Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άγχος και στρες: Οι 8 δημοφιλέστερες απορίες και οι απαντήσειςΌλοι έχουμε βιώσει στρες ή άγχος τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας. Εύλογα λοιπόν αναζητούμε πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτούς τους δύο όρους για να εκφράσουν την ίδια κατάσταση, υπάρχει όμως διαφορά.
Το στρες προκαλείται από κάποιο υπαρκτό στρεσογόνο παράγοντα, ενώ το άγχος συνεχίζει να υπάρχει, ακόμη και όταν δεν υφίσταται πλέον αυτός ο παράγοντας.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς το άγχος και το στρες επηρεάζουν την υγεία σας, δείτε τις απαντήσεις στις 8 πιο δημοφιλείς αναζητήσεις μέσω Google που ξεκινούν με τις φράσεις «Είναι το στρες...;» και «είναι το άγχος ...;».

Είναι το άγχος ψυχική ασθένεια;
Ναι, οι αγχώδεις διαταραχές θεωρούνται ψυχική ασθένεια. Στην πραγματικότητα το άγχος αποτελεί την πιο κοινή ψυχική ασθένεια στις ΗΠΑ και επηρεάζει 40 εκατομμύρια ενήλικες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.
Οι αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν διάφορες περιπτώσεις, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, το κοινωνικό άγχος, το μετατραυματικό στρες, η διαταραχή πανικού και ο ιδεοψυχαναγκασμός.

Είναι το άγχος επιβλαβές για την καρδιά;
Η συσχέτιση του άγχους με την καρδιακή νόσο αποτελεί αντικείμενο συστηματικής μελέτης. Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως, οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις, αλλά και ανασταλτικό παράγοντα για την ανάρρωση του ατόμου.

Είναι το άγχος κληρονομικό;
Η κληρονομικότητα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τις αγχώδεις διαταραχές. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η χημεία του εγκεφάλου, η προσωπικότητα και τα σημαντικά γεγονότα στη ζωή του ατόμου.

Θεραπεύεται το άγχος;
Οι αγχώδεις διαταραχές θεραπεύονται, αλλά μόνο το ένα τρίτο των πασχόντων λαμβάνουν θεραπεία. Αυτή βασίζεται στην ψυχοθεραπεία, τη φαρμακευτική αγωγή ή σε συνδυασμό τους προκειμένου το άτομο να θέσει υπό έλεγχο το άγχος. Άλλες πρακτικές διαχείρισης του άγχους περιλαμβάνουν συστηματική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή και επαρκή ύπνο.

Είναι το στρες είναι κακό για την υγεία;
Το άγχος επηρεάζει σημαντικά το σώμα, τη διάθεση και τη συμπεριφορά. Κάποιες από τις κοινές επιπτώσεις είναι οι πονοκέφαλοι, η κούραση, τα προβλήματα ύπνου, η απουσία κινήτρων, οι καταχρήσεις, η κοινωνική απομόνωση.
Είναι το στρες κοινό;

Ναι, το άγχος επηρεάζει τους πάντες και μπορεί να σχετίζεται με την εργασία, το σχολείο, τις σημαντικές αλλαγές στη ζωή του ατόμου ή ένα τραυματικό γεγονός. Παρότι το άγχος σε γενικές γραμμές δεν είναι καλό για την υγεία, κάποιες φορές μπορεί να αποδειχτεί –όπως συνηθίζουμε να λέμε- δημιουργικό, π.χ. στην προετοιμασία για την ανεύρεση εργασίας ή τις εξετάσεις.
Είναι το φαγητό λόγω άγχους πραγματική κατάσταση;

Κάποιοι άνθρωποι όταν πιέζονται πολύ, βρίσκουν καταφύγιο στο φαγητό για να απαλύνουν τα αρνητικά συναισθήματά τους. Πρόκειται για μία κατάσταση που είναι γνωστή και ως συναισθηματική υπερφαγία. Στον αντίποδα, άλλοι άνθρωποι τρώνε λιγότερο από ότι συνήθως όταν είναι στρεσαρισμένοι.

Προκαλεί το στρες τριχόπτωση;
Το υπερβολικό άγχος μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, όταν το άτομο ακολουθήσει θεραπεία για το άγχος, τα μαλλιά επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας