Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καφεΐνη: Πόσο πολύ είναι το… πάρα πολύ;Η καφεΐνη έχει τα καλά της αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα. Μάθετε πόσο πολύ είναι το… πάρα πολύ και αν χρειάζεται να περιορίσετε την κατανάλωσή της.

Αν βασίζεστε στην καφεΐνη για να σας ξυπνήσει και να σας διατηρήσει σε εγρήγορση, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ανακουφίζει από την κούραση, αυξάνει την εγρήγορση και βελτιώνει τη συγκέντρωση.

Πότε όμως πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι είναι αναγκαίο να την περιορίσει;

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, μέτριες δόσεις καφεΐνης 200 έως 300 χιλιοστόγραμμα (mg), ή περίπου δύο έως τέσσερα φλιτζάνια του παρασκευασμένου καφέ την ημέρα δεν είναι επιβλαβή. Ωστόσο, ορισμένες περιστάσεις μπορούν να δικαιολογήσουν τον περιορισμό ή ακόμα και την οριστική κατάργηση της καφεΐνης από την καθημερινή σας ρουτίνα.

Μπορείτε να πιείτε 4 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα
Παρόλο που η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης δεν είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες δυσάρεστες συνέπειες. Βαριά καθημερινή χρήση καφεΐνης – πάνω από 500 έως 600 mg την ημέρα – μπορεί να προκαλέσει:

* Αϋπνία

* Νευρικότητα

* Ανησυχία

* Ευερεθιστότητα

* Ανακατωσούρα

* Ταχυκαρδία

* Μυϊκό τρόμο

Ακόμα και μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα
Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη από ό, τι άλλοι. Εάν είστε νευρικοί στην επίδραση της καφεΐνης, μόνο μικρές ποσότητες – ακόμα και ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι – μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ανησυχία και προβλήματα ύπνου.

Το πώς θα αντιδράσει κανείς στην καφεΐνη μπορεί να καθορίζεται εν μέρει από το πόση έχει συνηθίσει να πίνει. Οι άνθρωποι που δεν πίνουν τακτικά καφεΐνη τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στις αρνητικές επιπτώσεις της. Άλλοι παράγοντες που κάνουν κάποιον πιο ευαίσθητο στην κατανάλωσή της σχετίζονται με τη μάζα σώματος, την ηλικία, τη χρήση φαρμάκων και τις συνθήκες υγείας, όπως οι αγχώδεις διαταραχές. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι άνδρες είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις της καφεΐνης από ό, τι οι γυναίκες.

Δεν κοιμάστε αρκετά
Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Όμως, η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειες ύπνου σας. Οταν κάποιος χάνει για χρόνια τον ύπνο του – είτε λόγω εργασίας, είτε λόγω ταξιδιών, άγχους ή υπερβολικής καφεΐνης – αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τελικά να στερείται ύπνο. Η απώλεια ύπνου είναι σωρευτική, που σημαίνει ότι ακόμα κι αν στερείστε λίγο ύπνο κάθε βράδυ, αυτό μπορεί να διαταράξει κατά την διάρκεια της ημέρας, τόσο την εγρήγορση, όσο και την απόδοσή σας.

Χρησιμοποιώντας την καφεΐνη για να καλύψετε την έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγηθείτε σε έναν φαύλο κύκλο. Για παράδειγμα μπορεί να πίνετε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, επειδή χρειάζετε να παραμείνετε σε εγρήγορση ή ξύπνιοι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αυτό μπορεί να σας εμποδίσει τελικά να κοιμάστε τη νύχτα, μειώνοντας έτσι σταδιακά τη διάρκεια του ύπνου σας σε βάθος χρόνου.

Παίρνετε κάποια φάρμακα και συμπληρώματα
Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα βοτάνων μπορεί να αλληλεπιδρούν με την καφεΐνη:

Μερικά αντιβιοτικά. Η σιπροφλοξασίνη (Cipro) και η νορφλοξασίνη (Noroxin) – τύποι των αντιβακτηριακών φαρμάκων – μπορούν να επηρεάσουν την κατανομή της καφεΐνης. Αυτό μπορεί να αυξήσει το βάθος του χρόνου που μπορεί η καφεΐνη να παραμείνει στο σώμα σας και να ενισχύσει τα ανεπιθύμητα αποτελέσματά της.

Θεοφυλλίνη (Theo-24, Elixophyllin, κ.ά.). Αυτό το φάρμακο – το οποίο ανοίγει τους βρογχικούς αεραγωγούς χαλαρώνοντας τους μύες που τους περιβάλλουν (βρογχοδιασταλτικό) – τείνει να έχει κάποια αποτελέσματα παρόμοια με της καφεΐνης. Λαμβάνοντάς το λοιπόν μαζί με τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να αυξήσετε την συγκέντρωση της θεοφυλλίνης στο αίμα σας. Κι αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ναυτία, εμετό και αίσθημα ταχυκαρδίας.

Εχινάκεια (echinacea). Αυτό το φυτικό συμπλήρωμα, το οποίο μερικές φορές χρησιμοποιείται για την πρόληψη των κρυολογημάτων και άλλων λοιμώξεων, μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση της καφεΐνης στο αίμα σας και παράλληλα τις δυσάρεστες επιπτώσεις της. Συζητήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας σχετικά με το αν η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακά σας.

Περιορίστε τη συνήθεια της καφεΐνης
Είτε πρόκειται για έναν από τους λόγους που προαναφέρθηκαν – ή επειδή θέλετε να περικόψετε τις δαπάνες σας σε ακριβούς καφέδες – οι περικοπές που σχετίζονται με την καφεΐνη φαντάζουν ελκυστικές. Μια απότομη, όμως, μείωση της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, ευερεθιστότητα και νευρικότητα. Ευτυχώς, αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες.

Για να αλλάξετε τη συνήθεια της καφεΐνης πιο σταδιακά, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

Κρατήστε λογαριασμό. Ξεκινήστε δίνοντας προσοχή στο πόσο πολλή καφεΐνη παίρνετε από τα τρόφιμα και τα ποτά. Μπορεί να είναι περισσότερη από όσο νομίζετε. Διαβάστε τις ετικέτες προσεκτικά. Ακόμα και τότε, η εκτίμησή σας μπορεί να μην είναι απόλυτα ακριβής, επειδή η καφεΐνη δεν αναγράφεται σε όλες τις λίστες τροφίμων και ποτών. Στην σοκολάτα για παράδειγμα που περιέχει μια μικρή ποσότητα συνήθως δεν σημειώνεται.

Περικοπές.  Περιορίστε την, αλλά να το κάνετε σταδιακά. Για παράδειγμα, πιείτε ένα κουτί αναψυκτικού λιγότερο ή ένα μικρότερο φλιτζάνι καφέ κάθε μέρα. Ακόμα, αποφύγετε να πίνετε ποτά που περιέχουν καφεΐνη αργά το βράδυ. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να συνηθίσει τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης και να μειώσει πιθανές επιπτώσεις από τον περιορισμό της.

Μετάβαση σε ντεκαφεϊνέ. Τα περισσότερα ποτά χωρίς καφεΐνη έχουν την ίδια εμφάνιση και γεύση όπως και αυτά με την καφεΐνη.

Συντόμευση του χρόνου ετοιμασίας ή χρησιμοποίηση βοτάνων. Κατά την παρασκευή τσαγιού, προετοιμάστε το για μικρότερο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μειώσει την περιεκτικότητά του σε  καφεΐνη ή επιλέξτε αφεψήματα που δεν έχουν καφεΐνη.

Ελέγξτε τη φιάλη. Μερικά αναλγητικά περιέχουν καφεΐνη – περίπου 130 mg καφεΐνης σε μία δόση. Αναζητήστε παυσίπονα χωρίς καφεΐνη.

Εάν είστε όπως οι περισσότεροι ενήλικες, η καφεΐνη είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας σας. Και τις περισσότερες φορές δεν δημιουργεί πρόβλημα υγείας. Αλλά να είστε προσεκτικοί για εκείνες τις περιπτώσεις, στις οποίες θα πρέπει για λόγους υγείας να περιορίσετε τη συνήθεια της καφεΐνης.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…