Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

5 λόγοι για να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμαΠοια είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα; Αυτά που έχει αλλοιωθεί η φυσική τους κατάσταση, αφού έχουν περάσει από διάφορες τεχνητές διαδικασίες και στη συνέχεια έχουν εγκλωβιστεί σε σακούλες, κονσέρβες ή βάζα.

Αυτά τα τρόφιμα έχουν έναν κατάλογο των συστατικών που περιέχουν στις ετικέτες τους. Αυτά ακριβώς τα τρόφιμα είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των τροφίμων περιλαμβάνουν:
* Κονσερβοποίηση
* Κατάψυξη
* Ψύξη
* Αφυδάτωση
* Επεξεργασία αποστείρωσης ή απολύμανσης

Η ανάγκη για επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα πιο βολικά τρόφιμα. Πολλοί είναι οι επαγγελματίες που εργάζονται και επιλέγουν για φαγητό τα επεξεργασμένα τρόφιμα, περισσότερο από τα φυσικά τρόφιμα, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρόνο και να φάνε κάτι «νόστιμο».

Ωστόσο, δεν είναι η ευκολία το μόνο πράγμα που «προσφέρουν» τα επεξεργασμένα τρόφιμα στον οργανισμό σας.

Παρακάτω είναι μια λίστα με τα συστατικά που οι κατασκευαστές προσθέτουν στα μεταποιημένα τρόφιμα:

* Xρώμα
* Σταθεροποιητές
* Γαλακτωματοποιητές
* Συντηρητικά
* Γλυκαντικές ουσίες
* Απόκρυψη οσμών
* Γεύσεις

Αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που περιέχουν αυτά και άλλα χημικά πρόσθετα, μπορείτε να ωφελήσετε σημαντικά την υγεία σας.

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις των επεξεργασμένων τροφίμων για την υγεία σας
1. Καρκίνος. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος και άλλων τύπων καρκίνου. Μερικά συνθετικά χημικά που χρησιμοποιούνται στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων είναι γνωστό ότι έχουν καρκινογόνες ιδιότητες.

2. Παχυσαρκία και διαβήτης. Τα βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως υψηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Αυτό εμποδίζει το ορμονικό σήμα που θα στείλει μήνυμα στο μυαλό σας ότι χορτάσατε και επομένως είναι ώρα να σταματήσετε να τρώτε. Τα υψηλής περιεκτικότητας λιπαρά και το αλάτι οδηγούν σε κατακράτηση υγρών. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών οδηγούν σε κατανάλωση κενών θερμίδων που συσσωρεύουν κιλά. Η κατανάλωση της ζάχαρης με την οποία είναι φορτωμένα τα επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγεί σε έναυσμα των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα μεταποιημένα τρόφιμα ευθύνονται για την απότομη αύξηση των επιπέδων παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων ασθενειών σε όλο τον κόσμο.

3. Μικρότερη διάρκεια ζωής, γρηγορότερη γήρανση. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να κόψουν χρόνια από τη ζωή σας. Το πρόσωπό σας θα μπορούσε να γεμίσει με ρυτίδες αν τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα σε τακτική βάση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στο περιοδικό Public Health Nutrition διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που μαγειρεύουν στο σπίτι τους τουλάχιστον πέντε φορές στην εβδομάδα έχουν 47% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν ζωντανοί μετά από 10 χρόνια συγκριτικά με τους ανθρώπους που η διατροφή τους στηρίζεται κατά βάση στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το επεξεργασμένο κρέας είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας γήρανσης. Τα επεξεργασμένα κρέατα περιλαμβάνουν τα καπνιστά, τα παστά, ή τα διατηρημένα με χημικές ουσίες.

4. Κρυφοί δολοφόνοι των νεφρών. Τα νεφρά ισορροπούν φυσικά την ποσότητα του νατρίου που αποθηκεύεται στο σώμα μας, για τη βέλτιστη υγεία μας. Οταν το νάτριο βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τα νεφρά κατ’ ουσίαν διατηρούν το νάτριο. Οταν το νάτριο στο σώμα μας είναι υψηλό, τα νεφρά εκκρίνουν την περίσσεια στα ούρα, αλλά αν για κάποιο λόγο τα νεφρά σας δεν μπορούν να εξαλείψουν αρκετό νάτριο, τότε αυτό αρχίζει να συσσωρεύεται στο αίμα. Επειδή το νάτριο προσελκύει και διατηρεί το νερό, αυξάνεται ο όγκος του αίματός σας, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο το έργο της καρδιάς σας και αυξάνει την πίεση στις αρτηρίες σας. Οι χρόνιες ασθένειες των νεφρών μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση κατά την οποία δεν θα μπορείτε να κρατήσετε ισορροπημένα τα επίπεδα του νατρίου. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και πρόσθετα που περιέχουν νάτριο. Αυτά περιλαμβάνουν το ψωμί, τις κονσέρβες και τα κατεψυγμένα γεύματα, το επεξεργασμένο κρέας, την πίτσα, τα αλλαντικά, το μπέικον, το τυρί, τις σούπες και το φαστ φουντ. Αποφύγετε οτιδήποτε περιέχει φωσφορικό νάτριο, φωσφορικό ασβέστιο και φωσφορικό οξύ και γενικότερα οτιδήποτε περιλαμβάνει την λέξη «φωσφορικό».

5. Φλεγμονή στο σώμα. Οι άνθρωποι που τρώνε τρόφιμα που αποτελούνται από μεταποιημένα συστατικά, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα. Τα συντηρητικά των τροφίμων μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν άσθμα. Τα θειώδη πρόσθετα που χρησιμοποιούνται συνήθως στη μεταποίηση των τροφίμων ή των διαφόρων παρασκευασμάτων μπορούν να προκαλέσουν άσθμα στους ανθρώπους που έχουν ευαισθησία. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν την ικανότητα να δημιουργούν φλεγμονή στον οργανισμό. Τα τρανς λιπαρά και η ζάχαρη είναι κοινά στοιχεία σε μενού φαστφουντάδικων που προκαλούν φλεγμονή, μια νοσηρή κατάσταση που συνδέεται με το άσθμα. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα και προτιμήστε να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις στο πρωινό

Έχουμε πει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι το πρωινό μας, και γιατί. Έχουμε προτείνει συνταγές, ιδέες, συνδυασμούς για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το γεύμα, για να το κάνουμε όσο πιο γευστικό και υγιεινό γίνεται. Υπάρχουν, όμως, μερικά λάθη που εξακολουθούμε να κάνουμε, και μας στοιχίζουν. Ποια είναι αυτά;
Τρώμε πρωινό ''στο πόδι'' Αντί να σηκωθούμε δέκα λεπτά νωρίτερα και να φτιάξουμε το πρωινό μας, κοιμόμαστε λίγο παραπάνω, φεύγουμε από το σπίτι βιαστικά και παίρνουμε κάτι γρήγορο από τον δρόμο. Μία τυρόπιτα, μια μπάρα δημητριακών, ή κάτι σχετικό. Αυτό είναι τεράστιο λάθος—και θα εξακολουθούσε να είναι λάθος, ακόμα κι αν η γρήγορη επιλογή που κάναμε στον δρόμο ήταν πιο υγιεινή. Όσοι κάθονται στο τραπέζι να φάνε το πρωινό τους, μπορούν να φάνε με μεγαλύτερη σύνεση. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέσα από έρευνες ότι η ψυχολογία μας παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφή. Επιπλέον, όσο περισσότερο βιαζόμαστε, υπάρχει η πιθανότητα να μην μασάμε το φαγητό μας σωστά, αυ…

Αργή η επούλωση των τραυμάτων τη νύχτα

Μεγαλύτερη κατά 60% είναι η ταχύτητα επούλωσης των τραυμάτων που γίνονται από το πρωί έως το απόγευμα, έναντι των νυχτερινών. Αυτό έδειξε μια βρετανική έρευνα την πρώτη που δείχνει ότι το εσωτερικό «ρολόι» μας ρυθμίζει τη διαδικασία αποκατάστασης των τραυμάτων από τα κύτταρα του δέρματος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νεντ Χόιλ του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών στο Κέιμπριτζ,ανέφεραν ότι το νέο εύρημα -εφόσον επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερες μελέτες- μπορεί να έχει επιπτώσεις στον χρόνο διενέργειας διαφόρων ιατρικών πράξεων όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις. Επιπλέον, ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα διευκολύνουν την επούλωση των πληγών.
Το βιολογικό ρολόι ή κιρκάδιος ρυθμός ρυθμίζει σχεδόν κάθε κύτταρο του ανθρωπίνου σώματος, στο πλαίσιο ενός 24ωρου κύκλου, που αφορά τον ύπνο και το ξύπνημα, την έκκριση διαφόρων ορμονών, τον μεταβολισμό κ.α. Προηγούμενα πειράματα σε ζώα και σε εργαστηριακές καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων είχαν …