Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα 10 σημάδια που φανερώνουν ότι χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση



Μερικές φορές ο καθρέφτης μας προδίδει ότι δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά: Τα μάτια είναι πρησμένα και κόκκινα, το δέρμα χλωμό και άτονο και το χαμόγελο στο πρόσωπό μας ανύπαρκτο. Η έλλειψη ύπνου κοστίζει ακριβά όχι μόνο στην εμφάνισή μας αλλά και στην υγεία μας και το οφείλουμε στον εαυτό μας να αφιερώνουμε χρόνο για αρκετή και ποιοτική ξεκούραση.
Ποια είναι τα σημάδια που αποκαλύπτουν ότι ο οργανισμός μας δεν αντέχει τους γρήγορους ρυθμούς που του έχουμε επιβάλει;

1. Συνεχής πείνα: Η κούραση συνοδεύεται από αύξηση στα επίπεδα γκρελίνης, μιας ορμόνης που προωθεί το αίσθημα της πείνας. Η γκρελίνη μάς «σπρώχνει» κυρίως σε παχυντικά φαγητά και γλυκά. Παράλληλα, μειώνονται τα επίπεδα λεπτίνης, της ορμόνης που ελέγχει τον κορεσμό, επομένως νιώθουμε ότι χορταίνουμε πιο δύσκολα.
2. Αύξηση βάρους: Η αύξηση του σωματικού βάρους δεν οφείλεται μόνο στη συνεχή και έντονη πείνα. Η έλλειψη ύπνου συνεπάγεται επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού, άρα και λιγότερες καύσεις.
3. Αποδυνάμωση της μνήμης: Όταν είμαστε κουρασμένοι, δυσκολευόμαστε να διατηρήσουμε τη συγκέντρωσή μας ώστε να αποτυπώσουμε στη μνήμη μας πληροφορίες.
4. Δυσκολία λήψης αποφάσεων: Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις ανώτερες ικανότητες γνωστικής επεξεργασίας, όπως η επίλυση προβλημάτων και η διαχείριση χρόνου.
5. Έλλειψη κινητικού συντονισμού: Η κούραση επηρεάζει τον χρόνο αντίδρασης και τη συγκέντρωσή μας, με αποτέλεσμα να πάσχει η κινητική μας λειτουργικότητα.
6. Συναισθηματική φόρτιση: Η κούραση εντείνει την επίδραση των διαφόρων ερεθισμάτων στη διάθεσή μας, με αποτέλεσμα να κλαίμε ή να νευριάζουμε πιο εύκολα.
7. Συχνά επεισόδια ασθένειας: Η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει τις άμυνες του οργανισμού, αυξάνοντας την ευπάθεια σε ιούς και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι άνθρωποι που κοιμούνται συστηματικά λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ είναι περίπου τρεις φορές πιο επιρρεπείς στο κρυολόγημα σε σύγκριση με όσους κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες.
8. Προβλήματα όρασης: Η κούραση αποδυναμώνει τον ακτινωτό μυ του ματιού, ο οποίος ελέγχει την ικανότητα εστίασης. Επίσης, οι εξοφθάλμιοι μύες, οι οποίοι ελέγχουν την πλευρική και την ανοδική-καθοδική κίνηση των ματιών, μπορεί λόγω της κούρασης να αρχίσουν να συσπώνται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα τη διπλή όραση (διπλωπία).
9. Κρίσεις ακμής & ρυτίδες: Η έλλειψη ύπνου απορρυθμίζει τις ορμόνες κι έτσι είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σπυράκια, ενώ παράλληλα μειώνει τα αποθέματα κολλαγόνου στο δέρμα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται λεπτές γραμμές και ρυτίδες.
10. Ύπνος εν ώρα οδήγησης: Ένα επεισόδιο μικρο-ύπνου, όπως ονομάζεται, είναι ένας τρόπος να λάβει το σώμα μας την ξεκούραση που εμείς δεν του επιτρέπουμε να απολαύσει. Πρόκειται σαφώς για μια κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη την οποία πρέπει να φροντίσουμε να αποφύγουμε πριν να είναι πολύ αργά 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ