Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παυσίπονα: Ποιες είναι οι πιο κοινές τους παρενέργειες;Επειδή κανένα φάρμακο δεν είναι αθώο, εσείς πόσο ενήμεροι είστε για τις πιο κοινές παρενέργειες που έχουν τα παυσίπονα που χρησιμοποιούμε καθημερινά;

Παυσίπονα φάρμακα είναι ουσίες που βοηθούν να μειώσουμε το αίσθημα πόνου, δυσφορίας και πίεσης που νιώθει ο ασθενής. Οι μηχανισμοί με τους οποίους προκαλείται πόνος είναι κυρίως τρεις. Ο πρώτος οφείλεται στην φλεγμονή σε μια περιοχή του σώματος. Ο δεύτερος είναι η ενεργοποίηση των υποδοχέων "μ" του πόνου και ο τρίτος είναι η διακοπή της διάχυσης της νευρικής ώσης μέσω των νεύρων (νευροπαθητικός πόνος). Οι παρακάτω ουσίες είναι αποτελούν παυσίπονα φάρμακα.
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ): δρουν κατά ουσιών του σώματος (κυτταροκίνες) που προκαλούν φλεγμονή, πόνο και πυρετό.

Στεροειδή - κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη): συνήθως χορηγούνται ως ένεση σε μυοσκελετικό πόνο. Έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης μπορούν να χορηγηθούν ως χάπια για να μειώσουν τον πόνο πχ σε χρόνια αρθρίτιδα.
Ακεταμινοφαίνη (ή παρακεταμόλη): βοηθά στον να καταπολεμά τον πόνο αλλά δεν έχει δράση στην φλεγμονή.
Οπιοειδή (μορφίνη και παράγωγα): γνωστά ως ναρκωτικά παυσίπονα, επηρεάζουν την μετάδοση των σημάτων πόνου στον εγκέφαλο, δρώντας στους υποδοχείς πόνου "μ".

Μυοχαλαρωτικά: μειώνουν τον μυϊκό σπασμό, κυρίως δρώντας τοπικά αλλά και με καταπραϋντική δράση στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αγχολυτικά: πολλοί ιατροί χρησιμοποιούν αγχολυτικά φάρμακα, κυρίως σε χρόνιο πόνο, γιατί βοηθούν τον ασθενή να χαλαρώσει, υπάρχει μυοχαλαρωτική δράση και μειώνουν την δυσφορία και το αίσθημα απελπισίας που έχουν οι ασθενείς.

Αντικαταθλιπτικά: κάποια αντικαταθλιπτικά, ειδικά η κατηγορία τρικυκλικά, βοηθούν στην μείωση του πόνου, μπλοκάροντας το σήμα του πόνου προς τον εγκέφαλο στο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης - νωτιαίο μυελό. 

Αντιεπιληπτικά: βοηθούν κυρίως στην καταπολέμηση του πόνου από νευροπάθεια, επιδρώντας στα νευρικά κύτταρα και τις απολήξεις που δημιουργείται το αίσθημα του πόνου. Κυρίως βοηθούν στον νευροπαθητικό πόνο.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των παυσίπονων φαρμάκων;
ΜΣΑΦ: ο κίνδυνος από την χρήση τους είναι έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου, φλεγμονή πεπτικού συστήματος (γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα) και αιμορραγία πεπτικού. Νεότερα ΜΣΑΦ, που επιδρούν ειδικά σε υποδοχείς COX-2 (κοξίμπες) έχουν μειωμένο ρίσκο αιμορραγίας, αλλά αυξημένο ρίσκο καρδιοαγγειακών συμβάντων (έμφραγμα, εγκεφαλικό). Επιπλέον τα ΜΣΑΦ μπορεί να αυξήσουν την πίεση ή να επηρεάσουν την νεφρική λειτουργία.

Στεροειδή - κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη): η κορτιζόνη όταν λαμβάνεται συστηματικά σαν χάπι μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση, καταρράκτη, γλαύκωμα, υπέρταση, υπεργλυκαιμία (σακχαρώδης διαβήτης), κατακράτηση υγρών, αιμορραγία πεπτικού, καταστολή της άμυνας του οργανισμού, ευερεθιστότητα, αύξηση βάρους, ανεπάρκεια επινεφριδιακή (σύνδρομο Άντισον). Αν ληφθεί ως ένεση, μπορεί να προκαλέσει τοπικά φαινόμενα όπως φλεγμονή και μόλυνση στο σημείο της ένεσης.

Παρακεταμόλη: ο κίνδυνος από την χρήση τους είναι ηπατική βλάβη, ίκτερος και ηπατική ανεπάρκεια αν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα ή σε συνδυασμό με αλκοόλ.

Οπιοειδή (μορφίνη και παράγωγα): τα οπιοειδή συνήθως προκαλούν ζάλη, υπνηλία, καταστολή της αναπνοής, δυσκοιλιότητα, εθισμό και εξάρτηση. Επίσης ευφορία, ευερεθιστότητα, παραισθήσεις, χαμηλή πίεση, βραδυκαρδία (χαμηλοί παλμοί), ναυτία, έμετο, κατακράτηση ούρων.

Μυοχαλαρωτικά: ο κίνδυνος από την χρήση τους περιλαμβάνει ζάλη, υπνηλία, εξάρτηση, ξηροστομία, σύγχυση, δυσκοιλιότητα, αστάθεια.

Αγχολυτικά: μπορεί να προκαλέσουν καταστολή, υπνηλία, ειδικά αν συνδυαστούν με αλκοόλ, κεφαλαλγία (πονοκέφαλο), ναυτία, θάμβος όρασης (θολώνει η όραση), ναυτία, εφιάλτες και αίσθημα παλμών.

Αντικαταθλιπτικά: οι παρενέργειες από την χρήση τους περιλαμβάνουν ξηροστομία, κατακράτηση ούρων, θάμβος όρασης, δυσκοιλιότητα, χαμηλή πίεση, αίσθημα παλμών, πρόσληψη βάρους, χρόνια κόπωση, ανορεξία, σεξουαλική δυσλειτουργία, αϋπνία και υπερβολική εφίδρωση.

Αντιεπιληπτικά φάρμακα: μπορεί να προκαλέσουν ζάλη, υπνηλία και οίδημα κάτω άκρων (πρησμένα πόδια).
Σε κάθε περίπτωση, πριν λάβετε ένα παυσίπονο φάρμακο, ρωτήστε τον οικογενειακό σας ιατρό ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό σας, και πάντα να λαμβάνετε οδηγίες σχετικά με την ποσότητα και την διάρκεια της παυσίπονης αγωγής.

Λιάκου Χρυσούλα- Ειδικός Παθολόγος

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…