Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Oι επιπτώσεις της αϋπνίας στην υγείαΗ αϋπνία είναι μία πολύ διαδεδομένη κατάσταση που έχει βαθιές και εκτεταμένες συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία, την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την ανατροφή των παιδιών και τη συνολική ποιότητα της ζωής.

Ενώ οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, είναι γενικά αποδεκτό ότι τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού μπορεί να έχει συνεχή προβλήματα να κοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένος, με αποτέλεσμα συνέπειες κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως υπερβολική υπνηλία και κόπωση, διάσπαση προσοχής, έλλειμα συγκέντρωσης και σωματικά ενοχλήματα, όπως επίμονος πονοκέφαλος και πόνος στον αυχένα.

Επιπλέον, η συνολική ετήσια οικονομική επιβάρυνση όσον αφορά την απώλεια παραγωγικότητας, απουσιών χώρο εργασίας και ατυχήματα στο χώρο εργασίας συνδέονται άμεσα με την αϋπνία και εκτιμώνται σε πολλά δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Η συμπτωματική αϋπνία παραμένει αδιάγνωστη, συχνά παραβλέπεται και παραμένει χωρίς θεραπεία, εξαναγκάζοντας τους πάσχοντες να πληρώνουν ένα τεράστιο τίμημα γι’ αυτή.

Γιατί πρέπει να ενδιαφερόμαστε για την αϋπνία;
Οι επιπτώσεις της αϋπνίας είναι ευρέως αισθητές. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, είναι ακόμα υψηλότερες, με αποτέλεσμα συνηθέστατα να χρειάζονται καταπραϋντικά-υπνωτικά φάρμακα για τη θεραπεία της. Η αϋπνία μειώνει τον ελεύθερο χρόνο και τη σωματική άσκηση στους ηλικιωμένους και μπορεί να συνυπάρχει με ασθένειες όπως μείζονα κατάθλιψη, άνοια και ανηδονία, δηλαδή μειωμένη ικανότητα να βιώσει κάποιος ευχαρίστηση.

Επιπλέον, η αϋπνία εμφανίζεται σε 60% με 90% των ενηλίκων με μετα-τραυματικό στρες και είναι ένας σημαντικός στόχος για την έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη των αυτοκτονιών, ιδιαίτερα σε άτομα που δίνουν μάχη με το μετα-τραυματικό στρες.

Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο έχουν μια πολύ υψηλή συχνότητα αϋπνίας, η αναγνώριση και θεραπεία της οποίας μπορεί να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους.

Οι άνθρωποι με χρόνια αϋπνία είναι επίσης τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν προβλήματα στο γάμο ή στη σχέση τους.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη από το 2011 έδειξε ότι η αϋπνία στις γυναίκες αύξησε σημαντικά τον αριθμό των αρνητικών αλληλεπιδράσεων με τον σύζυγο, ενώ η  αϋπνία στους άνδρες δεν είχε καμία επίδραση στη σχέση.

Οι γονείς και τα παιδιά τους επηρεάζονται από την κακή ποιότητα ύπνου
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο αντίκτυπος της γονικής αϋπνίας στα παιδιά. Τα παιδιά γονιών με χρόνια αϋπνία που βρίσκονται στην εφηβεία μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς. Τα ποσοστά αυτοκτονίας ή οι απόπειρες αυτοκτονίας έχει μετρηθεί ότι είναι πολύ υψηλότερα στα παιδιά αυτά, από τα παιδιά που οι γονείς τους δεν αναφέρουν συμπτώματα αϋπνίας. Οι τιμές της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας, η κατάθλιψη, η μαριχουάνα και η χρήση αλκοόλ είναι επίσης υψηλότερες σε παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που πάσχουν από αϋπνία.

Η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα των άλλων ασθενειών
Μεταξύ ασθενών με καρκίνο, η αϋπνία μπορεί να είναι εξουθενωτική. Η θεραπεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική ευεξία και την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, ο θάνατος από καρδιακή νόσο, όπως η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι 45 φορές πιο πιθανό να συμβεί σε ασθενείς με συνυπάρχουσα αϋπνία από ό,τι σε εκείνους τους ασθενείς με παρόμοιους καρδιαγγειακούς κινδύνους που όμως δεν υποφέρουν από αϋπνία.

Η κατάχρηση ουσιών και ο αλκοολισμός έχουν συσχετιστεί με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της αϋπνίας και ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί στην πραγματικότητα να προδιαθέτει τα άτομα για συμπεριφορές που δημιουργούν κίνδυνο για τη ζωή, όπως η χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Σε ασθενείς με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), η αϋπνία και ο ανεπαρκής ύπνος έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο αριθμό CD4 κυττάρων (ο αριθμός που δείχνει πόσο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα) και υψηλότερα ιικά φορτία.

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να τετραπλασιάσει τον κίνδυνο κρυολογήματος και να μειώσει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού στην αντιμετώπιση γρίπης, ιλαράς, ηπατίτιδας, παρωτίτιδας και ερυθράς.

Συνολικά, οι οικονομικές, σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δαπάνες της χρόνιας αϋπνίας είναι συγκλονιστικές και η εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο την προβολή, τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτής της κατάστασης είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας