Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tι είναι η ζάλη και πώς δημιουργείται


Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αυτή κάποια στιγμή. Το δωμάτιο αρχίζει να περιστρέφεται ή κάποιος αισθάνεται να χάνει την ισορροπία του. Αυτά τα συμπτώματα είναι κοινώς γνωστά ως ζάλη.

Μπορούν να είναι είτε αβλαβή ή να είναι ένα συμπτώματα ενός  υποκείμενου προβλήματος. Η αιτία μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να σταθεί κανείς πολύ γρήγορα, ή θα μπορούσε να σημαίνει μια πιο σοβαρή λοίμωξη.

Το αίσθημα της ζάλης δεν είναι μια ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα κάτι άλλου. Είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας εσωτερικής λοίμωξης του αυτιού, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την αίσθηση της ισορροπίας. Αν υπάρχουν προβλήματα με το εσωτερικό αυτί, τότε μπορεί κανείς να αισθανθεί ζάλη. Μια εσωτερική μόλυνση στο αυτί μπορεί να πλήξει το συντονισμό και την ισορροπία του πάσχοντος, με αποτέλεσμα τη συχνή ζάλη.

Υπάρχουν πολλές ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν το σύμπτωμα της ζάλης, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων της κυκλοφορίας της καρδιάς και της ακανόνιστης ροής του αίματος. Η υψηλή ή η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί συχνά να κάνει ένα πρόσωπο να αισθανθεί ζάλη, όπως μπορούν διάφοροι τύποι φαρμάκων, όπως τα ηρεμιστικά. Οι ιατρικές καταστάσεις όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Parkinson, ή άλλα νευρολογικά προβλήματα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ζάλη.

Η ροή του αίματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε κρίσεις ζάλης. Εάν δεν υπάρχει αρκετό αίμα που ρέει στο κεφάλι, τότε μπορεί να προκληθεί ζάλη. Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο σηκώνεται πάρα πολύ γρήγορα ή έχει φάει ένα βαρύ γεύμα, μπορεί να αισθανθεί ζάλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αρτηριακή πίεση έχει μειωθεί σημαντικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατάσταση θα πρέπει να είναι μόνο προσωρινή.

Αλλες παθήσεις ή ασθένειες που προκαλούν ζάλη περιλαμβάνουν τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τον πυρετό και το άγχος. Μια απλή κάκωση της κεφαλής μπορεί επίσης να είναι μια αιτία. Η κατάθλιψη και ορισμένες φοβίες, όπως η αγοραφοβία, μπορεί επίσης να κάνουν ένα άτομο να αισθάνεται ζάλη.

Το άγχος και οι κρίσεις πανικού συνήθως συνοδεύονται από μια περίοδο ζάλης. Το δωμάτιο μπορεί να αισθάνεστε ότι αρχίζει να γυρίζει όταν εμφανίζεται μια κρίση πανικού. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη, μειώνοντας την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα. Οταν συμβαίνει αυτό, τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο συστέλλονται και δεν μεταφέρεται αρκετό οξυγόνο.

Σε ιατρικούς όρους, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι ζάλης. Ταξινομούνται ως ίλιγγος, συγκοπή και μη ίλιγγος μη-συγκοπή. Ο ίλιγγος έχει χαρακτηριστεί ως ένα αίσθημα περιστροφής και του περιβάλλοντος και του ατόμου. Η συγκοπή χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση που νιώθετε όταν σηκώνεστε πάρα πολύ γρήγορα. Μη ίλιγγος μη-συγκοπή είναι όταν συμβαίνουν προβλήματα ισορροπίας και η ζάλη μπορεί να αυξηθεί με την κίνηση.

Ενα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων αναζητά ιατρική βοήθεια σε κάποια στιγμή στη ζωή του λόγω του αισθήματος ζάλης. Είναι ένα πολύ δύσκολο σύμπτωμα να διαγνωστεί, εκτός εάν υπάρχουν συνοδευτικά συμπτώματα. Ενα κοινό συνοδευτικό σύμπτωμα είναι οι πεταλούδες στο στομάχι (ένα είδος φτερουγίσματος). Αν αυτό συμβαίνει κάθε φορά που βλέπετε ένα συγκεκριμένο αρσενικό ή θηλυκό, τότε είναι αρκετά συνηθισμένο και δεν χρειάζεται να δείτε γιατρό.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…