Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι η ευαισθησία στη γλουτένη


Η ευαισθησία στη γλουτένη είναι μια ξεχωριστή πάθηση από την κοιλιοκάκη. Έχει αρκετά ίδια συμπτώματα με αυτά που παρουσιάζει η δυσανεξία στη λακτόζη -αέρια, φούσκωμα και διάρροια- αλλά υπάρχουν και άλλα, πιο ενοχλητικά συμπτώματα, όπως κόπωση και ζαλάδα.

Η πάθηση αυτή προβληματίζει τους γιατρούς και τους ασθενείς εδώ και χρόνια, επειδή είναι δύσκολο ακόμα και να φανταστεί κανείς πώς η γλουτένη μπορεί να πυροδοτήσει τόσο πολλά, φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους συμπτώματα.

Μια θεωρία είναι ότι η ευαισθησία στη γλουτένη είναι η αιτία που κρύβεται πίσω από την κοιλιοκάκη. Ωστόσο, οι πρόσφατες μελέτες σε άτομα που δεν έχουν κοιλιοκάκη αλλά εξακολουθούν να εκδηλώνουν συμπτώματα όταν καταναλώνουν γλουτένη δείχνουν ότι η ευαισθησία στη γλουτένη είναι μια ξεχωριστή και διακριτή πάθηση από την κοιλιοκάκη.

Τον Μάρτιο του 2011, μια ομάδα ερευνητών στην Ιταλία και τις ΗΠΑ ανέφερε στοιχεία που υποδηλώνουν έναν πιθανό μηχανισμό ο οποίος εξηγεί την ευαισθησία στη γλουτένη. Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με πολλά από τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης αλλά καμία ένδειξη εντερικής βλάβης παράγουν υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνών που παίζουν ρόλο στην ενεργοποίηση χης φλεγμονής -η πρώχη γραμμή άμυνας χου συσχήμαχος- και υπερβολικά χαμηλές ποσότητες κατασταλτικών Τ λεμφοκυττάρων, τα οποία καταστέλλουν χη φλεγμονή όχαν εξαλειφθεί η «απειλή».

Η φλεγμονώδης αντί-δράση, όπως αυτή ενάντια στον ιό της γρίπης, μπορεί να προκαλέσει κόπωση και ζαλάδα. Ωστόσο, επειδή οι εντερικές λάχνες δεν έχουν υποστεί βλάβη, η απορρόφηση θρεπτικών ουσιών δεν επηρεάζεται.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η ευαισθησία στη γλουτένη είναι μια πραγματική πάθηση και ξεχωριστή από την κοιλιοκάκη, αλλά ακόμα δεν υπάρχει διαγνωστική εξέταση ή νέα θεραπεία για την ευαισθησία στη γλουτένη.

Διάγνωση
Επομένως, η διάγνωση της ευαισθησίας στη γλουτένη εξακολουθεί να γίνεται με τη μέθοδο της απαλοιφής. Ζητείται από τους ασθενείς για τους οποίους έχει απο­κλειστεί το ενδεχόμενο της κοιλιοκάκης να εξαλείψουν εντελώς τη γλουτένη από τη διατροφή τους. Αν τα συμπτώματα τους βελτιω­θούν, θεωρείται ότι έχουν ευαισθησία στη γλουτένη.

Αντιμετώπιση
Η ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να αποφευχθεί αποκλείοντας από τη διατροφή όλες τις τροφές και τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.

Σε αντίθεση με τα άτομα που έχουν κοιλιοκάκη, όσοι έχουν ευαισθησία στη γλουτένη δεν διατρέχουν κίνδυνο εντερικής βλάβης, ελαττωματικής απορρόφησης θρεπτικών ουσιών, καθώς και σοβαρών επιπλοκών, αν καταναλώνουν μικρές ποσότητες γλουτένης.

Έτσι, αν έχετε ευαισθησία στη γλουτένη, έχετε λίγο μεγαλύτερη ευελιξία να πειραματιστείτε σε σχέση με τα άτομα με κοιλιοκάκη. Ίσως θελή­σετε να δοκιμάσετε αν μπορείτε να καταναλώσετε τροφές όπως σάλτσα σόγιας, με μικρή περιεκτικότητα σε γλουτένη.

Διατροφή χωρίς γλουτένη
Η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να απαρνηθείτε όλες τις απολαύσεις της ζωής που περιέχουν άμυλο. Χρει­άζεται απλώς να τις απολαμβάνετε σε λίγο διαφορετική μορφή. Το αλεύρι δεν είναι συνώνυμο του σιταριού – μπορεί επίσης να προέλ­θει από ρύζι ή παράτες, καθώς και από αμάρανθο, φαγόπυρο, κεχρί, κινόα, σόργο ή ρεβίθια.

Το ξανθανικό κόμμι και το κόμμι γκουάρ μπορούν να υποκαταστήσουν τη γλουτένη όσον αφορά την ελαστι­κότητα, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες ζύμες χωρίς γλουτένη να εμφανίζονται σε αρτοποιεία και σε συσκευασμένα μείγματα για κέικ και μπισκότα. Στην πραγματικότητα, ο όρος «χωρίς γλουτένη» εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στις ετικέτες προϊόντων, από σούπες μέχρι ξηρούς καρπούς, ακόμα και μπίρα.

Η γλουτένη περιέχεται σε τροφές όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα δημητριακά από σιτάρι, καθώς και σε πολλά προϊόντα αρτοποιίας. Ωστόσο, πολλά άλλα, λιγότερο προφανή προϊόντα, όπως σάλτσες, σούπες, ντρέσινγκ, οδοντόπαστες, φάρμακα και γλυκά, μπορεί να περιέχουν γλουτένη. Ακόμα και τα δημητριακά από καλαμπόκι και ρύζι μπορεί να έχουν συστατικά που περιέχουν γλουτένη, όπως γεύση ή εκχύλισμα βύνης κριθαριού.

Θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και όλα τα συστατικά τους. Ευτυχώς, όλο και περισσότερες εταιρείες προσφέρουν προϊόντα χωρίς γλουτένη, έτσι ώστε να μη χρειάζε­ται να μαντεύετε ή να εξετάζετε εξονυχιστικά κάθε προϊόν.

Ακόμα και τα εστιατόρια ακολουθούν αυτή την τάση, η οποία αποτελεί πρόκληση για πολλές εθνικές κουζίνες. Όμως όσο πιο αυθεντικές είναι οι γεύσεις από την κουζίνα της Αιθιοπίας, της Ινδίας, του Μεξικού και της Ταϊλάνδης, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανό­τητες να περιλαμβάνουν γλουτένη στο μενού.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…