Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Oι επιπτώσεις της αϋπνίας στην υγείαΗ αϋπνία είναι μία πολύ διαδεδομένη κατάσταση που έχει βαθιές και εκτεταμένες συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία, την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την ανατροφή των παιδιών και τη συνολική ποιότητα της ζωής.

Ενώ οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, είναι γενικά αποδεκτό ότι τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού μπορεί να έχει συνεχή προβλήματα να κοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένος, με αποτέλεσμα συνέπειες κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως υπερβολική υπνηλία και κόπωση, διάσπαση προσοχής, έλλειμα συγκέντρωσης και σωματικά ενοχλήματα, όπως επίμονος πονοκέφαλος και πόνος στον αυχένα.

Επιπλέον, η συνολική ετήσια οικονομική επιβάρυνση όσον αφορά την απώλεια παραγωγικότητας, απουσιών χώρο εργασίας και ατυχήματα στο χώρο εργασίας συνδέονται άμεσα με την αϋπνία και εκτιμώνται σε πολλά δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Η συμπτωματική αϋπνία παραμένει αδιάγνωστη, συχνά παραβλέπεται και παραμένει χωρίς θεραπεία, εξαναγκάζοντας τους πάσχοντες να πληρώνουν ένα τεράστιο τίμημα γι’ αυτή.

Γιατί πρέπει να ενδιαφερόμαστε για την αϋπνία;
Οι επιπτώσεις της αϋπνίας είναι ευρέως αισθητές. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, είναι ακόμα υψηλότερες, με αποτέλεσμα συνηθέστατα να χρειάζονται καταπραϋντικά-υπνωτικά φάρμακα για τη θεραπεία της. Η αϋπνία μειώνει τον ελεύθερο χρόνο και τη σωματική άσκηση στους ηλικιωμένους και μπορεί να συνυπάρχει με ασθένειες όπως μείζονα κατάθλιψη, άνοια και ανηδονία, δηλαδή μειωμένη ικανότητα να βιώσει κάποιος ευχαρίστηση.

Επιπλέον, η αϋπνία εμφανίζεται σε 60% με 90% των ενηλίκων με μετα-τραυματικό στρες και είναι ένας σημαντικός στόχος για την έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη των αυτοκτονιών, ιδιαίτερα σε άτομα που δίνουν μάχη με το μετα-τραυματικό στρες.

Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο έχουν μια πολύ υψηλή συχνότητα αϋπνίας, η αναγνώριση και θεραπεία της οποίας μπορεί να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους.

Οι άνθρωποι με χρόνια αϋπνία είναι επίσης τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν προβλήματα στο γάμο ή στη σχέση τους.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη από το 2011 έδειξε ότι η αϋπνία στις γυναίκες αύξησε σημαντικά τον αριθμό των αρνητικών αλληλεπιδράσεων με τον σύζυγο, ενώ η  αϋπνία στους άνδρες δεν είχε καμία επίδραση στη σχέση.

Οι γονείς και τα παιδιά τους επηρεάζονται από την κακή ποιότητα ύπνου
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο αντίκτυπος της γονικής αϋπνίας στα παιδιά. Τα παιδιά γονιών με χρόνια αϋπνία που βρίσκονται στην εφηβεία μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς. Τα ποσοστά αυτοκτονίας ή οι απόπειρες αυτοκτονίας έχει μετρηθεί ότι είναι πολύ υψηλότερα στα παιδιά αυτά, από τα παιδιά που οι γονείς τους δεν αναφέρουν συμπτώματα αϋπνίας. Οι τιμές της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας, η κατάθλιψη, η μαριχουάνα και η χρήση αλκοόλ είναι επίσης υψηλότερες σε παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που πάσχουν από αϋπνία.

Η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα των άλλων ασθενειών
Μεταξύ ασθενών με καρκίνο, η αϋπνία μπορεί να είναι εξουθενωτική. Η θεραπεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική ευεξία και την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, ο θάνατος από καρδιακή νόσο, όπως η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι 45 φορές πιο πιθανό να συμβεί σε ασθενείς με συνυπάρχουσα αϋπνία από ό,τι σε εκείνους τους ασθενείς με παρόμοιους καρδιαγγειακούς κινδύνους που όμως δεν υποφέρουν από αϋπνία.

Η κατάχρηση ουσιών και ο αλκοολισμός έχουν συσχετιστεί με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της αϋπνίας και ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί στην πραγματικότητα να προδιαθέτει τα άτομα για συμπεριφορές που δημιουργούν κίνδυνο για τη ζωή, όπως η χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Σε ασθενείς με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), η αϋπνία και ο ανεπαρκής ύπνος έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο αριθμό CD4 κυττάρων (ο αριθμός που δείχνει πόσο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα) και υψηλότερα ιικά φορτία.

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να τετραπλασιάσει τον κίνδυνο κρυολογήματος και να μειώσει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού στην αντιμετώπιση γρίπης, ιλαράς, ηπατίτιδας, παρωτίτιδας και ερυθράς.

Συνολικά, οι οικονομικές, σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δαπάνες της χρόνιας αϋπνίας είναι συγκλονιστικές και η εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο την προβολή, τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτής της κατάστασης είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

ΜΙΣΟΦΩΝΙΑ - Όταν συγκεκριμένοι ήχοι μας τρελλαίνουν!