Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

5 λόγοι για να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμαΠοια είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα; Αυτά που έχει αλλοιωθεί η φυσική τους κατάσταση, αφού έχουν περάσει από διάφορες τεχνητές διαδικασίες και στη συνέχεια έχουν εγκλωβιστεί σε σακούλες, κονσέρβες ή βάζα.

Αυτά τα τρόφιμα έχουν έναν κατάλογο των συστατικών που περιέχουν στις ετικέτες τους. Αυτά ακριβώς τα τρόφιμα είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των τροφίμων περιλαμβάνουν:
* Κονσερβοποίηση
* Κατάψυξη
* Ψύξη
* Αφυδάτωση
* Επεξεργασία αποστείρωσης ή απολύμανσης

Η ανάγκη για επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα πιο βολικά τρόφιμα. Πολλοί είναι οι επαγγελματίες που εργάζονται και επιλέγουν για φαγητό τα επεξεργασμένα τρόφιμα, περισσότερο από τα φυσικά τρόφιμα, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρόνο και να φάνε κάτι «νόστιμο».

Ωστόσο, δεν είναι η ευκολία το μόνο πράγμα που «προσφέρουν» τα επεξεργασμένα τρόφιμα στον οργανισμό σας.

Παρακάτω είναι μια λίστα με τα συστατικά που οι κατασκευαστές προσθέτουν στα μεταποιημένα τρόφιμα:

* Xρώμα
* Σταθεροποιητές
* Γαλακτωματοποιητές
* Συντηρητικά
* Γλυκαντικές ουσίες
* Απόκρυψη οσμών
* Γεύσεις

Αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που περιέχουν αυτά και άλλα χημικά πρόσθετα, μπορείτε να ωφελήσετε σημαντικά την υγεία σας.

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις των επεξεργασμένων τροφίμων για την υγεία σας
1. Καρκίνος. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος και άλλων τύπων καρκίνου. Μερικά συνθετικά χημικά που χρησιμοποιούνται στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων είναι γνωστό ότι έχουν καρκινογόνες ιδιότητες.

2. Παχυσαρκία και διαβήτης. Τα βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως υψηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Αυτό εμποδίζει το ορμονικό σήμα που θα στείλει μήνυμα στο μυαλό σας ότι χορτάσατε και επομένως είναι ώρα να σταματήσετε να τρώτε. Τα υψηλής περιεκτικότητας λιπαρά και το αλάτι οδηγούν σε κατακράτηση υγρών. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών οδηγούν σε κατανάλωση κενών θερμίδων που συσσωρεύουν κιλά. Η κατανάλωση της ζάχαρης με την οποία είναι φορτωμένα τα επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγεί σε έναυσμα των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα μεταποιημένα τρόφιμα ευθύνονται για την απότομη αύξηση των επιπέδων παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων ασθενειών σε όλο τον κόσμο.

3. Μικρότερη διάρκεια ζωής, γρηγορότερη γήρανση. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να κόψουν χρόνια από τη ζωή σας. Το πρόσωπό σας θα μπορούσε να γεμίσει με ρυτίδες αν τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα σε τακτική βάση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στο περιοδικό Public Health Nutrition διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που μαγειρεύουν στο σπίτι τους τουλάχιστον πέντε φορές στην εβδομάδα έχουν 47% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν ζωντανοί μετά από 10 χρόνια συγκριτικά με τους ανθρώπους που η διατροφή τους στηρίζεται κατά βάση στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το επεξεργασμένο κρέας είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας γήρανσης. Τα επεξεργασμένα κρέατα περιλαμβάνουν τα καπνιστά, τα παστά, ή τα διατηρημένα με χημικές ουσίες.

4. Κρυφοί δολοφόνοι των νεφρών. Τα νεφρά ισορροπούν φυσικά την ποσότητα του νατρίου που αποθηκεύεται στο σώμα μας, για τη βέλτιστη υγεία μας. Οταν το νάτριο βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τα νεφρά κατ’ ουσίαν διατηρούν το νάτριο. Οταν το νάτριο στο σώμα μας είναι υψηλό, τα νεφρά εκκρίνουν την περίσσεια στα ούρα, αλλά αν για κάποιο λόγο τα νεφρά σας δεν μπορούν να εξαλείψουν αρκετό νάτριο, τότε αυτό αρχίζει να συσσωρεύεται στο αίμα. Επειδή το νάτριο προσελκύει και διατηρεί το νερό, αυξάνεται ο όγκος του αίματός σας, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο το έργο της καρδιάς σας και αυξάνει την πίεση στις αρτηρίες σας. Οι χρόνιες ασθένειες των νεφρών μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση κατά την οποία δεν θα μπορείτε να κρατήσετε ισορροπημένα τα επίπεδα του νατρίου. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και πρόσθετα που περιέχουν νάτριο. Αυτά περιλαμβάνουν το ψωμί, τις κονσέρβες και τα κατεψυγμένα γεύματα, το επεξεργασμένο κρέας, την πίτσα, τα αλλαντικά, το μπέικον, το τυρί, τις σούπες και το φαστ φουντ. Αποφύγετε οτιδήποτε περιέχει φωσφορικό νάτριο, φωσφορικό ασβέστιο και φωσφορικό οξύ και γενικότερα οτιδήποτε περιλαμβάνει την λέξη «φωσφορικό».

5. Φλεγμονή στο σώμα. Οι άνθρωποι που τρώνε τρόφιμα που αποτελούνται από μεταποιημένα συστατικά, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα. Τα συντηρητικά των τροφίμων μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν άσθμα. Τα θειώδη πρόσθετα που χρησιμοποιούνται συνήθως στη μεταποίηση των τροφίμων ή των διαφόρων παρασκευασμάτων μπορούν να προκαλέσουν άσθμα στους ανθρώπους που έχουν ευαισθησία. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν την ικανότητα να δημιουργούν φλεγμονή στον οργανισμό. Τα τρανς λιπαρά και η ζάχαρη είναι κοινά στοιχεία σε μενού φαστφουντάδικων που προκαλούν φλεγμονή, μια νοσηρή κατάσταση που συνδέεται με το άσθμα. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα και προτιμήστε να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…