Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών



Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών είναι μια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει το 15% του γενικού πληθυσμού. Χαρακτηρίζεται από μια ανατριχιαστική αίσθηση βαθιά μέσα στα πόδια του πάσχοντος.

Κάποιες άλλες φορές ο άνθρωπος νοιώθει τόσο δυσάρεστα που μόνο με την κίνηση των ποδιών μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, ενώ τυχόν πολύωρη ακινησία μπορεί να μετατρέψει τη ζωή του σε πραγματική κόλαση.

Μόλις το σκέλος διπλώσει ή τεντωθεί ή ο άνθρωπος περπατήσει για λίγο, αυτή η αίσθηση μειώνεται προσωρινά, ωστόσο σπάνια εξαλείφεται. Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών μπορεί να οδηγήσει σε άλλες καταστάσεις, όπως η στέρηση ύπνου ή ακούσιες κινήσεις των ποδιών στη διάρκεια της νύχτας.

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών δεν έχει πλήρως καθοριστεί. Μπορεί να επηρεάσει εξίσου παιδιά, ενήλικες ή ηλικιωμένους, αν και φαίνεται πως παρουσιάζεται κυρίως σε ηλικιωμένους. Στις γυναίκες είναι πιο πιθανό να συρρικνωθεί το συγκεκριμένο σύνδρομο, απ’ ό,τι στους άνδρες, αλλά δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για το λόγο που συμβαίνει αυτό.

Μερικοί νευροεπιστήμονες πιστεύουν πως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να είναι κληρονομικό, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί μια γενετική συνιστώσα. Θεωρείται μια ιδιοπαθής κατάσταση, που σημαίνει ότι δεν έχει καμία γνωστή αιτία. Μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή και κυμαίνεται από ήπιας μέχρι σοβαρής έντασης.

Σε μερικές περιπτώσεις θεωρείται ότι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών προκαλείται εν μέρει από μια βιταμίνη ή από ανεπάρκεια μετάλλων. Τα συμπληρώματα που περιέχουν σίδηρο συχνά προτείνονται ως θεραπεία για τα συμπτώματα του συνδρόμου. Αλλες αιτίες μπορεί να το συνδέσουν με την εμφάνιση διαβήτη ή μιας νευρικής κατάστασης που ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια. Οι γιατροί θα πρέπει να εξαλείψουν μια σειρά από άλλες νευρομυϊκές καταστάσεις πριν από τη σωστή διάγνωση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Πολλές φορές συγχέεται με «αυξανόμενους πόνους» σε μικρά παιδιά ή μυϊκή σκλήρυνση σε νεαρούς ενήλικες.

Το φάρμακο Requip με ενεργό συστατικό τη ροπινιρόλη είναι το φάρμακο που θεωρείται κατάλληλο για την θεραπεία του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Αλλες θεραπείες για το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών επικεντρώνονται περισσότερο στην τροποποίηση της συμπεριφοράς και της προσαρμογής του τρόπου ζωής. Οι πάσχοντες ενθαρρύνονται να αυξήσουν τα επίπεδα της καθημερινής τους άσκησης ή να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν τα επώδυνα επεισόδια. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η αποκατάσταση ενός κανονικού ύπνου, προκειμένου να αποφευχθούν άλλου είδους επιπλοκές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα