Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Oστεοπενία: Πρόωρα σημάδια απώλειας των οστών



Η οστεοπενία είναι μια κατάσταση που αναφέρεται σε πρώιμα σημάδια της απώλειας των οστών που μπορεί να μετατραπεί σε οστεοπόρωση. Με την οστεοπενία, η οστική πυκνότητα είναι μικρότερη από το κανονικό.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμα αρκετά χαμηλή, ώστε να θεωρείται οστεοπόρωση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας που έχει οστεοπενία αναπτύσσει οστεοπόρωση. Ωστόσο, η οστεοπενία μπορεί να μετατραπεί σε οστεοπόρωση που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε εύκολα κατάγματα των οστών και άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα των οστών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει παραμόρφωση και να οδηγήσει σε απώλεια της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοπενίας;
Η υγεία των οστών μετράται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η οστική πυκνότητα. Η οστική πυκνότητα καθορίζει το πάχος των οστών σας. Ο δεύτερος είναι η οστική μάζα. Η οστική μάζα σημαίνει πόση μάζα οστών έχετε. Η οστική μάζα κορυφώνεται συνήθως γύρω στην ηλικία των 30. Στη συνέχεια, η οστική μάζα αρχίζει να μειώνεται. Το σώμα σας αρχίζει να απορροφά οστά γρηγορότερα από όσο μπορεί να γίνει ένα νέο οστό.

Για να βρει την πυκνότητα των οστών, ο γιατρός μετρά τα επίπεδα των μεταλλικών στοιχείων στα οστά σας. Αυτά περιλαμβάνουν:

* ασβέστιο
* φωσφορικό άλας
* άλλα μέταλλα

Οσο πυκνότερο είναι το περιεχόμενο της οστικής μάζας σας, τόσο ισχυρότερα είναι τα οστά σας.

Με τη γήρανση, το σώμα σας απορροφά ασβέστιο και άλλα μέταλλα από τα οστά σας. Αυτή η επαναρρόφηση μπορεί να κάνει τα οστά σας πιο αδύναμα και να οδηγήσει σε οστεοπενία και οστεοπόρωση. Τα οστά γίνονται πιο ευάλωτα σε κατάγματα και άλλες ζημιές.

Ποιοι είναι oι παράγοντες κινδύνου για οστεοπενία και οστεοπόρωση;
Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της οστεοπενίας είναι οι ίδιοι με εκείνους για την ανάπτυξη οστεοπόρωσης. Αυτοί περιλαμβάνουν:

* το να είστε γυναίκα
* λεπτό και / ή μικρό μέγεθος σκελετού
* μικρή λήψη ασβεστίου στη διατροφή
* κάπνισμα
* καθιστική ζωή
* ιστορικό νευρικής ανορεξίας
* οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης
* βαριά κατανάλωση αλκοόλ
* πρόωρη εμμηνόπαυση

Οι περισσότεροι άνθρωποι με οστεοπενία δεν γνωρίζουν ότι την έχουν. Στην πραγματικότητα, το πρώτο σημάδι μπορεί να είναι ένα σπασμένο οστό. Ενα σπασμένο οστό μπορεί να σημαίνει ότι η κατάσταση έχει ήδη γίνει οστεοπόρωση.

Πώς μπορεί ο γιατρός μου να με εξετάσει για οστεοπενία και οστεοπόρωση;
Ο πιο ακριβής τρόπος για τη διάγνωση της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης είναι μέσω των εξετάσεων πυκνότητας μετάλλων των οστών. Αυτό γίνεται συνήθως με τον ακτινολογικό έλεγχο της οστικής πυκνότητας με τη μέθοδο που είναι ευρέως γνωστή ως DXA.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης DXA αναφέρονται ως T-score:

Φυσιολογικό οστό: T-score πάνω από -1

Οστεοπενία: T-score μεταξύ -1 και -2.5

Οστεοπόρωση: T-score -2,5 ή χαμηλότερα

Και άλλες εξετάσεις μπορούν να γίνουν για να βοηθήσουν στη διάγνωση της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας. Ο ποσοτικός υπέρηχος είναι μια τέτοια εξέταση. Μετρά την ταχύτητα του ήχου στο οστό για να αξιολογήσει την οστική πυκνότητα και δύναμη. Οι εξετάσεις DXA συνήθως χρειάζονται για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα από το υπερηχογράφημα και άλλες εξετάσεις.

Ποιος πρέπει να εξετάζεται για οστική πυκνότητα;
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να κάνετε εξετάσεις για οστική πυκνότητα εφόσον:
* Είστε μια γυναίκα 65 ετών και άνω
* Είστε μια γυναίκα 60 ετών και άνω με ορισμένους παράγοντες κινδύνου που σας θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο κατάγματος

Συζητήστε με το γιατρό σας για να καθορίσετε το καλύτερο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για σας

Η «θηλυκή αθλητική τριάδα» και η οστεοπενία
Η θηλυκή αθλητική τριάδα είναι ένας συνδυασμός τριών ιατρικών καταστάσεων, που γίνονται όλο και πιο συχνές σε νεαρές αθλήτριες. Αυτές οι συνθήκες είναι οι διατροφικές διαταραχές, η αμηνόρροια -ή η έλλειψη της εμμήνου ρύσης-  και η οστεοπενία ή χαμηλή οστική μάζα. Αυτά τα θέματα αποτελούν λόγο αυξανόμενης ανησυχίας, κυρίως εξαιτίας της πίεσης των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις έφηβες να διατηρήσουν ένα «τέλειο» σωματικό βάρος και να είναι λεπτές.

Οι γυναίκες αθλήτριες που αγωνίζονται στη γυμναστική, το χορό, το κολύμπι, το πατινάζ και το τρέξιμο βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για τη γυναικεία αθλητική τριάδα, καθώς προσπαθούν να παραμένουν λεπτές και πάντα σε φόρμα.

Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες αθλήτριες στερούνται περισσότερο έμμηνου ρύσης σε σχέση με τις γυναίκες του γενικού πληθυσμού. Το να μην έχουν περίοδο είναι κάτι που σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων. Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να είναι η αιτία της χαμηλής οστικής μάζας.

Οι χαμηλές σε θερμίδες δίαιτες είναι συνήθως η πρώτη πρόβλεψη των διατροφικών διαταραχών. Η υπερβολική άσκηση ή η εμμονή με την άσκηση μπορεί να είναι άλλο ένα σημάδι μιας διατροφικής διαταραχής. Κάθε ένα από αυτά τα τρία προβλήματα πρέπει να αξιολογούνται ιατρικά και να αντιμετωπίζονται για να διασφαλιστεί ένα καλό αποτέλεσμα για τη γυναίκα.

Πώς μπορώ να εμποδίσω την οστεοπενία και την οστεοπόρωση;
Η οστεοπενία είναι η ανησυχία της κάθε γυναίκας, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την κατάσταση της υγείας. Αυτό συμβαίνει επειδή η οστεοπενία είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη εμφάνιση της οστεοπόρωσης.

Επιπλέον, τα κατάγματα δεν περιμένουν έως ότου έχετε οστεοπόρωση. Ο κίνδυνος καταγμάτων αυξάνει, καθώς μειώνεται η οστική πυκνότητα. Μόλις έχετε μόνο ένα κάταγμα, είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο για περισσότερα κατάγματα. Τα καλά νέα είναι ότι η οστεοπενία μπορεί να προληφθεί ή να αναστραφεί προτού συμβούν τα κατάγματα.

Διαβάστε μερικές συμβουλές για την πρόληψη της οστεοπενίας:
* Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Να περιλαμβάνει άφθονο ασβέστιο και βιταμίνη D. Θα βρείτε αυτές τις θρεπτικές ουσίες σε τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και το μπρόκολο
* Να ασκείστε τακτικά. Επιλέξτε άσκηση με βάρη, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή τένις. Επίσης, κάντε προπόνηση δύναμης με τη χρήση βαρών  ή ζωνών  αντίστασης
* Αποφύγετε το κάπνισμα
* Αν πίνετε, κάντε το με μέτρο
* Αν έχετε περάσει από την εμμηνόπαυση, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα νεότερα φάρμακα για την οστεοπόρωση. Ανάλογα με τους ατομικούς παράγοντες για την υγεία και τον κίνδυνό σας, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει τα κατάλληλα φάρμακα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ