Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τροφές που ανεβάζουν την διάθεση



Οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεαστούν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό από τη διάθεση, τα συναισθήματα και το στρες.

Η παραπάνω σχέση ωστόσο, λειτουργεί και αντίστροφα, αφού οι διαιτητικές συνήθειες και η πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών συνδέονται στενά όχι μόνο με τη σωματική αλλά και με την πνευματική υγεία και τη διάθεσή μας.

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη συστατικών που «ανεβάζουν» τη διάθεση.

Σύνθετοι υδατάνθρακες
Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες που προέρχονται από πηγές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης.

Οι υδατάνθρακες τροφοδοτούν τον οργανισμό με γλυκόζη, το απαραίτητο «καύσιμο» για τον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα, εμπλέκονται στη σύνθεση σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βελτιώνει τη διάθεση.

Η προτίμηση σύνθετων υδατανθράκων βοηθά στην πιο ομαλή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αποτρέποντας απότομες αυξομειώσεις που μπορεί να «ρίξουν» τη διάθεση, την ενέργεια, τη συγκέντρωση και την απόδοσή μας στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ισορροπημένη διατροφή
Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα. Η πολύωρη νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, προκαλώντας αίσθημα υποτονικότητας.

Η κατανάλωση τακτικών και ισορροπημένων γευμάτων και ενδιάμεσων σνακ μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό τις απαραίτητες δόσεις ενέργειας για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του.

Απαραίτητες πηγές ενέργειας
Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, επιλέγοντας άπαχο κρέας, ψάρι, αυγό και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.

Αποτελούν πηγές αμινοξέων όπως η τυροσίνη, η φαινυλαλανίνη και η τρυπτοφάνη, που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με τη διάθεση.

Εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με πλούσιες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β
Ορισμένες από αυτές, όπως η θειαμίνη (Β1), η νιασίνη (Β3) και το φυλλικό οξύ, σχετίζονται με τη διάθεση καθώς έχει φανεί πως η ανεπαρκής πρόσληψή τους μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση αισθήματος κόπωσης, κατάθλιψης και ευερεθιστότητας, ενώ η βιταμίνη Β12 παρουσιάζει αντικαταθλιπτική δράση.

Υψηλές ποσότητες των παραπάνω βιταμινών περιέχονται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα), πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

Ενισχύστε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων, που εμπλέκονται στη λειτουργία του εγκεφάλου και φαίνεται ότι πιθανόν να δρουν προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση κατάθλιψης.

Επιλέξτε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο γαλέος και ο γαύρος και βάλτε στη διατροφή σας ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως καρύδια, πεκάν, φουντούκια και λιναρόσπορο.

Φροντίστε να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταναλώνοντας επαρκείς ποσότητες νερού και υγρών, καθώς και αρκετά φρούτα και λαχανικά.

 neadiatrofis.gr
 http://www.iatrikanea.gr/2017/26136/#ixzz4ZA01AfZg


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις στο πρωινό

Έχουμε πει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι το πρωινό μας, και γιατί. Έχουμε προτείνει συνταγές, ιδέες, συνδυασμούς για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το γεύμα, για να το κάνουμε όσο πιο γευστικό και υγιεινό γίνεται. Υπάρχουν, όμως, μερικά λάθη που εξακολουθούμε να κάνουμε, και μας στοιχίζουν. Ποια είναι αυτά;
Τρώμε πρωινό ''στο πόδι'' Αντί να σηκωθούμε δέκα λεπτά νωρίτερα και να φτιάξουμε το πρωινό μας, κοιμόμαστε λίγο παραπάνω, φεύγουμε από το σπίτι βιαστικά και παίρνουμε κάτι γρήγορο από τον δρόμο. Μία τυρόπιτα, μια μπάρα δημητριακών, ή κάτι σχετικό. Αυτό είναι τεράστιο λάθος—και θα εξακολουθούσε να είναι λάθος, ακόμα κι αν η γρήγορη επιλογή που κάναμε στον δρόμο ήταν πιο υγιεινή. Όσοι κάθονται στο τραπέζι να φάνε το πρωινό τους, μπορούν να φάνε με μεγαλύτερη σύνεση. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέσα από έρευνες ότι η ψυχολογία μας παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφή. Επιπλέον, όσο περισσότερο βιαζόμαστε, υπάρχει η πιθανότητα να μην μασάμε το φαγητό μας σωστά, αυ…

Μην περιμένεις να μαντέψει ο άλλος πώς νιώθεις - Μίλα του!

Μην περιμένεις να μαντέψει ο άλλος πώς νιώθεις. Όποιος κι αν είναι. Σύντροφος, φίλος, συνάδελφος. Μίλα του. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, άστους να λένε.
Βγάλε από μέσα σου το παράπονο, τον θυμό, τον έρωτά σου… ό,τι είναι αυτό που σε προβληματίζει, σε στενοχωρεί, σε φοβίζει ή σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Πολλές φορές αυτό που είναι αυτονόητο για μας, δεν είναι για τον άλλον.
Κι αυτό αφορά κυρίως εμάς τις γυναίκες και το υπερ-αναλυτικό μυαλό μας. Είμαστε εμείς που έχουμε περισσότερο ανάγκη τη διέξοδο από το συναισθηματικό μπλοκάρισμα που μπορεί να μας προκαλούν οι συμπεριφορές ή τα λόγια των άλλων. Ας προκαλέσουμε τις προθέσεις ν? αποκαλυφθούν, παίρνοντας φυσικά το ρίσκο της απογοήτευσης, καθώς μπορεί να είναι όλα παιχνίδια του μυαλού μας.
Οι προσωπικές μας σχέσεις με τους ανθρώπους που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας είναι σχέσεις που δεν πρέπει να αφήνονται στη σιωπή και σε μια υποθετική προσέγγιση του «τι θέλει να πει ο ποιητής».
Ο άλλος μπορεί να είναι απορροφημένος από τ…