Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγωνία των ασθενών για την πρόσβαση τους στα καινοτόμα φάρμακαΤρεις πρόσφατες έρευνες δείχνουν την αγωνία των Ελλήνων πολιτών για θέματα περίθαλψης και υγείας.
Η πρώτη έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο The Future of Healthcare in Greece είναι Πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης σε δείγμα 1.000 ατόμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Με βάση την εν λόγω έρευνα, εμπόδια στην πρόσβαση σε γιατρό αντιμετωπίζει το 24% των ερωτηθέντων, μολονότι η Ελλάδα καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη ιατρών ανά κάτοικο.

Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην καθυστέρηση που υπάρχει στο κλείσιμο ενός ραντεβού και στην αδυναμία πληρωμής της επίσκεψης σε μη συμβεβλημένο ιατρό.

Το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ως απαραίτητη δομική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας τη θέσπιση οικογενειακού γιατρού για όλους τους πολίτες, ενώ το 41,9% την εύρεση και άλλων πόρων χρηματοδότησης του συστήματος υγείας.

Για τα καινοτόμα φάρμακα
Αγωνία εκφράζουν οι πολίτες και για την πρόσβαση τους σε νέα καινοτόμα φάρμακα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της ALCO για λογαριασμό του PhRMA Innovation Forum.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι το επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οκτώ στους 10 υποστηρίζουν ότι δεν καλύπτονται επαρκώς από την Πολιτεία οι ανάγκες σε φάρμακα , ενώ πάνω από 6 στους 10 θεωρούν ότι η μειωμένη πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα σημαίνει κίνδυνο για την υγεία τους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 3 – 8 Μαρτίου 2017 με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω.

Ικανοποίηση από την συμπεριφορά και τη αποτελεσματικότητα του έμψυχου δυναμικού του συστήματος υγείας, εκφράζουν στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες ασθενείς, οι οποίοι όμως από την άλλη μεριά διαπιστώνουν σημαντικές ελλείψεις στις δομές τους του ΕΣΥ, οι οποίες δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους.

Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς, διαπιστώνουν έλλειψη σεβασμού των δικαιωμάτων τους από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, αλλά και σημαντικές καθυστερήσεις στην έγκαιρη είσοδο των νέων θεραπειών στη χώρα.

Συγκεκριμένα, 7 στους 10 είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΠΕΔΥ όπως και με τη συμπεριφορά του διοικητικού προσωπικού.

Δύο στους 3 εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σχετικά με την ευκολία να κλείνουν ραντεβού με το γιατρό της επιθυμητής ειδικότητας στη περιοχή που θέλουν, όμως 3 στους 4 εξέφρασαν δυσαρέσκεια όσον αφορά στη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού την ημέρα και ώρα που να τους βολεύει.

Σχετικά με τα φάρμακα, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών (9 στους 10) θεωρεί ότι τα καινοτόμα φάρμακα είναι άκρως απαραίτητα για την αντιμετώπιση δύσκολων ασθενειών όπως η δική τους.

Επίσης οι 6 στους 10 εμπιστεύονται απόλυτα τα γενόσημα.

Οι 7 στους 10 επίσης εκφράζουν δυσαρέσκεια για το ποσοστό συμμετοχής τους στην αγορά των φαρμάκων τους.

Τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά συμπεράσματα της on line Πανελλήνιας Ποσοτικής Έρευνας που έγινε με τη συμμετοχή 64 Ομοσπονδιών – Συλλόγων Ασθενών την περίοδο 2/3 – 31/3/2017, από το Health Daily και την εταιρεία Global Link.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας