Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι ψυχολόγοι αποκαλύπτουν τους 4 βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την προσωπικότητά σας


Ανάμεσα στην ηλικία των 2 και των 6, αρχίζουμε να αναπτύσσουμε τη δική μας μοναδική αίσθηση του εαυτού μας. Είναι αυτό το διάστημα στο οποίο αυτά τα στοιχεία αρχίζουν να παίρνουν μορφή και μας βοηθούν να γίνουμε αυτός που είμαστε. Φυσικά, η ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας δε συμβαίνει μόνο στην παιδική ηλικία, για αυτό τον λόγο θα αναφερθούμε στα βασικά στοιχεία που επηρεάζουν τη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας σε νεαρή αλλά και σε μεγαλύτερη ηλικία.

1.Γενετικοί παράγοντες
Η γενετική σας είναι ένα βασικό στοιχείο που καθορίζει περίπου το 40% της εξέλιξης της προσωπικότητάς σας. Τα γονίδια που έχουν περάσει σε εσάς από τους γονείς σας, είναι το κομμάτι στο οποίο δεν έχετε κανέναν απολύτως έλεγχο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, αν το επιθυμείτε. Όλος ο τομέας της ψυχολογίας είναι αφιερωμένος στο να βοηθά τους ανθρώπους να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Έτσι, αν έχετε γεννηθεί με μια άγρια και επιθετική προσωπικότητα, αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν θα είστε σε θέση αλλάξετε; Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Η προσωπικότητα σας δεν παραμένει σταθερή καθ?όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σταθερότητα των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας από την παιδική ηλικία μέχρι τα γηρατειά και διαπίστωσαν πως μόνο το 30% αυτών των χαρακτηριστικών αυτών είναι σταθερά κατά την παιδική ηλικία, αυξάνεται σε ποσοστό 54% αμέσως μετά την ενηλικίωση. ενώ φτάνει το 74% σε ηλικίες 50 και 70 ετών.

2.Το περιβάλλον σας
Το περιβάλλον που συμβάλλει στη δόμηση της προσωπικότητά σας μπορεί να περιλαμβάνει, το μέρος που μένετε, τις πολιτιστικές και πνευματικές επιρροές, την οικονομική σας ασφάλεια, αλλά και τις οικογενειακές, φιλικές και εργασιακές σας εμπειρίες. Οι κοινωνικές εμπειρίες διαμορφώνουν της προσωπικότητά σας, γιατί μέσα από αυτές γνωρίζετε τη διαφορετικότητα και μπορείτε να κάνετε συγκρίσεις. Ερευνητές στο King College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Wisconsin και το Πανεπιστήμιο του Ουρμπάνα του Illinois μελέτησαν τις εμπειρίες στον χώρο εργασίας των νέων ενηλίκων και το πώς αυτές οι εμπειρίες βοήθούν στη διαμορφώση της προσωπικότητά τους. Κατέληξαν στο ότι η ανάλυση στοιχείων της προσωπικότητας άτομων ηλικίας 18 ετών, θα μπορούσε να ορίσει αν μια δουλειά θα άρεσε σε κάποιον από αυτούς στην ηλικία των 26. Δηλαδή, θα μπορούσαν να προβλέψουν από την ηλίκια των 18, ποιαά δουλειά θα μπορούσε να κάνει ευχάριστα κάθε άτομο ηλικίας 18 ετών στα 26 του χρόνια. Επιπλέον, τα ευρήματα τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι εργασιακές εμπειρίες είναι συνδεδεμένες με αλλαγές της προσωπικότητας από την ηλικία των 18 έως και τα 26.

Ενδιαφέρον γεγονός αποτελεί ότι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που ήταν υπεύθυνα για την επιλογή της συγκεκριμένης καριέρας, ήταν και αυτά που άλλαξαν με την απόκτηση της εκάστοτε εργασιακής εμπειρίας σε κάθε άτομο.

3. Οικογενειακές επιρροές
Ακόμη και μονοζυγωτικά δίδυμα μοιράζονται μόνο το 50% από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους. Μπορεί να μοιάζουν πανομοιότυπα, αλλά λειτουργούν σαν δύο διαφορετικά άτομα. Τα διζυγωτικά δίδυμα μοιράζονται μόνο το 30% των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς τους, και τα αδέλφια είναι συνήθως μόνο περίπου 20%. Τα παιδιά που μένουν στο ίδιο σπίτι αλλά δεν τους συνδέει κάποιος δεσμός αίματος, όπως για παράδειγμα αδέρφια που το ένα ή και τα δύο είναι υιοθετημένα από διαφορετικούς γονείς, έχουν ένα 7% κοινά χαρακτηριστικά στις προσωπικότητές τους.

Η οικογένεια σας μπορεί να σας μεταφέρει κάποιες παραδόσεις που θα κρατήσετε, όπως για παράδειγμα η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός που μπορούν θα επηρεάσουν το στοιχείο της γενναιοδωρίας της προσωπικότητά σας. Ομοίως, η οικογένειά σας μπορεί να έχει συντηρητική παράδοση και αυτές οι αξίες να περάσουν σε σας. Σαν αποτέλεσμα, εσείς μπορεί να έχετε πιο συντηρητική προσωπικότητα που δε θα είναι τόσο άνετη με το να ρισκάρει ή να δεχτεί αλλαγές.

4.Οι εμπειρίες της ζωής
Οι τραυματικές εμπειρίες της παιδική ηλικίας, ή ακόμα και στα εφηβικά χρόνια, όπου η προσωπικότητα αναπτύσσεται, μπορεί να έχει αντίκτυπο στην τελική της διαμόρφωση. Αναπτύσσουμε φοβίες από πολύ νωρίς και αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι να διαψευσθούν από τις εμπειρίες μας. Για παράδειγμα, αν φοβάστε τους σκύλους και έρθετε σε επαφή με έναν σκύλο που σας δημιουργήσει θετική εντύπωση, μπορεί να ξεπεράσετε αυτή τη φοβία.
Τα χαρακτηριστικά της εσωστρέφεια ή της εξωστρέφειας πιστεύεται ότι καθορίζονται από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας και συγκεκριμένα από τον τρόπο που ερμηνεύουμε την αντιμετώπισή μας από τους συμμαθητές μας. Αν μας γελοιοποιούν για τις προσπάθειές μας να κάνουν φίλους, είναι πιο πιθανό να γίνουμε εσωστρεφής.Ομοίως, αν μας προσφέρουν χαμόγελα, αγκαλιές και είναι διατεθιμένοι να παίζουν μαζί μας, είναι πιθανότερο να γίνουμε εξωστρεφής, καθώς η προσπάθειά μας να κάνουμε φίλους έχει θετική ανταπόκριση.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Συμβαίνουν όλα για κάποιο λόγο;Οι λέξεις που πρέπει να πείτε, όταν όλα πάνε στραβά...

Ο Tim Laurence, είχε γράψει ένα πολύ διεισδυτικό άρθρο, στο οποίο πραγματευόταν το κατά πόσον είναι δυνατό να βοηθήσουμε κάποιον, τον οποίο θρηνεί. Υποστηρίζει, ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με αυτά που λέμε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος βιώνει μια προσωπική και δυσβάσταχτη απώλεια. Είναι προτιμότερο να μην πούμε τίποτα από το να πούμε κάποιες τυπικές φράσεις, που μπορεί να πληγώσουν περισσότερο.
Ο ίδιος είχε βιώσει μια τεράστια προσωπική απώλεια σε αρκετά νεαρή ηλικία. Οπότε, οι σκέψεις είναι ιδέες είναι ιδιαίτερα πρόσφορες για σκέψη. Ρίξτε μια ματιά.
“Ακούω ένα άντρα να λέει μια ιστορία. Μια φίλη του είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα και τώρα ζει ως παραπληγική. Πολλές από τις ελπίδες της έχουν εξανεμιστεί.
Το έχω ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν σταματάει να με σοκάρει: Της λέει, ότι νομίζει πως η τραγωδία της οδήγησε σε θετικές αλλαγές στην ζωή της. Προφέρει τις λέξεις, που δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από ψυχολογική, συναισθηματική και πνευματική β…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…