Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι λένε τα δόντια μας για την υγεία μας;Η υγεία των δοντιών μας είναι πάρα πολύ σημαντική. Ξέρουμε πως πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τακτικά και να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα, όπως και να κανονίζουμε check-up στον οδοντίατρο μία φορά κάθε έξι μήνες. Κι όμως, τα δόντια μας δεν εξυπηρετούν αποκλειστικά τον σκοπό να τρώμε πιο εύκολα. Μπορούν να μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για αρκετές σοβαρές παθήσεις, πολλές φορές προτού αρχίσουμε να παρατηρούμε συμπτώματα στο υπόλοιπο σώμα.

Διαβήτης
Ο διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στο στόμα με πολλούς τρόπους. Το πιο εμφανές σημάδι, όμως, είναι πως αν πάσχετε από περιοδοντίτιδα, δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, ή τα ούλα σας δεν θα ανταποκρίνονται στην θεραπεία. Επιπλέον, οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο περιοδοντίτιδας, καθώς ο οργανισμός τους δυσκολεύεται να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Παλινδρόμηση
Η παλινδρόμηση οξειδώνει τα δόντια της κάτω γνάθου με τον καιρό, καθώς το όξινο pH των γαστρικών υγρών καταστρέφει το σμάλτο. Συνεπώς, αν μερικές φορές έχετε αίσθηση καούρας, ένα check-up των δοντιών δεν πρόκειται να σας κάνει κακό.

Καρδιοπάθεια
Η περιοδοντίτιδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Ένας πιθανός συσχετισμός έχει να κάνει με τις φλεγμονές των ούλων, που με την σειρά τους μπορεί να αυξήσουν τις φλεγμονές στο υπόλοιπο σώμα. Αν παρατηρήσετε τα ούλα σας να είναι πρησμένα, και ειδικά αν υπάρχει ιστορικό καρδιοπάθειας στην οικογένειά σας, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Νόσος του Κρον
Ένα σημάδι ότι μπορεί να πάσχετε από νόσο του Κρον, που μπορεί να εμφανιστεί στο στόμα σας, είναι κοκκώδη έλκη μέσα του, ειδικά από την εσωτερική πλευρά των μάγουλων και πάνω στα ούλα. Ακόμα ένα συχνό σημάδι είναι το πρήξιμο των χειλιών.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…