Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι λένε τα δόντια μας για την υγεία μας;Η υγεία των δοντιών μας είναι πάρα πολύ σημαντική. Ξέρουμε πως πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τακτικά και να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα, όπως και να κανονίζουμε check-up στον οδοντίατρο μία φορά κάθε έξι μήνες. Κι όμως, τα δόντια μας δεν εξυπηρετούν αποκλειστικά τον σκοπό να τρώμε πιο εύκολα. Μπορούν να μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για αρκετές σοβαρές παθήσεις, πολλές φορές προτού αρχίσουμε να παρατηρούμε συμπτώματα στο υπόλοιπο σώμα.

Διαβήτης
Ο διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στο στόμα με πολλούς τρόπους. Το πιο εμφανές σημάδι, όμως, είναι πως αν πάσχετε από περιοδοντίτιδα, δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, ή τα ούλα σας δεν θα ανταποκρίνονται στην θεραπεία. Επιπλέον, οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο περιοδοντίτιδας, καθώς ο οργανισμός τους δυσκολεύεται να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Παλινδρόμηση
Η παλινδρόμηση οξειδώνει τα δόντια της κάτω γνάθου με τον καιρό, καθώς το όξινο pH των γαστρικών υγρών καταστρέφει το σμάλτο. Συνεπώς, αν μερικές φορές έχετε αίσθηση καούρας, ένα check-up των δοντιών δεν πρόκειται να σας κάνει κακό.

Καρδιοπάθεια
Η περιοδοντίτιδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Ένας πιθανός συσχετισμός έχει να κάνει με τις φλεγμονές των ούλων, που με την σειρά τους μπορεί να αυξήσουν τις φλεγμονές στο υπόλοιπο σώμα. Αν παρατηρήσετε τα ούλα σας να είναι πρησμένα, και ειδικά αν υπάρχει ιστορικό καρδιοπάθειας στην οικογένειά σας, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Νόσος του Κρον
Ένα σημάδι ότι μπορεί να πάσχετε από νόσο του Κρον, που μπορεί να εμφανιστεί στο στόμα σας, είναι κοκκώδη έλκη μέσα του, ειδικά από την εσωτερική πλευρά των μάγουλων και πάνω στα ούλα. Ακόμα ένα συχνό σημάδι είναι το πρήξιμο των χειλιών.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας