Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

5 λόγοι για να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα



Ποια είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα; Αυτά που έχει αλλοιωθεί η φυσική τους κατάσταση, αφού έχουν περάσει από διάφορες τεχνητές διαδικασίες και στη συνέχεια έχουν εγκλωβιστεί σε σακούλες, κονσέρβες ή βάζα.

Αυτά τα τρόφιμα έχουν έναν κατάλογο των συστατικών που περιέχουν στις ετικέτες τους. Αυτά ακριβώς τα τρόφιμα είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των τροφίμων περιλαμβάνουν:
* Κονσερβοποίηση
* Κατάψυξη
* Ψύξη
* Αφυδάτωση
* Επεξεργασία αποστείρωσης ή απολύμανσης

Η ανάγκη για επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα πιο βολικά τρόφιμα. Πολλοί είναι οι επαγγελματίες που εργάζονται και επιλέγουν για φαγητό τα επεξεργασμένα τρόφιμα, περισσότερο από τα φυσικά τρόφιμα, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρόνο και να φάνε κάτι «νόστιμο».

Ωστόσο, δεν είναι η ευκολία το μόνο πράγμα που «προσφέρουν» τα επεξεργασμένα τρόφιμα στον οργανισμό σας.

Παρακάτω είναι μια λίστα με τα συστατικά που οι κατασκευαστές προσθέτουν στα μεταποιημένα τρόφιμα:

* Xρώμα
* Σταθεροποιητές
* Γαλακτωματοποιητές
* Συντηρητικά
* Γλυκαντικές ουσίες
* Απόκρυψη οσμών
* Γεύσεις

Αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που περιέχουν αυτά και άλλα χημικά πρόσθετα, μπορείτε να ωφελήσετε σημαντικά την υγεία σας.

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις των επεξεργασμένων τροφίμων για την υγεία σας
1. Καρκίνος. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος και άλλων τύπων καρκίνου. Μερικά συνθετικά χημικά που χρησιμοποιούνται στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων είναι γνωστό ότι έχουν καρκινογόνες ιδιότητες.

2. Παχυσαρκία και διαβήτης. Τα βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως υψηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Αυτό εμποδίζει το ορμονικό σήμα που θα στείλει μήνυμα στο μυαλό σας ότι χορτάσατε και επομένως είναι ώρα να σταματήσετε να τρώτε. Τα υψηλής περιεκτικότητας λιπαρά και το αλάτι οδηγούν σε κατακράτηση υγρών. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών οδηγούν σε κατανάλωση κενών θερμίδων που συσσωρεύουν κιλά. Η κατανάλωση της ζάχαρης με την οποία είναι φορτωμένα τα επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγεί σε έναυσμα των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα μεταποιημένα τρόφιμα ευθύνονται για την απότομη αύξηση των επιπέδων παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων ασθενειών σε όλο τον κόσμο.

3. Μικρότερη διάρκεια ζωής, γρηγορότερη γήρανση. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να κόψουν χρόνια από τη ζωή σας. Το πρόσωπό σας θα μπορούσε να γεμίσει με ρυτίδες αν τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα σε τακτική βάση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στο περιοδικό Public Health Nutrition διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που μαγειρεύουν στο σπίτι τους τουλάχιστον πέντε φορές στην εβδομάδα έχουν 47% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν ζωντανοί μετά από 10 χρόνια συγκριτικά με τους ανθρώπους που η διατροφή τους στηρίζεται κατά βάση στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το επεξεργασμένο κρέας είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας γήρανσης. Τα επεξεργασμένα κρέατα περιλαμβάνουν τα καπνιστά, τα παστά, ή τα διατηρημένα με χημικές ουσίες.

4. Κρυφοί δολοφόνοι των νεφρών. Τα νεφρά ισορροπούν φυσικά την ποσότητα του νατρίου που αποθηκεύεται στο σώμα μας, για τη βέλτιστη υγεία μας. Οταν το νάτριο βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τα νεφρά κατ’ ουσίαν διατηρούν το νάτριο. Οταν το νάτριο στο σώμα μας είναι υψηλό, τα νεφρά εκκρίνουν την περίσσεια στα ούρα, αλλά αν για κάποιο λόγο τα νεφρά σας δεν μπορούν να εξαλείψουν αρκετό νάτριο, τότε αυτό αρχίζει να συσσωρεύεται στο αίμα. Επειδή το νάτριο προσελκύει και διατηρεί το νερό, αυξάνεται ο όγκος του αίματός σας, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο το έργο της καρδιάς σας και αυξάνει την πίεση στις αρτηρίες σας. Οι χρόνιες ασθένειες των νεφρών μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση κατά την οποία δεν θα μπορείτε να κρατήσετε ισορροπημένα τα επίπεδα του νατρίου. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και πρόσθετα που περιέχουν νάτριο. Αυτά περιλαμβάνουν το ψωμί, τις κονσέρβες και τα κατεψυγμένα γεύματα, το επεξεργασμένο κρέας, την πίτσα, τα αλλαντικά, το μπέικον, το τυρί, τις σούπες και το φαστ φουντ. Αποφύγετε οτιδήποτε περιέχει φωσφορικό νάτριο, φωσφορικό ασβέστιο και φωσφορικό οξύ και γενικότερα οτιδήποτε περιλαμβάνει την λέξη «φωσφορικό».

5. Φλεγμονή στο σώμα. Οι άνθρωποι που τρώνε τρόφιμα που αποτελούνται από μεταποιημένα συστατικά, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα. Τα συντηρητικά των τροφίμων μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν άσθμα. Τα θειώδη πρόσθετα που χρησιμοποιούνται συνήθως στη μεταποίηση των τροφίμων ή των διαφόρων παρασκευασμάτων μπορούν να προκαλέσουν άσθμα στους ανθρώπους που έχουν ευαισθησία. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν την ικανότητα να δημιουργούν φλεγμονή στον οργανισμό. Τα τρανς λιπαρά και η ζάχαρη είναι κοινά στοιχεία σε μενού φαστφουντάδικων που προκαλούν φλεγμονή, μια νοσηρή κατάσταση που συνδέεται με το άσθμα. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα και προτιμήστε να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε