δείξει κάποια επίπτωση.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συσχέτιση οφείλεται στις επιδράσεις των αντιβιοτικών στη χλωρίδα του εντέρου. Είναι γνωστό ότι τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος δεν ξεχωρίζουν τα ωφέλιμα από τα επιβλαβή βακτήρια του εντέρου, με συνέπεια να τα εξολοθρεύουν όλα και να διαταράσσεται η μικροβιακή ισορροπία στο έντερο.

Επιπλέον, τα βακτήρια που απαιτούν αντιβιοτικά για την εξόντωσή τους μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία είναι ένας γνωστός κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Παρότι η  μελέτη έγινε σε γυναίκες, θεωρείται ότι τα αποτελέσματα ισχύουν και για τους άνδρες. Τα στοιχεία της μελέτης δεν ανέφεραν τα είδη των αντιβιοτικών που είχαν χρησιμοποιηθεί από τις γυναίκες. Να σημειωθεί ότι άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η μεγάλη χρήση αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του  παχέος εντέρου.

Πηγή: Long-term use of antibiotics and risk of colorectal adenoma.
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

ΜΙΣΟΦΩΝΙΑ - Όταν συγκεκριμένοι ήχοι μας τρελλαίνουν!