Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανεργία & ανακατατάξεις στην εργασία: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού


Η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, καθώς και οι ανακατατάξεις στο χώρο της εργασίας, έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να φτάσουν μέχρι την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ερευνητές ανέλυσαν τη μακροχρόνια επίδραση αλλαγών στην εργασία σε 21.902 Ιάπωνες άντρες και σε 19.826 γυναίκες, 40-59 ετών, σε διάστημα 15 ετών.
Στο συγκεκριμένο διάστημα, 973 άντρες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο και 275 πέθαναν εξαιτίας αυτού, ενώ 460 γυναίκες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο και 1.341 πέθαναν.
Η έρευνα έλαβε χώρα στην Ιαπωνία, οι επιστήμονες όμως εκτιμούν ότι κάτι ανάλογο ισχύει και στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα η έρευνα έδειξε:
- Όσοι είχαν μείνει τουλάχιστον για μια περίοδο άνεργοι, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό ή να πεθάνουν λόγω εγκεφαλικού.
- Άντρες που επαναπλροσλήφθηκαν, επίσης διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Δεν φάνηκε να ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες.
- Μακροχρόνια άνεργοι άντρες και γυναίκες είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σύμφωνα με τον Hiroyasu Iso, η εργασιακή ασφάλεια στην παραγωγική ηλικία των ανθρώπων, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η έρευνα δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ αυτών που παραιτήθηκαν και αυτών που απολύθηκαν.
Τα αποτελέσματα μπορεί να μην αφορούν άλλες χώρες λόγω πολιτισμικών διαφορών.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας