Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιώνΤο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών είναι μια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει το 15% του γενικού πληθυσμού. Χαρακτηρίζεται από μια ανατριχιαστική αίσθηση βαθιά μέσα στα πόδια του πάσχοντος.

Κάποιες άλλες φορές ο άνθρωπος νοιώθει τόσο δυσάρεστα που μόνο με την κίνηση των ποδιών μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, ενώ τυχόν πολύωρη ακινησία μπορεί να μετατρέψει τη ζωή του σε πραγματική κόλαση.

Μόλις το σκέλος διπλώσει ή τεντωθεί ή ο άνθρωπος περπατήσει για λίγο, αυτή η αίσθηση μειώνεται προσωρινά, ωστόσο σπάνια εξαλείφεται. Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών μπορεί να οδηγήσει σε άλλες καταστάσεις, όπως η στέρηση ύπνου ή ακούσιες κινήσεις των ποδιών στη διάρκεια της νύχτας.

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών δεν έχει πλήρως καθοριστεί. Μπορεί να επηρεάσει εξίσου παιδιά, ενήλικες ή ηλικιωμένους, αν και φαίνεται πως παρουσιάζεται κυρίως σε ηλικιωμένους. Στις γυναίκες είναι πιο πιθανό να συρρικνωθεί το συγκεκριμένο σύνδρομο, απ’ ό,τι στους άνδρες, αλλά δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για το λόγο που συμβαίνει αυτό.

Μερικοί νευροεπιστήμονες πιστεύουν πως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να είναι κληρονομικό, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί μια γενετική συνιστώσα. Θεωρείται μια ιδιοπαθής κατάσταση, που σημαίνει ότι δεν έχει καμία γνωστή αιτία. Μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή και κυμαίνεται από ήπιας μέχρι σοβαρής έντασης.

Σε μερικές περιπτώσεις θεωρείται ότι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών προκαλείται εν μέρει από μια βιταμίνη ή από ανεπάρκεια μετάλλων. Τα συμπληρώματα που περιέχουν σίδηρο συχνά προτείνονται ως θεραπεία για τα συμπτώματα του συνδρόμου. Αλλες αιτίες μπορεί να το συνδέσουν με την εμφάνιση διαβήτη ή μιας νευρικής κατάστασης που ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια. Οι γιατροί θα πρέπει να εξαλείψουν μια σειρά από άλλες νευρομυϊκές καταστάσεις πριν από τη σωστή διάγνωση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Πολλές φορές συγχέεται με «αυξανόμενους πόνους» σε μικρά παιδιά ή μυϊκή σκλήρυνση σε νεαρούς ενήλικες.

Το φάρμακο Requip με ενεργό συστατικό τη ροπινιρόλη είναι το φάρμακο που θεωρείται κατάλληλο για την θεραπεία του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Αλλες θεραπείες για το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών επικεντρώνονται περισσότερο στην τροποποίηση της συμπεριφοράς και της προσαρμογής του τρόπου ζωής. Οι πάσχοντες ενθαρρύνονται να αυξήσουν τα επίπεδα της καθημερινής τους άσκησης ή να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν τα επώδυνα επεισόδια. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η αποκατάσταση ενός κανονικού ύπνου, προκειμένου να αποφευχθούν άλλου είδους επιπλοκές.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…