Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πότε η κατάθλιψη και το άγχος αποτελούν «παρενέργειες» της διατροφήςΤα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας για τον ρόλο της διατροφής στην εκδήλωση ψυχικών συμπτωμάτων, όπως κατάθλιψης και το άγχους.

Αν και οι ειδικοί στον τομέα της Διατροφικής Ψυχιατρικής, όπως ονομάζεται ο αναπτυσσόμενος κλάδος που μελετά τη σχέση διατροφής-ψυχικής υγείας, υποστηρίζουν με σθένος την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή ώστε να εξασφαλιστεί καλή ψυχική υγεία και ευεξία, ακόμη και σε αυτό χρειάζεται μέτρο!

Σύμφωνα με την παθολόγο χαλκού, τροφές που θεωρούνται (και είναι) κατ’ εξοχήν υγιεινές –όπως τα πράσινα λαχανικά, τα ρεβίθια, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο και οι ηλιόσποροι– ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανησυχητικά ψυχικά συμπτώματα, όμοια με αυτά της κατάθλιψης και των διαταραχών άγχους, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν σημαντική ποσότητα χαλκού.

Η Κόγκαν έχει αναπτύξει τη θεωρία της «τοξικότητας του χαλκού» (copper toxicity), η οποία περιγράφει πώς η υπερφόρτωση του οργανισμού από το μέταλλο μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Ο χαλκός είναι απαραίτητος σε μικρές δόσεις για την υγιή ανάπτυξη του οργανισμού, αφού διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου και παράλληλα εμπλέκεται στη μεταφορά σημάτων μέσω του νευρικού συστήματος. Επίσης, οι τροφές στις οποίες βρίσκεται (όπως λαχανικά, ξηροί καρποί, θαλασσινά και όσπρια) είναι αναγκαίες στη διατροφή μας, «εάν όμως κάποιος τις καταναλώνει σε υπερβολικές ποσότητες» υπογραμμίζει η Κόγκαν «πιθανότατα υπάρχουν κίνδυνοι». Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η εμμονή με την «καθαρή» διατροφή αναδεικνύεται πλέον σε διατροφική διαταραχή (ορθορεξία).

Να σημειωθεί ότι, πέραν της διατροφής, παράγοντα κινδύνου για την τοξικότητα του χαλκού αποτελεί η περιβαλλοντική έκθεση στο μέταλλο, συγκεκριμένα μέσω της κατανάλωσης νερού που παρέχεται διαμέσου χάλκινων σωληνώσεων.
Η τοξικότητα του χαλκού γίνεται αντιληπτή με την εκδήλωση συμπτωμάτων όπως η έντονη νευρικότητα. «Εάν έχει πιει κάποιος έξι φλιτζάνια καφέ και νιώθει ταραγμένος, το αίσθημα αυτό μπορεί να παρομοιαστεί με την τοξικότητα από χαλκό» εξηγεί η Κόγκαν.
Επιστημονικές μελέτες που έχουν εξετάσει τον ρόλο του χαλκού στην ανθρώπινη υγεία έχουν υποδείξει επίσης ότι η υπερφόρτωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα των νεφρών, δυσλειτουργίες του γαστρεντερικού ή και εγκεφαλική εκφύλιση που οδηγεί στο Αλτσχάιμερ.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας