Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Oι επιπτώσεις της αϋπνίας στην υγείαΗ αϋπνία είναι μία πολύ διαδεδομένη κατάσταση που έχει βαθιές και εκτεταμένες συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία, την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την ανατροφή των παιδιών και τη συνολική ποιότητα της ζωής.

Ενώ οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, είναι γενικά αποδεκτό ότι τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού μπορεί να έχει συνεχή προβλήματα να κοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένος, με αποτέλεσμα συνέπειες κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως υπερβολική υπνηλία και κόπωση, διάσπαση προσοχής, έλλειμα συγκέντρωσης και σωματικά ενοχλήματα, όπως επίμονος πονοκέφαλος και πόνος στον αυχένα.

Επιπλέον, η συνολική ετήσια οικονομική επιβάρυνση όσον αφορά την απώλεια παραγωγικότητας, απουσιών χώρο εργασίας και ατυχήματα στο χώρο εργασίας συνδέονται άμεσα με την αϋπνία και εκτιμώνται σε πολλά δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Η συμπτωματική αϋπνία παραμένει αδιάγνωστη, συχνά παραβλέπεται και παραμένει χωρίς θεραπεία, εξαναγκάζοντας τους πάσχοντες να πληρώνουν ένα τεράστιο τίμημα γι’ αυτή.

Γιατί πρέπει να ενδιαφερόμαστε για την αϋπνία;
Οι επιπτώσεις της αϋπνίας είναι ευρέως αισθητές. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, είναι ακόμα υψηλότερες, με αποτέλεσμα συνηθέστατα να χρειάζονται καταπραϋντικά-υπνωτικά φάρμακα για τη θεραπεία της. Η αϋπνία μειώνει τον ελεύθερο χρόνο και τη σωματική άσκηση στους ηλικιωμένους και μπορεί να συνυπάρχει με ασθένειες όπως μείζονα κατάθλιψη, άνοια και ανηδονία, δηλαδή μειωμένη ικανότητα να βιώσει κάποιος ευχαρίστηση.

Επιπλέον, η αϋπνία εμφανίζεται σε 60% με 90% των ενηλίκων με μετα-τραυματικό στρες και είναι ένας σημαντικός στόχος για την έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη των αυτοκτονιών, ιδιαίτερα σε άτομα που δίνουν μάχη με το μετα-τραυματικό στρες.

Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο έχουν μια πολύ υψηλή συχνότητα αϋπνίας, η αναγνώριση και θεραπεία της οποίας μπορεί να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους.

Οι άνθρωποι με χρόνια αϋπνία είναι επίσης τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν προβλήματα στο γάμο ή στη σχέση τους.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη από το 2011 έδειξε ότι η αϋπνία στις γυναίκες αύξησε σημαντικά τον αριθμό των αρνητικών αλληλεπιδράσεων με τον σύζυγο, ενώ η  αϋπνία στους άνδρες δεν είχε καμία επίδραση στη σχέση.

Οι γονείς και τα παιδιά τους επηρεάζονται από την κακή ποιότητα ύπνου
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο αντίκτυπος της γονικής αϋπνίας στα παιδιά. Τα παιδιά γονιών με χρόνια αϋπνία που βρίσκονται στην εφηβεία μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς. Τα ποσοστά αυτοκτονίας ή οι απόπειρες αυτοκτονίας έχει μετρηθεί ότι είναι πολύ υψηλότερα στα παιδιά αυτά, από τα παιδιά που οι γονείς τους δεν αναφέρουν συμπτώματα αϋπνίας. Οι τιμές της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας, η κατάθλιψη, η μαριχουάνα και η χρήση αλκοόλ είναι επίσης υψηλότερες σε παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που πάσχουν από αϋπνία.

Η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα των άλλων ασθενειών
Μεταξύ ασθενών με καρκίνο, η αϋπνία μπορεί να είναι εξουθενωτική. Η θεραπεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική ευεξία και την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, ο θάνατος από καρδιακή νόσο, όπως η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι 45 φορές πιο πιθανό να συμβεί σε ασθενείς με συνυπάρχουσα αϋπνία από ό,τι σε εκείνους τους ασθενείς με παρόμοιους καρδιαγγειακούς κινδύνους που όμως δεν υποφέρουν από αϋπνία.

Η κατάχρηση ουσιών και ο αλκοολισμός έχουν συσχετιστεί με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της αϋπνίας και ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί στην πραγματικότητα να προδιαθέτει τα άτομα για συμπεριφορές που δημιουργούν κίνδυνο για τη ζωή, όπως η χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Σε ασθενείς με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), η αϋπνία και ο ανεπαρκής ύπνος έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο αριθμό CD4 κυττάρων (ο αριθμός που δείχνει πόσο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα) και υψηλότερα ιικά φορτία.

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να τετραπλασιάσει τον κίνδυνο κρυολογήματος και να μειώσει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού στην αντιμετώπιση γρίπης, ιλαράς, ηπατίτιδας, παρωτίτιδας και ερυθράς.

Συνολικά, οι οικονομικές, σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δαπάνες της χρόνιας αϋπνίας είναι συγκλονιστικές και η εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο την προβολή, τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτής της κατάστασης είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Οι 9 τύποι ανθρώπων που θα συναντήσετε στη ζωή σας

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που πήραν πτυχίο από τη Σορβόνη και έγινε γνωστή για τη συμβολή της στην παριζιάνικη πνευματική σκηνή και τη σχέση της με τον Ζαν Πολ Σαρτρ. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η Μποβουάρ είχε δώσει κάποια στιγμή μία λίστα με τους 9 τύπους ανθρώπων με τους οποίους θα βγούμε ραντεβού κάποια στιγμή της ζωής μας.
1. Ο απαθής Ο απαθής τύπος μόλις δει έστω και μία αχτίδα ελευθερίας, τρομάζει και κλείνεται στον εαυτό του, μακριά από τον κόσμο. Έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι τα πάντα στον κόσμο είναι ασήμαντα και βαρετά, γεγονός που έχει γίνει κάτι σαν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» με αποτέλεσμα αντί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ελεύθερης βούλησης, να κρύβεται από αυτές. Μπορεί να στέκεται μπροστά από το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμου και πάλι να μην εντυπωσιάζεται.
Κίνδυνος: Χαμηλός. Θα τον εντοπίσετε από χιλιόμετρα.
2. Ο σοβαρός Ίσως είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανθρώπου. Μόλις πάρει μία απόφαση κανείς δεν μπορεί να του αλλάξ…