Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Triplex καρωτίδων - Τι πληροφορίες μπορεί να μας δόσει;Οι αρτηρίες φυσιολογικά είναι λείες στο εσωτερικό τους επιτρέποντας της απρόσκοπτη ροή του αίματος. Με την πρόοδο όμως της ηλικίας και με την επίδραση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου υλικό (χοληστερόλη, ασβέστιο, φλεγμονώδη κύτταρα) συσσωρεύεται στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων προκαλώντας  πάχυνση τη λεγόμενη αθηρωμάτωση που όταν είναι σημαντική μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα από το νευρολογικό σύστημα κυρίως με τη μορφή ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι καρωτίδες αρτηρίες με την επιφανειακή πορείας τους είναι προσβάσιμες υπερηχογραφικά. Με τον όρο «triplex» καρωτίδων λοιπόν εννοούμε την υπερηχογραφική απεικόνιση και μελέτη των καρωτίδων. Μελετάμε δηλαδή την ύπαρξη και την έκταση των αθηρωματικών πλακών και το αν αυτές μπορούν να προκαλέσουν σημαντική απόφραξη που περιορίζουν τη ροή αίματος στο εγκέφαλο προκαλώντας νευρολογικά συμπτώματα.

Με βάση δε τα ευρήματα από τη μελέτη των καρωτίδων μπορεί οι ασθενείς να χρειαστεί να λάβουν αντιαιμοπεταλική αγωγή με χαμηλή δόση ασπιρίνης για παράδειγμα, υπολιπιδαιμική αγωγή, αντιυπερτασική κ.α. ή να χρειαστεί να υποβληθούν και σε χειρουργική διάνοιξη των καρωτίδων με ενδαρτηρεκτομή.
Η υπερηχογραφική μελέτη των καρωτίδων όμως πέραν των πληροφοριών που δίνει για τις ίδιες τις καρωτίδες μπορεί να μας δώσει και μία ένδειξη για την κατάσταση των υπόλοιπων αρτηριακών δικτύων όπως των αρτηριών των κάτω άκρων και κυρίως των στεφανιαίων αρτηριών που δεν μπορούν να απεικονισθούν με αξιόπιστο μη επεμβατικό τρόπο.

Με βάση τα δεδομένα λοιπόν που λαμβάνουμε από την εξέλιξη της αθηρωματικής νόσου στις καρωτίδες μπορούμε να επαναξιολογήσουμε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς ενδιάμεσου καρδιαγγειακου κινδύνου και να λάβουμε απόφαση για το αν αυτός ο ασθενείς θα χρειαστεί για παράδειγμα να λάβει ή να εντατικοποιήσει την αντιυπερτασική αγωγή ή την υπολιπιδαιμική αγωγή. 
Συμπερασματικά το "triplex" καρωτίδων είναι μία ασφαλής και ανώδυνη μέθοδος απεικόνισης και διάγνωσης της νόσου των καρωτίδων στην οποία πρέπει να υποβάλλονται όλοι οι συμπτωματικοί ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου καθώς και οι ασθενείς προχωρημένης ηλικίας προλαμβάνοντας έτσι την εξέλιξη της νόσου και την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Γράφει ο δρ. Βαγγέλης Οικονόμου, Καρδιολόγος, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

ΜΙΣΟΦΩΝΙΑ - Όταν συγκεκριμένοι ήχοι μας τρελλαίνουν!