Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τροφές που ανεβάζουν την διάθεση



Οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεαστούν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό από τη διάθεση, τα συναισθήματα και το στρες.

Η παραπάνω σχέση ωστόσο, λειτουργεί και αντίστροφα, αφού οι διαιτητικές συνήθειες και η πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών συνδέονται στενά όχι μόνο με τη σωματική αλλά και με την πνευματική υγεία και τη διάθεσή μας.

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη συστατικών που «ανεβάζουν» τη διάθεση.

Σύνθετοι υδατάνθρακες
Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες που προέρχονται από πηγές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης.

Οι υδατάνθρακες τροφοδοτούν τον οργανισμό με γλυκόζη, το απαραίτητο «καύσιμο» για τον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα, εμπλέκονται στη σύνθεση σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βελτιώνει τη διάθεση.

Η προτίμηση σύνθετων υδατανθράκων βοηθά στην πιο ομαλή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αποτρέποντας απότομες αυξομειώσεις που μπορεί να «ρίξουν» τη διάθεση, την ενέργεια, τη συγκέντρωση και την απόδοσή μας στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ισορροπημένη διατροφή
Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα. Η πολύωρη νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, προκαλώντας αίσθημα υποτονικότητας.

Η κατανάλωση τακτικών και ισορροπημένων γευμάτων και ενδιάμεσων σνακ μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό τις απαραίτητες δόσεις ενέργειας για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του.

Απαραίτητες πηγές ενέργειας
Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, επιλέγοντας άπαχο κρέας, ψάρι, αυγό και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.

Αποτελούν πηγές αμινοξέων όπως η τυροσίνη, η φαινυλαλανίνη και η τρυπτοφάνη, που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με τη διάθεση.

Εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με πλούσιες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β
Ορισμένες από αυτές, όπως η θειαμίνη (Β1), η νιασίνη (Β3) και το φυλλικό οξύ, σχετίζονται με τη διάθεση καθώς έχει φανεί πως η ανεπαρκής πρόσληψή τους μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση αισθήματος κόπωσης, κατάθλιψης και ευερεθιστότητας, ενώ η βιταμίνη Β12 παρουσιάζει αντικαταθλιπτική δράση.

Υψηλές ποσότητες των παραπάνω βιταμινών περιέχονται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα), πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

Ενισχύστε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων, που εμπλέκονται στη λειτουργία του εγκεφάλου και φαίνεται ότι πιθανόν να δρουν προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση κατάθλιψης.

Επιλέξτε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο γαλέος και ο γαύρος και βάλτε στη διατροφή σας ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως καρύδια, πεκάν, φουντούκια και λιναρόσπορο.

Φροντίστε να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταναλώνοντας επαρκείς ποσότητες νερού και υγρών, καθώς και αρκετά φρούτα και λαχανικά.

 neadiatrofis.gr
 http://www.iatrikanea.gr/2017/26136/#ixzz4ZA01AfZg


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Εμβολή αμνιακού υγρού - Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η εμβολή αμνιακού υγρού, είναι μία πολύ σπάνια επιπλοκή της κύησης κατά την οποία αμνιακό υγρό εισρέει στην αιματική κυκλοφορία της επιτόκου, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μίας σειράς αντιδράσεων, που εξελίσσονται ταχύτατα. Το σύνδρομο είναι συνήθως αιφνίδιο και οδηγεί στο θάνατο κατά ένα ποσοστό 85%. Η διάρκειά του συνήθως δεν υπερβαίνει τη μία ώρα με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή του να μην προλαβαίνει να αναπτυχθεί όσο πρέπει.
Παθοφυσιολογικός μηχανισμός
Η εμβολή προέρχεται εξαιτίας των συστατικών του αμνιακού υγρού και έχει παρατηρηθεί ότι όταν αυτό περιέχει μηκώνιο η εμβολή που προκαλεί είναι βαρύτατης μορφής, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθώς σε περιπτώσεις που το αμνιακό υγρό, περιέχει μηκώνιο, όπως συμβαίνει στην εμβρυική δυσφορία, το σύνδρομο εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα και βαρύτερη μορφή.
Για να γίνει η εισροή του αμνιακού υγρού στη μητρική κυκλοφορία, προυποτίθεται εκτός από τη ρήξη των εμβρυικών υμένων και ύπαρξη ανοικτών αγγειακών στελεχών στη μήτρα, οπότε και εισρέει…