Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντιλαμβανόμαστε 1 τρις διαφορετικές μυρωδιές και άλλα πράγματα που δεν ξέραμε για το σώμα μας


Τα γεγονότα που σχετίζονται με τον ανθρώπινο οργανισμό είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακά.
Όσο καλά και να γνωρίζετε το ανθρώπινο σώμα, όση ανατομία και να έχετε διαβάσει, δύσκολα φαντάζεστε το μεγαλείο που κρύβεται μέσα μας. Οι αριθμοί αλλά και τα γεγονότα που το περιγράφουν δεν μπορούν παρά να μας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό από έκπληξη και να μας γεμίσουν θαυμασμό για την περιπλοκότητα και τις δυνατότητές του.
Η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος μας, απομακρύνεται εντελώς κάθε 2-4 εβδομάδες. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 700 γραμμάρια νεκρών κυττάρων του δέρματος σε ένα χρόνο.
Αντιθέτως, τα κύτταρα στον εσωτερικό φακό του ματιού, των μυών της καρδιάς και οι νευρώνες του εγκεφαλικού φλοιού είναι τα μόνα κύτταρα τα οποία θα είναι μαζί μας για όλη μας τη ζωή.

Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζουμε τον κόσμο και τις ομορφιές του! 
Υπάρχουν τρισεκατομμύρια νεύρα που τροφοδοτούν τη μνήμη μας. Όταν σε μία έρευνα έδειξαν στους συμμετέχοντες 2.500 εικόνες για 3 μόνο δευτερόλεπτα την καθεμία, οι συμμετέχοντες μπορούσαν αργότερα να θυμηθούν αν τις είχαν δει με ακρίβεια 92%.
Το σώμα μας αποτελείται από περίπου επτά οκτάκις εκατομμύρια άτομα – πέντε πάνω, πέντε κάτω! Αν θέλετε να το δείτε γραμμένο αριθμητικά, είναι 7.000.000.000.000.000.000.000.000.000 άτομα!
Υπάρχουν 37 τρισεκατομμύρια κύτταρα στο σώμα μας.

Τα δάχτυλά μας έχουν τέτοια ευαισθησία ώστε μπορούν να αισθανθούν μια ανωμαλία μεγέθους 13 νανομέτρων σε μια επιφάνεια (δηλαδή 7.500 μικρότερη από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας).
Χωρίς το μικρό μας δάχτυλο, χάνουμε περίπου το 50% της δύναμης του χεριού μας.
Τα οξέα του στομάχου είναι τόσο ισχυρά που μπορούν να διαλύσουν ακόμη και μέταλλο.
Το 10% της κάθε ημέρας το περνάμε ανοιγοκλείνοντας τα μάτια μας.
Όταν όμως είναι ανοικτά, μπορούν να διακρίνουν από 2,3 έως και 7,5 εκατομμύρια διαφορετικά χρώματα.

Η μύτη μας πάλι, μπορεί να ξεχωρίσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο διαφορετικές μυρωδιές.
Μόδα και Ομορφιά με προτάσεις και tips από τους ειδικούς του στυλ, Πάρτε ιδέες!
Η καρδιά μας χτυπά περίπου 100.000 φορές την ημέρα, αντλώντας 5,5 λίτρα αίματος ανά λεπτό – δηλαδή 3 εκατομμύρια λίτρα αίματος το χρόνο.
Tο μηριαίο οστό ενός ανθρώπου που ζυγίζει 83 κιλά, θα μπορούσε να αντέξει το βάρος 16.000 ανθρώπων να στέκονται επάνω του!
Από 3 έως 5 κιλά του σωματικού μας βάρους είναι… βακτήρια. Μόνο σε ένα δόντι μπορούν να αναπτυχθούν από 100 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο βακτήρια.
Αν όλο το DNA που βρίσκεται στο σώμα μας «ξετυλιγόταν», θα εκτεινόταν σε περίπου 16 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, δηλαδή από τη Γη ως τον πιο απομακρυσμένο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Πλούτωνα και ξανά πίσω.

Πηγή: iatrikanews
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεύρυσμα στο κεφάλι - Πώς θα αναγνωρίσετε τη ρήξη πριν να είναι πολύ αργά

Ανεύρυσμα ονομάζεται η αποδυνάμωση που παρατηρείται σε κάποιο σημείο του τοιχώματος ενός αιμοφόρου αγγείου, η οποία επιτρέπει να σχηματιστεί στο σημείο αυτό ένα εξόγκωμα, καθώς το αίμα διαπερνά το αγγείο και ασκεί πίεση. Το ανεύρυσμα μοιάζει με ένα μικρό μπαλόνι που μπορεί να «σκάσει» οποιαδήποτε στιγμή.
Η ρήξη του ανευρύσματος αποτελεί επείγουσα κατάσταση. Εάν το ανεύρυσμα έχει σχηματιστεί σε αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου, η ρήξη συνεπάγεται ότι διαρρέει αίμα στους γύρω ιστούς.
Το ανεύρυσμα δεν γίνεται αντιληπτό εκτός κι αν επέλθει η ρήξη. Εκτιμάται ότι ποσοστό 6-9% του πληθυσμού έχει ανεύρυσμα χωρίς να το γνωρίζει.
Η ρήξη βέβαια δεν συμβαίνει πάντα. Μάλιστα, ακόμη κι αν το ανεύρυσμα εντοπιστεί έγκαιρα, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια εξέτασης (π.χ. μαγνητική ή άλλη απεικονιστική εξέταση), οι γιατροί δεν συνιστούν κάποια θεραπευτική παρέμβαση εκτός κι αν το μέγεθός του είναι αρκετά μεγάλο ή αν ο ασθενής έχει οικογενειακό ιστορικό ρήξης ανευρύσματος.
Τι συμβαίνει κατά τη ρήξη του ανευ…

Δύο παθήσεις που «μιμούνται» την κατάθλιψη

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA έδειξε ότι περίπου ένας στους τρεις ασθενείς (ποσοστό 33,1%) που έχει λάβει διάγνωση για άσθμα τελικά δεν πάσχει από αυτήν την πάθηση αλλά από κάποια άλλη, όπως κάποιο νόσημα καρδιοαναπνευστικής φύσης, αλλεργίες ή καούρες.

Δεν είναι όμως μόνο το άσθμα πάθηση που μπερδεύει τους γιατρούς. Ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση επικρατεί, τόσο μεταξύ των ειδικών όσο και μεταξύ των ίδιων των ασθενών, όταν πρόκειται για ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη.

Στις νεαρές ηλικίες, η διάγνωση για κατάθλιψη συχνά «συγκαλύπτει» τον υποθυρεοειδισμό, μια διαταραχή του θυρεοειδούς που οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή θυροξίνης από τον αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό. Όπως αναφέρει η Λιν Μάινοτ, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Thyroid UK, είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο, ειδικά στις γυναίκες, να δίνεται διάγνωση για κατάθλιψη και κατ’ επέκταση συνταγή για αντικαταθλιπτικά ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεται αγωγή με θυροξίνη…

Yποτίμηση, συγκρούσεις, εξάρτηση στις ερωτικές σχέσεις - Τι κρύβεται από πίσω;

Πώς εξηγούνται αυτά τα χαρακτηριστικά στις ερωτικές σχέσεις; Oι περισσότεροι από εμάς έχουμε γίνει ακροατές διάφoρων ερωτικών ιστοριών που κατέλειξαν άδοξα.
Οι πρωταγωνιστές συνήθως, υποτιμούν τον πρώην σύντροφο τους, παραπονιούνται ότι είχαν χάσει τον εαυτό τους και περιγράφουν την σχέση ως «ασφυκτικά εξαρτητική».
Πώς όμως θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε την συνύπαρξη των παραπάνω προβλημάτων στις περισσότερες «προβληματικές» σχέσεις;
Η εξήγηση του παραπάνω φαινομένου θα μπορούσε να συνοψιστεί περιεκτικά, περιγράφοντας τον μηχανισμό της προβολικής ταύτισης .
Τι είναι λοιπόν αυτός ο μηχανισμός ;
Οι άνθρωποι έχουμε μια πολύ ισχυρή τάση να επαναλαμβάνουμε στο εδώ και το τώρα το τραυματικό αλλά υπερβολικά οικείο σενάριο του παρελθόντος μας . Αυτό επιτυγχάνεται με τον ασυνείδητο μηχανισμό άμυνας της προβολικής ταύτισης. Η συγκεκριμένη ψυχολογική διεργασία ενεργοποιείται μεταξύ ατόμων που ανταλλάσσουν έντονα συναισθήματα , πράγμα το οποίο συμβαίνει στα ζευγάρια.
Κατά την διάρκεια αυτής τ…