Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόση καφεΐνη επιτρέπεται να καταναλώνουμε την ημέρα;



Η καφεΐνη είναι ο καλύτερος φίλος του... άυπνου, αφού επιδρά κατά τέτοιο τρόπο στο κεντρικό νευρικό σύστημα ώστε να εξασφαλίσει –τουλάχιστον προσωρινά– μια αίσθηση ενέργειας και να νικήσει την υπνηλία.

Βέβαια, ούτε ο καφές ούτε κανένα προϊόν που περιέχει καφεΐνη δεν έχει υπερδυνάμεις, επομένως δεν είναι δυνατό να στηριζόμαστε επ’ αόριστον στην τονωτική επίδραση της διεγερτικής ουσίας χωρίς επαρκή ξεκούραση.

Ποια είναι όμως η επιτρεπόμενη δόση καφεΐνης σε ημερήσια βάση;
Η τρέχουσα οδηγία για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες είναι η πρόσληψη καφεΐνης να μην ξεπερνά τα 400 mg την ημέρα, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί κατά προσέγγιση σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ, 10 κουτάκια αναψυκτικού τύπου κόλα ή δύο ενεργειακά ποτά. Βέβαια, η περιεκτικότητα κάθε προϊόντος σε καφεΐνη ποικίλλει σημαντικά.
Η κατανάλωση της παραπάνω ποσότητας καφέ όχι μόνο είναι ασφαλής αλλά μάλιστα συνδέεται με οφέλη για την υγεία, όπως ο μειωμένος κίνδυνος καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, αυτές οι θετικές επιδράσεις δεν οφείλονται αποκλειστικά στην καφεΐνη αλλά και στις αντιοξειδωτικές και σε άλλες ευεργετικές ουσίες που περιέχει το δημοφιλές ρόφημα. Με άλλα λόγια, δεν είναι το ίδιο να λαμβάνουμε καφεΐνη από τον καφέ, το τσάι ή τη μαύρη σοκολάτα και από αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά.

Τέλος, να σημειωθεί ότι κάθε άνθρωπος παρουσιάζει διαφορετική ευαισθησία στην καφεΐνη, επομένως μια ποσότητα που για κάποιον είναι ιδανική για παροδική τόνωση για κάποιον άλλο μπορεί να είναι υπερβολική και να του προκαλέσει νευρικότητα ή να του χαλάσει τον ύπνο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω