Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tι είναι η ζάλη και πώς δημιουργείται


Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αυτή κάποια στιγμή. Το δωμάτιο αρχίζει να περιστρέφεται ή κάποιος αισθάνεται να χάνει την ισορροπία του. Αυτά τα συμπτώματα είναι κοινώς γνωστά ως ζάλη.

Μπορούν να είναι είτε αβλαβή ή να είναι ένα συμπτώματα ενός  υποκείμενου προβλήματος. Η αιτία μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να σταθεί κανείς πολύ γρήγορα, ή θα μπορούσε να σημαίνει μια πιο σοβαρή λοίμωξη.

Το αίσθημα της ζάλης δεν είναι μια ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα κάτι άλλου. Είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας εσωτερικής λοίμωξης του αυτιού, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την αίσθηση της ισορροπίας. Αν υπάρχουν προβλήματα με το εσωτερικό αυτί, τότε μπορεί κανείς να αισθανθεί ζάλη. Μια εσωτερική μόλυνση στο αυτί μπορεί να πλήξει το συντονισμό και την ισορροπία του πάσχοντος, με αποτέλεσμα τη συχνή ζάλη.

Υπάρχουν πολλές ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν το σύμπτωμα της ζάλης, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων της κυκλοφορίας της καρδιάς και της ακανόνιστης ροής του αίματος. Η υψηλή ή η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί συχνά να κάνει ένα πρόσωπο να αισθανθεί ζάλη, όπως μπορούν διάφοροι τύποι φαρμάκων, όπως τα ηρεμιστικά. Οι ιατρικές καταστάσεις όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Parkinson, ή άλλα νευρολογικά προβλήματα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ζάλη.

Η ροή του αίματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε κρίσεις ζάλης. Εάν δεν υπάρχει αρκετό αίμα που ρέει στο κεφάλι, τότε μπορεί να προκληθεί ζάλη. Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο σηκώνεται πάρα πολύ γρήγορα ή έχει φάει ένα βαρύ γεύμα, μπορεί να αισθανθεί ζάλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αρτηριακή πίεση έχει μειωθεί σημαντικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατάσταση θα πρέπει να είναι μόνο προσωρινή.

Αλλες παθήσεις ή ασθένειες που προκαλούν ζάλη περιλαμβάνουν τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τον πυρετό και το άγχος. Μια απλή κάκωση της κεφαλής μπορεί επίσης να είναι μια αιτία. Η κατάθλιψη και ορισμένες φοβίες, όπως η αγοραφοβία, μπορεί επίσης να κάνουν ένα άτομο να αισθάνεται ζάλη.

Το άγχος και οι κρίσεις πανικού συνήθως συνοδεύονται από μια περίοδο ζάλης. Το δωμάτιο μπορεί να αισθάνεστε ότι αρχίζει να γυρίζει όταν εμφανίζεται μια κρίση πανικού. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη, μειώνοντας την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα. Οταν συμβαίνει αυτό, τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο συστέλλονται και δεν μεταφέρεται αρκετό οξυγόνο.

Σε ιατρικούς όρους, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι ζάλης. Ταξινομούνται ως ίλιγγος, συγκοπή και μη ίλιγγος μη-συγκοπή. Ο ίλιγγος έχει χαρακτηριστεί ως ένα αίσθημα περιστροφής και του περιβάλλοντος και του ατόμου. Η συγκοπή χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση που νιώθετε όταν σηκώνεστε πάρα πολύ γρήγορα. Μη ίλιγγος μη-συγκοπή είναι όταν συμβαίνουν προβλήματα ισορροπίας και η ζάλη μπορεί να αυξηθεί με την κίνηση.

Ενα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων αναζητά ιατρική βοήθεια σε κάποια στιγμή στη ζωή του λόγω του αισθήματος ζάλης. Είναι ένα πολύ δύσκολο σύμπτωμα να διαγνωστεί, εκτός εάν υπάρχουν συνοδευτικά συμπτώματα. Ενα κοινό συνοδευτικό σύμπτωμα είναι οι πεταλούδες στο στομάχι (ένα είδος φτερουγίσματος). Αν αυτό συμβαίνει κάθε φορά που βλέπετε ένα συγκεκριμένο αρσενικό ή θηλυκό, τότε είναι αρκετά συνηθισμένο και δεν χρειάζεται να δείτε γιατρό.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις στο πρωινό

Έχουμε πει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι το πρωινό μας, και γιατί. Έχουμε προτείνει συνταγές, ιδέες, συνδυασμούς για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το γεύμα, για να το κάνουμε όσο πιο γευστικό και υγιεινό γίνεται. Υπάρχουν, όμως, μερικά λάθη που εξακολουθούμε να κάνουμε, και μας στοιχίζουν. Ποια είναι αυτά;
Τρώμε πρωινό ''στο πόδι'' Αντί να σηκωθούμε δέκα λεπτά νωρίτερα και να φτιάξουμε το πρωινό μας, κοιμόμαστε λίγο παραπάνω, φεύγουμε από το σπίτι βιαστικά και παίρνουμε κάτι γρήγορο από τον δρόμο. Μία τυρόπιτα, μια μπάρα δημητριακών, ή κάτι σχετικό. Αυτό είναι τεράστιο λάθος—και θα εξακολουθούσε να είναι λάθος, ακόμα κι αν η γρήγορη επιλογή που κάναμε στον δρόμο ήταν πιο υγιεινή. Όσοι κάθονται στο τραπέζι να φάνε το πρωινό τους, μπορούν να φάνε με μεγαλύτερη σύνεση. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέσα από έρευνες ότι η ψυχολογία μας παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφή. Επιπλέον, όσο περισσότερο βιαζόμαστε, υπάρχει η πιθανότητα να μην μασάμε το φαγητό μας σωστά, αυ…

Μην περιμένεις να μαντέψει ο άλλος πώς νιώθεις - Μίλα του!

Μην περιμένεις να μαντέψει ο άλλος πώς νιώθεις. Όποιος κι αν είναι. Σύντροφος, φίλος, συνάδελφος. Μίλα του. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, άστους να λένε.
Βγάλε από μέσα σου το παράπονο, τον θυμό, τον έρωτά σου… ό,τι είναι αυτό που σε προβληματίζει, σε στενοχωρεί, σε φοβίζει ή σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Πολλές φορές αυτό που είναι αυτονόητο για μας, δεν είναι για τον άλλον.
Κι αυτό αφορά κυρίως εμάς τις γυναίκες και το υπερ-αναλυτικό μυαλό μας. Είμαστε εμείς που έχουμε περισσότερο ανάγκη τη διέξοδο από το συναισθηματικό μπλοκάρισμα που μπορεί να μας προκαλούν οι συμπεριφορές ή τα λόγια των άλλων. Ας προκαλέσουμε τις προθέσεις ν? αποκαλυφθούν, παίρνοντας φυσικά το ρίσκο της απογοήτευσης, καθώς μπορεί να είναι όλα παιχνίδια του μυαλού μας.
Οι προσωπικές μας σχέσεις με τους ανθρώπους που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας είναι σχέσεις που δεν πρέπει να αφήνονται στη σιωπή και σε μια υποθετική προσέγγιση του «τι θέλει να πει ο ποιητής».
Ο άλλος μπορεί να είναι απορροφημένος από τ…