Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιες τροφές αποτελούν φυσικές πηγές ασπιρίνηςΟταν γίνεται λόγος για ασπιρίνη, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι ένα άσπρο στρογγυλό χάπι για τον πόνο. Η ασπιρίνη είναι γνωστό πως προστατεύει από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επίσης, είναι ένα πολύ καλό αντι-πηκτικό του αίματος. Ομως, αυτό το λευκό στρογγυλό χάπι δεν είναι η μοναδική πηγή της ασπιρίνης. Μπορούμε να καλύψουμε σημαντικές ποσότητες ασπιρίνης από τις τροφές που τρώμε κάθε μέρα.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι καλύτερες πηγές τροφίμων από τα οποία μπορούμε να πάρουμε την ημερήσια δόση ασπιρίνης, χωρίς να πάρουμε παράλληλα τις τυχόν παρενέργειές της.

Mήλα
Τα μήλα είναι μία από τις καλύτερες πηγές φυσικών σαλικυλικών. Τα σαλικυλικά είναι το θεμέλιο της ασπιρίνης. Τα μήλα είναι επίσης πλούσια πηγή φυτικών ινών, που είναι χρήσιμες για τη μείωση της φλεγμονής και ταυτόχρονα βοηθούν τους ανθρώπους που έχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα άτομα που έχουν επιβιώσει από καρδιακή προσβολή θα πρέπει να έχουν μία ημερήσια δόση ασπιρίνης για να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής. Η ασπιρίνη σε καθημερινή βάση μειώνει τον κίνδυνο κατά 20%. Εχουν υπάρξει μελέτες σύμφωνα με τις οποίες η καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη έχει επίσης ευεργετική επίδραση ενάντια στο άγχος και το στρες, ειδικά στους ανθρώπους που έχουν πονοκέφαλο με ιδιαίτερη ένταση. Προσοχή όμως: Ανθρωποι με στομαχικά ή γαστρεντερικά προβλήματα απαγορεύεται αυστηρά να πάρουν ασπιρίνη. Μπορούν, όμως, να φάνε μήλα.

Γκρέιπ φρουτ
Το γκρέιπ φρουτ είναι από τα καλύτερα φρούτα που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ενισχύσουν τον μεταβολισμό τους και να χάσουν βάρος. Είναι, επίσης, μια μεγάλη πηγή σαλικυλικού οξέος, που είναι δραστικό συστατικό της ασπιρίνης. Οι άνθρωποι που έχουν φραγμένες αρτηρίες, λόγω πλάκας που αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα του οξειδωτικού στρες από τις ελεύθερες ρίζες και της «κακής» χοληστερόλης (LDL) θα πάρουν πολλά οφέλη για την υγεία τους από το γκρέιπ φρουτ.

Σπανάκι
Το σπανάκι είναι, επίσης, μία σούπερ τροφή, που είναι γεμάτη από φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό πως κάνουν καλό στην καρδιά, καθώς επίσης πως μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Το σπανάκι, είναι επίσης μία από τις τροφές που είναι πλούσιες σε σαλικυλικό οξύ, που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της πήξης του αίματος, που θα μπορούσε να αποβεί θανατηφόρα σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βότανα
Βότανα όπως η πάπρικα, ο άνηθος, η ρίγανη, το θυμάρι και η κουρκούμη είναι το είδος των μπαχαρικών που θα βρείτε συνήθως στο ντουλάπι της κουζίνας σας. Χρησιμεύουν ως ενισχυτές τροφίμων για να βοηθήσουν να βγει η γεύση. Περισσότερο από τη γεύση, όμως, τα βότανα αυτά είναι πλούσια σε σαλικυλικό οξύ που είναι χρήσιμο για ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ανανάς
Ο ανανάς είναι ένα από τα τροπικά φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτοχημικά. Η έρευνα δείχνει ότι ο ανανάς είναι επίσης σημαντικός για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο σώμα. Πλέον, έχει αποδειχθεί ότι αυτό το γλυκόξινο φρούτο είναι επίσης πολύ καλό για την πρόληψη των θρόμβων του αίματος, λόγω της ύπαρξης του σαλικυλικού οξέος.

Η ασπιρίνη είναι πολύ σημαντική για την υγεία σας αν βρίσκεστε σε υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι καλύτερα να είστε σε συνεννόηση με το γιατρό σας αν πρόκειται να κάνετε καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη. Αν υπάρχει έστω και ο παραμικρός κίνδυνος να υποφέρετε από παρενέργειες με την πρόσληψή της, ο πιο καλός τρόπος να προμηθευτείτε την ασπιρίνη που χρειάζεται ο οργανισμός σας είναι να την πάρετε μέσω φυσικών πηγών, δηλαδή μέσω των τροφών.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεύρυσμα στο κεφάλι - Πώς θα αναγνωρίσετε τη ρήξη πριν να είναι πολύ αργά

Ανεύρυσμα ονομάζεται η αποδυνάμωση που παρατηρείται σε κάποιο σημείο του τοιχώματος ενός αιμοφόρου αγγείου, η οποία επιτρέπει να σχηματιστεί στο σημείο αυτό ένα εξόγκωμα, καθώς το αίμα διαπερνά το αγγείο και ασκεί πίεση. Το ανεύρυσμα μοιάζει με ένα μικρό μπαλόνι που μπορεί να «σκάσει» οποιαδήποτε στιγμή.
Η ρήξη του ανευρύσματος αποτελεί επείγουσα κατάσταση. Εάν το ανεύρυσμα έχει σχηματιστεί σε αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου, η ρήξη συνεπάγεται ότι διαρρέει αίμα στους γύρω ιστούς.
Το ανεύρυσμα δεν γίνεται αντιληπτό εκτός κι αν επέλθει η ρήξη. Εκτιμάται ότι ποσοστό 6-9% του πληθυσμού έχει ανεύρυσμα χωρίς να το γνωρίζει.
Η ρήξη βέβαια δεν συμβαίνει πάντα. Μάλιστα, ακόμη κι αν το ανεύρυσμα εντοπιστεί έγκαιρα, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια εξέτασης (π.χ. μαγνητική ή άλλη απεικονιστική εξέταση), οι γιατροί δεν συνιστούν κάποια θεραπευτική παρέμβαση εκτός κι αν το μέγεθός του είναι αρκετά μεγάλο ή αν ο ασθενής έχει οικογενειακό ιστορικό ρήξης ανευρύσματος.
Τι συμβαίνει κατά τη ρήξη του ανευ…

Δύο παθήσεις που «μιμούνται» την κατάθλιψη

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA έδειξε ότι περίπου ένας στους τρεις ασθενείς (ποσοστό 33,1%) που έχει λάβει διάγνωση για άσθμα τελικά δεν πάσχει από αυτήν την πάθηση αλλά από κάποια άλλη, όπως κάποιο νόσημα καρδιοαναπνευστικής φύσης, αλλεργίες ή καούρες.

Δεν είναι όμως μόνο το άσθμα πάθηση που μπερδεύει τους γιατρούς. Ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση επικρατεί, τόσο μεταξύ των ειδικών όσο και μεταξύ των ίδιων των ασθενών, όταν πρόκειται για ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη.

Στις νεαρές ηλικίες, η διάγνωση για κατάθλιψη συχνά «συγκαλύπτει» τον υποθυρεοειδισμό, μια διαταραχή του θυρεοειδούς που οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή θυροξίνης από τον αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό. Όπως αναφέρει η Λιν Μάινοτ, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Thyroid UK, είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο, ειδικά στις γυναίκες, να δίνεται διάγνωση για κατάθλιψη και κατ’ επέκταση συνταγή για αντικαταθλιπτικά ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεται αγωγή με θυροξίνη…

Yποτίμηση, συγκρούσεις, εξάρτηση στις ερωτικές σχέσεις - Τι κρύβεται από πίσω;

Πώς εξηγούνται αυτά τα χαρακτηριστικά στις ερωτικές σχέσεις; Oι περισσότεροι από εμάς έχουμε γίνει ακροατές διάφoρων ερωτικών ιστοριών που κατέλειξαν άδοξα.
Οι πρωταγωνιστές συνήθως, υποτιμούν τον πρώην σύντροφο τους, παραπονιούνται ότι είχαν χάσει τον εαυτό τους και περιγράφουν την σχέση ως «ασφυκτικά εξαρτητική».
Πώς όμως θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε την συνύπαρξη των παραπάνω προβλημάτων στις περισσότερες «προβληματικές» σχέσεις;
Η εξήγηση του παραπάνω φαινομένου θα μπορούσε να συνοψιστεί περιεκτικά, περιγράφοντας τον μηχανισμό της προβολικής ταύτισης .
Τι είναι λοιπόν αυτός ο μηχανισμός ;
Οι άνθρωποι έχουμε μια πολύ ισχυρή τάση να επαναλαμβάνουμε στο εδώ και το τώρα το τραυματικό αλλά υπερβολικά οικείο σενάριο του παρελθόντος μας . Αυτό επιτυγχάνεται με τον ασυνείδητο μηχανισμό άμυνας της προβολικής ταύτισης. Η συγκεκριμένη ψυχολογική διεργασία ενεργοποιείται μεταξύ ατόμων που ανταλλάσσουν έντονα συναισθήματα , πράγμα το οποίο συμβαίνει στα ζευγάρια.
Κατά την διάρκεια αυτής τ…