Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

5 λόγοι για να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμαΠοια είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα; Αυτά που έχει αλλοιωθεί η φυσική τους κατάσταση, αφού έχουν περάσει από διάφορες τεχνητές διαδικασίες και στη συνέχεια έχουν εγκλωβιστεί σε σακούλες, κονσέρβες ή βάζα.

Αυτά τα τρόφιμα έχουν έναν κατάλογο των συστατικών που περιέχουν στις ετικέτες τους. Αυτά ακριβώς τα τρόφιμα είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των τροφίμων περιλαμβάνουν:
* Κονσερβοποίηση
* Κατάψυξη
* Ψύξη
* Αφυδάτωση
* Επεξεργασία αποστείρωσης ή απολύμανσης

Η ανάγκη για επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα πιο βολικά τρόφιμα. Πολλοί είναι οι επαγγελματίες που εργάζονται και επιλέγουν για φαγητό τα επεξεργασμένα τρόφιμα, περισσότερο από τα φυσικά τρόφιμα, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρόνο και να φάνε κάτι «νόστιμο».

Ωστόσο, δεν είναι η ευκολία το μόνο πράγμα που «προσφέρουν» τα επεξεργασμένα τρόφιμα στον οργανισμό σας.

Παρακάτω είναι μια λίστα με τα συστατικά που οι κατασκευαστές προσθέτουν στα μεταποιημένα τρόφιμα:

* Xρώμα
* Σταθεροποιητές
* Γαλακτωματοποιητές
* Συντηρητικά
* Γλυκαντικές ουσίες
* Απόκρυψη οσμών
* Γεύσεις

Αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που περιέχουν αυτά και άλλα χημικά πρόσθετα, μπορείτε να ωφελήσετε σημαντικά την υγεία σας.

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις των επεξεργασμένων τροφίμων για την υγεία σας
1. Καρκίνος. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος και άλλων τύπων καρκίνου. Μερικά συνθετικά χημικά που χρησιμοποιούνται στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων είναι γνωστό ότι έχουν καρκινογόνες ιδιότητες.

2. Παχυσαρκία και διαβήτης. Τα βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως υψηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Αυτό εμποδίζει το ορμονικό σήμα που θα στείλει μήνυμα στο μυαλό σας ότι χορτάσατε και επομένως είναι ώρα να σταματήσετε να τρώτε. Τα υψηλής περιεκτικότητας λιπαρά και το αλάτι οδηγούν σε κατακράτηση υγρών. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών οδηγούν σε κατανάλωση κενών θερμίδων που συσσωρεύουν κιλά. Η κατανάλωση της ζάχαρης με την οποία είναι φορτωμένα τα επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγεί σε έναυσμα των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα μεταποιημένα τρόφιμα ευθύνονται για την απότομη αύξηση των επιπέδων παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων ασθενειών σε όλο τον κόσμο.

3. Μικρότερη διάρκεια ζωής, γρηγορότερη γήρανση. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να κόψουν χρόνια από τη ζωή σας. Το πρόσωπό σας θα μπορούσε να γεμίσει με ρυτίδες αν τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα σε τακτική βάση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στο περιοδικό Public Health Nutrition διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που μαγειρεύουν στο σπίτι τους τουλάχιστον πέντε φορές στην εβδομάδα έχουν 47% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν ζωντανοί μετά από 10 χρόνια συγκριτικά με τους ανθρώπους που η διατροφή τους στηρίζεται κατά βάση στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το επεξεργασμένο κρέας είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας γήρανσης. Τα επεξεργασμένα κρέατα περιλαμβάνουν τα καπνιστά, τα παστά, ή τα διατηρημένα με χημικές ουσίες.

4. Κρυφοί δολοφόνοι των νεφρών. Τα νεφρά ισορροπούν φυσικά την ποσότητα του νατρίου που αποθηκεύεται στο σώμα μας, για τη βέλτιστη υγεία μας. Οταν το νάτριο βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τα νεφρά κατ’ ουσίαν διατηρούν το νάτριο. Οταν το νάτριο στο σώμα μας είναι υψηλό, τα νεφρά εκκρίνουν την περίσσεια στα ούρα, αλλά αν για κάποιο λόγο τα νεφρά σας δεν μπορούν να εξαλείψουν αρκετό νάτριο, τότε αυτό αρχίζει να συσσωρεύεται στο αίμα. Επειδή το νάτριο προσελκύει και διατηρεί το νερό, αυξάνεται ο όγκος του αίματός σας, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο το έργο της καρδιάς σας και αυξάνει την πίεση στις αρτηρίες σας. Οι χρόνιες ασθένειες των νεφρών μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση κατά την οποία δεν θα μπορείτε να κρατήσετε ισορροπημένα τα επίπεδα του νατρίου. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και πρόσθετα που περιέχουν νάτριο. Αυτά περιλαμβάνουν το ψωμί, τις κονσέρβες και τα κατεψυγμένα γεύματα, το επεξεργασμένο κρέας, την πίτσα, τα αλλαντικά, το μπέικον, το τυρί, τις σούπες και το φαστ φουντ. Αποφύγετε οτιδήποτε περιέχει φωσφορικό νάτριο, φωσφορικό ασβέστιο και φωσφορικό οξύ και γενικότερα οτιδήποτε περιλαμβάνει την λέξη «φωσφορικό».

5. Φλεγμονή στο σώμα. Οι άνθρωποι που τρώνε τρόφιμα που αποτελούνται από μεταποιημένα συστατικά, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα. Τα συντηρητικά των τροφίμων μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν άσθμα. Τα θειώδη πρόσθετα που χρησιμοποιούνται συνήθως στη μεταποίηση των τροφίμων ή των διαφόρων παρασκευασμάτων μπορούν να προκαλέσουν άσθμα στους ανθρώπους που έχουν ευαισθησία. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν την ικανότητα να δημιουργούν φλεγμονή στον οργανισμό. Τα τρανς λιπαρά και η ζάχαρη είναι κοινά στοιχεία σε μενού φαστφουντάδικων που προκαλούν φλεγμονή, μια νοσηρή κατάσταση που συνδέεται με το άσθμα. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα και προτιμήστε να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…