Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιώνΤο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών είναι μια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει το 15% του γενικού πληθυσμού. Χαρακτηρίζεται από μια ανατριχιαστική αίσθηση βαθιά μέσα στα πόδια του πάσχοντος.

Κάποιες άλλες φορές ο άνθρωπος νοιώθει τόσο δυσάρεστα που μόνο με την κίνηση των ποδιών μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, ενώ τυχόν πολύωρη ακινησία μπορεί να μετατρέψει τη ζωή του σε πραγματική κόλαση.

Μόλις το σκέλος διπλώσει ή τεντωθεί ή ο άνθρωπος περπατήσει για λίγο, αυτή η αίσθηση μειώνεται προσωρινά, ωστόσο σπάνια εξαλείφεται. Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών μπορεί να οδηγήσει σε άλλες καταστάσεις, όπως η στέρηση ύπνου ή ακούσιες κινήσεις των ποδιών στη διάρκεια της νύχτας.

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών δεν έχει πλήρως καθοριστεί. Μπορεί να επηρεάσει εξίσου παιδιά, ενήλικες ή ηλικιωμένους, αν και φαίνεται πως παρουσιάζεται κυρίως σε ηλικιωμένους. Στις γυναίκες είναι πιο πιθανό να συρρικνωθεί το συγκεκριμένο σύνδρομο, απ’ ό,τι στους άνδρες, αλλά δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για το λόγο που συμβαίνει αυτό.

Μερικοί νευροεπιστήμονες πιστεύουν πως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να είναι κληρονομικό, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί μια γενετική συνιστώσα. Θεωρείται μια ιδιοπαθής κατάσταση, που σημαίνει ότι δεν έχει καμία γνωστή αιτία. Μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή και κυμαίνεται από ήπιας μέχρι σοβαρής έντασης.

Σε μερικές περιπτώσεις θεωρείται ότι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών προκαλείται εν μέρει από μια βιταμίνη ή από ανεπάρκεια μετάλλων. Τα συμπληρώματα που περιέχουν σίδηρο συχνά προτείνονται ως θεραπεία για τα συμπτώματα του συνδρόμου. Αλλες αιτίες μπορεί να το συνδέσουν με την εμφάνιση διαβήτη ή μιας νευρικής κατάστασης που ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια. Οι γιατροί θα πρέπει να εξαλείψουν μια σειρά από άλλες νευρομυϊκές καταστάσεις πριν από τη σωστή διάγνωση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Πολλές φορές συγχέεται με «αυξανόμενους πόνους» σε μικρά παιδιά ή μυϊκή σκλήρυνση σε νεαρούς ενήλικες.

Το φάρμακο Requip με ενεργό συστατικό τη ροπινιρόλη είναι το φάρμακο που θεωρείται κατάλληλο για την θεραπεία του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Αλλες θεραπείες για το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών επικεντρώνονται περισσότερο στην τροποποίηση της συμπεριφοράς και της προσαρμογής του τρόπου ζωής. Οι πάσχοντες ενθαρρύνονται να αυξήσουν τα επίπεδα της καθημερινής τους άσκησης ή να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν τα επώδυνα επεισόδια. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η αποκατάσταση ενός κανονικού ύπνου, προκειμένου να αποφευχθούν άλλου είδους επιπλοκές.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας