Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να σχεδιάσετε το πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος


Είτε θέλετε να διακόψετε μια και έξω είτε σταδιακά σημαντικό είναι να σκεφτείτε ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για εσάς. Δεν υπάρχει ακριβής συνταγή για τη διακοπή του καπνίσματος. Έρευνα έδειξε ότι όσοι διακόπτουν μεμιάς είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να απέχουν σε σχέση με όσους διακόπτουν σταδιακά.

Προγραμματίστε την ημέρα διακοπής
Επιλέξτε μια ημέρα που δεν είναι ιδιαίτερα στρεσογόνα και αποφύγετε ημέρες στις οποίες παρακολουθείτε κάποιο γεγονός. Ημερομηνία που απέχει μια ή δυο εβδομάδες θα επιτρέψει να έχετε χρόνο για σωματική και ψυχολογική προετοιμασία.
Αν και η μείωση των τσιγάρων πριν την ημερομηνία διακοπής δεν βλάπτει μπορεί και να μη βοηθά. Άνθρωποι που χρησιμοποίησαν αυτή τη στρατηγική είχαν περίπου τα ίδια ποσοστά αποχής σε σχέση με όσους δεν τη χρησιμοποίησαν, έδειξε έρευνα.

Επιλέξτε  τη μέθοδό σας
Εντοπίστε τους παράγοντες που έβλαψαν και βοήθησαν προηγούμενες προσπάθειες. Σκεφτείτε τη χρήση βοηθημάτων, όπως φάρμακα τσίχλες και επιθέματα.
Πρέπει να διαπιστώσετε τι είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε να καπνίσετε Το ημερολόγιο πριν τη διακοπή μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε πότε ή γιατί θέλετε να καπνίσετε. Στη συνέχεια βρείτε πώς θα αποφύγετε τους πειρασμούς. Βοηθά να κάνετε σχέδιο για να καταπολεμήσετε τις συναισθηματικές προκλήσεις.

Γράψτε τους λόγους διακοπής
Μπορεί να έχετε εμφανίσει ανησυχητικό χρόνιο βήχα. 'Η μπορεί να θέλετε να διακόψετε για μια περίσταση. Ό,τι σας οδηγεί εκεί θα πρέπει να το γράψετε και να το διαβάζετε όταν έχετε ανάγκη για κάπνισμα. Αν οι λόγοι είναι οικονομικοί βρείτε πόσο κοστίζει το κάπνισμα την εβδομάδα, το μήνα ή το χρόνο και τι θα κάνετε με τα χρήματα που αποταμιεύετε.

Δίκτυο στήριξης
Πείτε σε φίλους, οικογένεια, συνεργάτες και άλλους να σας βοηθήσουν. Πείτε τους ότι σχεδιάζετε να διακόψετε και βρείτε συγκεκριμένες οδούς που θα σας στηρίξουν. Μη σχεδιάζετε δραστηριότητες με ανθρώπους που καπνίζουν για να μην έχετε τον πειρασμό να συμμετέχετε και βρείτε ομάδα στήριξης.

Συμμετοχή γιατρού
Η διακοπή του καπνίσματος είναι απαραίτητο μέρος βελτίωσης της υγείας-που σημαίνει ότι ο γιατρός σας θέλει να βοηθήσει. Ρωτήστε τον για τα φάρμακα που κάνουν ευκολότερη τη διακοπή.

Σχεδιάστε την ανταμοιβή σας
Καθώς είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί η ανάγκη για τσιγάρο ανταμείψτε τον εαυτό σας. Σχεδιάστε ειδικό δείπνο που θα περιμένετε. Κάθε πρωί πριν σηκωθείτε υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι δεν θα καπνίσετε.
Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και ο έλεγχος του στρες παίζουν μεγάλο ρόλο στη διατήρηση τρόπου ζωής χωρίς τσιγάρο και της γενικής υγείας.
Δημιουργήστε μενού σνακ χαμηλών θερμίδων, για να σας κρατά πλήρεις μεταξύ των γευμάτων και να κρατά το νου σας μακριά από το κάπνισμα. Η τακτική άσκηση δεν σας κρατά μόνο υγιείς αλλά μπορεί και να βοηθά να μειωθεί η ανάγκη για κάπνισμα. Αποφύγετε το στρες, με γιόγκα και διαλογισμό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ