Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καφεΐνη: Πόσο πολύ είναι το… πάρα πολύ;Η καφεΐνη έχει τα καλά της αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα. Μάθετε πόσο πολύ είναι το… πάρα πολύ και αν χρειάζεται να περιορίσετε την κατανάλωσή της.

Αν βασίζεστε στην καφεΐνη για να σας ξυπνήσει και να σας διατηρήσει σε εγρήγορση, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ανακουφίζει από την κούραση, αυξάνει την εγρήγορση και βελτιώνει τη συγκέντρωση.

Πότε όμως πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι είναι αναγκαίο να την περιορίσει;

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, μέτριες δόσεις καφεΐνης 200 έως 300 χιλιοστόγραμμα (mg), ή περίπου δύο έως τέσσερα φλιτζάνια του παρασκευασμένου καφέ την ημέρα δεν είναι επιβλαβή. Ωστόσο, ορισμένες περιστάσεις μπορούν να δικαιολογήσουν τον περιορισμό ή ακόμα και την οριστική κατάργηση της καφεΐνης από την καθημερινή σας ρουτίνα.

Μπορείτε να πιείτε 4 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα
Παρόλο που η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης δεν είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες δυσάρεστες συνέπειες. Βαριά καθημερινή χρήση καφεΐνης – πάνω από 500 έως 600 mg την ημέρα – μπορεί να προκαλέσει:

* Αϋπνία

* Νευρικότητα

* Ανησυχία

* Ευερεθιστότητα

* Ανακατωσούρα

* Ταχυκαρδία

* Μυϊκό τρόμο

Ακόμα και μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα
Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη από ό, τι άλλοι. Εάν είστε νευρικοί στην επίδραση της καφεΐνης, μόνο μικρές ποσότητες – ακόμα και ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι – μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ανησυχία και προβλήματα ύπνου.

Το πώς θα αντιδράσει κανείς στην καφεΐνη μπορεί να καθορίζεται εν μέρει από το πόση έχει συνηθίσει να πίνει. Οι άνθρωποι που δεν πίνουν τακτικά καφεΐνη τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στις αρνητικές επιπτώσεις της. Άλλοι παράγοντες που κάνουν κάποιον πιο ευαίσθητο στην κατανάλωσή της σχετίζονται με τη μάζα σώματος, την ηλικία, τη χρήση φαρμάκων και τις συνθήκες υγείας, όπως οι αγχώδεις διαταραχές. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι άνδρες είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις της καφεΐνης από ό, τι οι γυναίκες.

Δεν κοιμάστε αρκετά
Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Όμως, η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειες ύπνου σας. Οταν κάποιος χάνει για χρόνια τον ύπνο του – είτε λόγω εργασίας, είτε λόγω ταξιδιών, άγχους ή υπερβολικής καφεΐνης – αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τελικά να στερείται ύπνο. Η απώλεια ύπνου είναι σωρευτική, που σημαίνει ότι ακόμα κι αν στερείστε λίγο ύπνο κάθε βράδυ, αυτό μπορεί να διαταράξει κατά την διάρκεια της ημέρας, τόσο την εγρήγορση, όσο και την απόδοσή σας.

Χρησιμοποιώντας την καφεΐνη για να καλύψετε την έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγηθείτε σε έναν φαύλο κύκλο. Για παράδειγμα μπορεί να πίνετε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, επειδή χρειάζετε να παραμείνετε σε εγρήγορση ή ξύπνιοι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αυτό μπορεί να σας εμποδίσει τελικά να κοιμάστε τη νύχτα, μειώνοντας έτσι σταδιακά τη διάρκεια του ύπνου σας σε βάθος χρόνου.

Παίρνετε κάποια φάρμακα και συμπληρώματα
Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα βοτάνων μπορεί να αλληλεπιδρούν με την καφεΐνη:

Μερικά αντιβιοτικά. Η σιπροφλοξασίνη (Cipro) και η νορφλοξασίνη (Noroxin) – τύποι των αντιβακτηριακών φαρμάκων – μπορούν να επηρεάσουν την κατανομή της καφεΐνης. Αυτό μπορεί να αυξήσει το βάθος του χρόνου που μπορεί η καφεΐνη να παραμείνει στο σώμα σας και να ενισχύσει τα ανεπιθύμητα αποτελέσματά της.

Θεοφυλλίνη (Theo-24, Elixophyllin, κ.ά.). Αυτό το φάρμακο – το οποίο ανοίγει τους βρογχικούς αεραγωγούς χαλαρώνοντας τους μύες που τους περιβάλλουν (βρογχοδιασταλτικό) – τείνει να έχει κάποια αποτελέσματα παρόμοια με της καφεΐνης. Λαμβάνοντάς το λοιπόν μαζί με τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να αυξήσετε την συγκέντρωση της θεοφυλλίνης στο αίμα σας. Κι αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ναυτία, εμετό και αίσθημα ταχυκαρδίας.

Εχινάκεια (echinacea). Αυτό το φυτικό συμπλήρωμα, το οποίο μερικές φορές χρησιμοποιείται για την πρόληψη των κρυολογημάτων και άλλων λοιμώξεων, μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση της καφεΐνης στο αίμα σας και παράλληλα τις δυσάρεστες επιπτώσεις της. Συζητήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας σχετικά με το αν η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακά σας.

Περιορίστε τη συνήθεια της καφεΐνης
Είτε πρόκειται για έναν από τους λόγους που προαναφέρθηκαν – ή επειδή θέλετε να περικόψετε τις δαπάνες σας σε ακριβούς καφέδες – οι περικοπές που σχετίζονται με την καφεΐνη φαντάζουν ελκυστικές. Μια απότομη, όμως, μείωση της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, ευερεθιστότητα και νευρικότητα. Ευτυχώς, αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες.

Για να αλλάξετε τη συνήθεια της καφεΐνης πιο σταδιακά, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

Κρατήστε λογαριασμό. Ξεκινήστε δίνοντας προσοχή στο πόσο πολλή καφεΐνη παίρνετε από τα τρόφιμα και τα ποτά. Μπορεί να είναι περισσότερη από όσο νομίζετε. Διαβάστε τις ετικέτες προσεκτικά. Ακόμα και τότε, η εκτίμησή σας μπορεί να μην είναι απόλυτα ακριβής, επειδή η καφεΐνη δεν αναγράφεται σε όλες τις λίστες τροφίμων και ποτών. Στην σοκολάτα για παράδειγμα που περιέχει μια μικρή ποσότητα συνήθως δεν σημειώνεται.

Περικοπές.  Περιορίστε την, αλλά να το κάνετε σταδιακά. Για παράδειγμα, πιείτε ένα κουτί αναψυκτικού λιγότερο ή ένα μικρότερο φλιτζάνι καφέ κάθε μέρα. Ακόμα, αποφύγετε να πίνετε ποτά που περιέχουν καφεΐνη αργά το βράδυ. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να συνηθίσει τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης και να μειώσει πιθανές επιπτώσεις από τον περιορισμό της.

Μετάβαση σε ντεκαφεϊνέ. Τα περισσότερα ποτά χωρίς καφεΐνη έχουν την ίδια εμφάνιση και γεύση όπως και αυτά με την καφεΐνη.

Συντόμευση του χρόνου ετοιμασίας ή χρησιμοποίηση βοτάνων. Κατά την παρασκευή τσαγιού, προετοιμάστε το για μικρότερο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μειώσει την περιεκτικότητά του σε  καφεΐνη ή επιλέξτε αφεψήματα που δεν έχουν καφεΐνη.

Ελέγξτε τη φιάλη. Μερικά αναλγητικά περιέχουν καφεΐνη – περίπου 130 mg καφεΐνης σε μία δόση. Αναζητήστε παυσίπονα χωρίς καφεΐνη.

Εάν είστε όπως οι περισσότεροι ενήλικες, η καφεΐνη είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας σας. Και τις περισσότερες φορές δεν δημιουργεί πρόβλημα υγείας. Αλλά να είστε προσεκτικοί για εκείνες τις περιπτώσεις, στις οποίες θα πρέπει για λόγους υγείας να περιορίσετε τη συνήθεια της καφεΐνης.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…