Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιες τροφές αποτελούν φυσικές πηγές ασπιρίνης



Οταν γίνεται λόγος για ασπιρίνη, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι ένα άσπρο στρογγυλό χάπι για τον πόνο. Η ασπιρίνη είναι γνωστό πως προστατεύει από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επίσης, είναι ένα πολύ καλό αντι-πηκτικό του αίματος. Ομως, αυτό το λευκό στρογγυλό χάπι δεν είναι η μοναδική πηγή της ασπιρίνης. Μπορούμε να καλύψουμε σημαντικές ποσότητες ασπιρίνης από τις τροφές που τρώμε κάθε μέρα.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι καλύτερες πηγές τροφίμων από τα οποία μπορούμε να πάρουμε την ημερήσια δόση ασπιρίνης, χωρίς να πάρουμε παράλληλα τις τυχόν παρενέργειές της.

Mήλα
Τα μήλα είναι μία από τις καλύτερες πηγές φυσικών σαλικυλικών. Τα σαλικυλικά είναι το θεμέλιο της ασπιρίνης. Τα μήλα είναι επίσης πλούσια πηγή φυτικών ινών, που είναι χρήσιμες για τη μείωση της φλεγμονής και ταυτόχρονα βοηθούν τους ανθρώπους που έχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα άτομα που έχουν επιβιώσει από καρδιακή προσβολή θα πρέπει να έχουν μία ημερήσια δόση ασπιρίνης για να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής. Η ασπιρίνη σε καθημερινή βάση μειώνει τον κίνδυνο κατά 20%. Εχουν υπάρξει μελέτες σύμφωνα με τις οποίες η καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη έχει επίσης ευεργετική επίδραση ενάντια στο άγχος και το στρες, ειδικά στους ανθρώπους που έχουν πονοκέφαλο με ιδιαίτερη ένταση. Προσοχή όμως: Ανθρωποι με στομαχικά ή γαστρεντερικά προβλήματα απαγορεύεται αυστηρά να πάρουν ασπιρίνη. Μπορούν, όμως, να φάνε μήλα.

Γκρέιπ φρουτ
Το γκρέιπ φρουτ είναι από τα καλύτερα φρούτα που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ενισχύσουν τον μεταβολισμό τους και να χάσουν βάρος. Είναι, επίσης, μια μεγάλη πηγή σαλικυλικού οξέος, που είναι δραστικό συστατικό της ασπιρίνης. Οι άνθρωποι που έχουν φραγμένες αρτηρίες, λόγω πλάκας που αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα του οξειδωτικού στρες από τις ελεύθερες ρίζες και της «κακής» χοληστερόλης (LDL) θα πάρουν πολλά οφέλη για την υγεία τους από το γκρέιπ φρουτ.

Σπανάκι
Το σπανάκι είναι, επίσης, μία σούπερ τροφή, που είναι γεμάτη από φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό πως κάνουν καλό στην καρδιά, καθώς επίσης πως μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Το σπανάκι, είναι επίσης μία από τις τροφές που είναι πλούσιες σε σαλικυλικό οξύ, που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της πήξης του αίματος, που θα μπορούσε να αποβεί θανατηφόρα σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βότανα
Βότανα όπως η πάπρικα, ο άνηθος, η ρίγανη, το θυμάρι και η κουρκούμη είναι το είδος των μπαχαρικών που θα βρείτε συνήθως στο ντουλάπι της κουζίνας σας. Χρησιμεύουν ως ενισχυτές τροφίμων για να βοηθήσουν να βγει η γεύση. Περισσότερο από τη γεύση, όμως, τα βότανα αυτά είναι πλούσια σε σαλικυλικό οξύ που είναι χρήσιμο για ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ανανάς
Ο ανανάς είναι ένα από τα τροπικά φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτοχημικά. Η έρευνα δείχνει ότι ο ανανάς είναι επίσης σημαντικός για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο σώμα. Πλέον, έχει αποδειχθεί ότι αυτό το γλυκόξινο φρούτο είναι επίσης πολύ καλό για την πρόληψη των θρόμβων του αίματος, λόγω της ύπαρξης του σαλικυλικού οξέος.

Η ασπιρίνη είναι πολύ σημαντική για την υγεία σας αν βρίσκεστε σε υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι καλύτερα να είστε σε συνεννόηση με το γιατρό σας αν πρόκειται να κάνετε καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη. Αν υπάρχει έστω και ο παραμικρός κίνδυνος να υποφέρετε από παρενέργειες με την πρόσληψή της, ο πιο καλός τρόπος να προμηθευτείτε την ασπιρίνη που χρειάζεται ο οργανισμός σας είναι να την πάρετε μέσω φυσικών πηγών, δηλαδή μέσω των τροφών.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…