Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άγχος και στρες: Οι 8 δημοφιλέστερες απορίες και οι απαντήσειςΌλοι έχουμε βιώσει στρες ή άγχος τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας. Εύλογα λοιπόν αναζητούμε πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτούς τους δύο όρους για να εκφράσουν την ίδια κατάσταση, υπάρχει όμως διαφορά.
Το στρες προκαλείται από κάποιο υπαρκτό στρεσογόνο παράγοντα, ενώ το άγχος συνεχίζει να υπάρχει, ακόμη και όταν δεν υφίσταται πλέον αυτός ο παράγοντας.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς το άγχος και το στρες επηρεάζουν την υγεία σας, δείτε τις απαντήσεις στις 8 πιο δημοφιλείς αναζητήσεις μέσω Google που ξεκινούν με τις φράσεις «Είναι το στρες...;» και «είναι το άγχος ...;».

Είναι το άγχος ψυχική ασθένεια;
Ναι, οι αγχώδεις διαταραχές θεωρούνται ψυχική ασθένεια. Στην πραγματικότητα το άγχος αποτελεί την πιο κοινή ψυχική ασθένεια στις ΗΠΑ και επηρεάζει 40 εκατομμύρια ενήλικες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.
Οι αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν διάφορες περιπτώσεις, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, το κοινωνικό άγχος, το μετατραυματικό στρες, η διαταραχή πανικού και ο ιδεοψυχαναγκασμός.

Είναι το άγχος επιβλαβές για την καρδιά;
Η συσχέτιση του άγχους με την καρδιακή νόσο αποτελεί αντικείμενο συστηματικής μελέτης. Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως, οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις, αλλά και ανασταλτικό παράγοντα για την ανάρρωση του ατόμου.

Είναι το άγχος κληρονομικό;
Η κληρονομικότητα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τις αγχώδεις διαταραχές. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η χημεία του εγκεφάλου, η προσωπικότητα και τα σημαντικά γεγονότα στη ζωή του ατόμου.

Θεραπεύεται το άγχος;
Οι αγχώδεις διαταραχές θεραπεύονται, αλλά μόνο το ένα τρίτο των πασχόντων λαμβάνουν θεραπεία. Αυτή βασίζεται στην ψυχοθεραπεία, τη φαρμακευτική αγωγή ή σε συνδυασμό τους προκειμένου το άτομο να θέσει υπό έλεγχο το άγχος. Άλλες πρακτικές διαχείρισης του άγχους περιλαμβάνουν συστηματική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή και επαρκή ύπνο.

Είναι το στρες είναι κακό για την υγεία;
Το άγχος επηρεάζει σημαντικά το σώμα, τη διάθεση και τη συμπεριφορά. Κάποιες από τις κοινές επιπτώσεις είναι οι πονοκέφαλοι, η κούραση, τα προβλήματα ύπνου, η απουσία κινήτρων, οι καταχρήσεις, η κοινωνική απομόνωση.
Είναι το στρες κοινό;

Ναι, το άγχος επηρεάζει τους πάντες και μπορεί να σχετίζεται με την εργασία, το σχολείο, τις σημαντικές αλλαγές στη ζωή του ατόμου ή ένα τραυματικό γεγονός. Παρότι το άγχος σε γενικές γραμμές δεν είναι καλό για την υγεία, κάποιες φορές μπορεί να αποδειχτεί –όπως συνηθίζουμε να λέμε- δημιουργικό, π.χ. στην προετοιμασία για την ανεύρεση εργασίας ή τις εξετάσεις.
Είναι το φαγητό λόγω άγχους πραγματική κατάσταση;

Κάποιοι άνθρωποι όταν πιέζονται πολύ, βρίσκουν καταφύγιο στο φαγητό για να απαλύνουν τα αρνητικά συναισθήματά τους. Πρόκειται για μία κατάσταση που είναι γνωστή και ως συναισθηματική υπερφαγία. Στον αντίποδα, άλλοι άνθρωποι τρώνε λιγότερο από ότι συνήθως όταν είναι στρεσαρισμένοι.

Προκαλεί το στρες τριχόπτωση;
Το υπερβολικό άγχος μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, όταν το άτομο ακολουθήσει θεραπεία για το άγχος, τα μαλλιά επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …