Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στεφανιαία νόσος: Το stress echo σώζει ζωές


Αποτελεσματικότερη διεύρυνση των παραμέτρων που χρησιμοποιούνται συνήθως για να αποκλειστεί ή επιβεβαιωθεί η ισχαιμία και η στεφανιαία νόσος, αλλά και άλλες καρδιακές παθήσεις, προσφέρει η διενέργεια stress echo, μιας επαναστατικής και ιδιαίτερα αξιόπιστης εξέτασης. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι το συγκεκριμένο τεστ παρέχει πολύτιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να προβλέψουν μελλοντικά θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια.

«Η δυναμική ηχωκαρδιογραφία (stress echo) έχει ιδιαίτερα υψηλή διαγνωστική αξία. Η διενέργειά της έχει ως σκοπό τη μελέτη της συμπεριφοράς της καρδιάς, σε συνθήκες άσκησης -όταν δηλαδή “στρεσάρεται” και αυξάνονται οι απαιτήσεις της σε οξυγόνο- και τον έλεγχο της πιθανής μείωσης της ροής του αίματος στο μυοκάρδιο, η οποία προκαλείται από στένωση των αρτηριών.
Πραγματοποιείται σε υποψία καρδιολογικού προβλήματος, σε περίπτωση αποτυχίας ή αδυναμίας υποβολής του ασθενή σε τεστ κοπώσεως, είτε λόγω προχωρημένης ηλικίας, είτε λόγω άλλων προβλημάτων υγείας, όπως για παράδειγμα Χρόνια  Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, αλλά και ως αρχική εξέταση σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρόκειται για μια ανώδυνη εξέταση που πραγματοποιείται με  ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκου, που αυξάνει τον  καρδιακό ρυθμό», μας εξηγεί ο  καρδιολόγος κ. Ιωάννης Τσοποτός, συνεργάτης Ιατρός του Ιδιωτικού Πολυϊατρείου  Ηλιούπολης.

Η εξέταση επιτρέπει στους καρδιολόγους τον πιο ενδελεχή έλεγχο της καρδιάς και αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, τα ποσοστά της οποίας διαρκώς αυξάνονται στο δυτικό κόσμο. Η  συγκεκριμένη νόσος ευθύνεται για πολλές άλλες, δυνητικά θανατηφόρες παθήσεις, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια. Η ανάπτυξή της οφείλεται κυρίως στην αθηροσκλήρυνση, κατά την οποία αναπτύσσονται αθηρωματώδεις πλάκες στις αρτηρίες, οδηγώντας σε στένωση του αυλού του αγγείου, οπότε προκύπτει ανεπαρκής αιμάτωση της καρδιάς και τελικά καρδιακή ισχαιμία και στηθάγχη ένας από τους πιο συχνούς λόγους επίσκεψης στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Είναι κατανοητό λοιπόν γιατί η ασφαλής και αποτελεσματική διάγνωση των ασθενών είναι τόσο σημαντική.

Στα πλεονεκτήματα αυτής της διαγνωστικής τεχνικής περιλαμβάνεται η μειωμένη ακτινοβολία που δέχεται ο εξεταζόμενος συγκριτικά με αυτή που λαμβάνει κατά την υποβολή του σε σπινθηρογράφημα. Ανυπέρβλητο διαγνωστικό εργαλείο αποτελεί η  δυναμική ηχωκαρδιογραφία και στους ασθενείς με σημαντική παχυσαρκία, δηλαδή  στα άτομα που ξεπερνούν τα 130 κιλά, τα οποία λόγω βάρους αποκλείονται από το τεστ κοπώσεως και από το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου.

Δεν μπορούν όμως να υποβληθούν σε stress echo όλοι οι άνθρωποι. Κοιλιακές αρρυθμίες, σοβαρή στένωση αορτής, μη σταθεροποιημένη ασταθής στηθάγχη είναι μερικές από τις απόλυτες αντενδείξεις διεξαγωγής της εξέτασης. Η πραγματοποίησή της απαγορεύεται σε όσους βιώνουν κρίση άσθματος, σε όσους έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση και σφυγμούς που δεν ξεπερνούν τους 40 ανά λεπτό, αλλά και σε όσους έχουν μη ρυθμισμένη υπέρταση. Η λήψη διπυριδαμόλης κατά τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά και καφεΐνης 12 ώρες πριν το τεστ αποτελούν, επίσης, αντενδείξεις.

Επιπλέον, τα νοσήματα από τα οποία υποφέρει ο εξεταζόμενος καθορίζουν και το φάρμακο που θα χρησιμοποιηθεί (διπυριδαμόλη και ατροπίνη) καθώς υπάρχουν και επιμέρους αντενδείξεις. Επί παραδείγματι, αντένδειξη για τη διενέργεια της εξέτασης με διπυριδαμόλη αποτελεί η ΧΑΠ, ενώ δεν πραγματοποιείται stress echo με ατροπίνη σε όσους έχουν γλαύκωμα. Υπάρχει ωστόσο ένα φάρμακο, η αδενοσίνη, που δεν έχει απόλυτες αντενδείξεις.

Για την πραγματοποίηση της δοκιμασίας, ίσως χρειασθεί να τροποποιήσει ή να διακόψει τη φαρμακευτική του αγωγή 24 - 48 ώρες πριν την εξέταση, ιδιαίτερα εάν λαμβάνει β–αναστολείς, πάντα σε συνεννόηση με τον καρδιολόγο. Η εξέταση ξεκινά με τη διενέργεια ενός υπερηχογραφήματος, όπου απεικονίζονται όλες οι καρδιακές δομές. Κατόπιν, χορηγείται σταδιακά το φάρμακο, μέσω ορού, σύμφωνα με προκαθορισμένο πρωτόκολλο, προκειμένου να προκληθεί ταχυκαρδία και αύξηση της δύναμης σύσπασης της καρδιάς.  Κατά τη διάρκεια της εξέτασης λαμβάνονται τομές της καρδιάς, καταγράφεται η αρτηριακή πίεση και ο ρυθμός της, ενώ τα δεδομένα αποθηκεύονται στη μνήμη του μηχανήματος για μελλοντική χρήση. Ο χρόνος που απαιτείται για τη διεξαγωγή της εξέτασης είναι συνήθως 30 λεπτά, με μέγιστο χρόνο τη 1 ώρα, και το κόστος της καλύπτεται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Το τεστ κόπωσης, το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου και το δυναμικό ηχωκαρδιογράφημα, είναι οι τρεις εξετάσεις που πραγματοποιούνται για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, αλλά και την εκτίμηση της βαρύτητάς της. Η πρώτη επιλογή είναι το τεστ κοπώσεως, όμως σε περιπτώσεις που υπάρχουν αντενδείξεις για τη διεξαγωγή του συστήνεται η διενέργεια είτε σπινθηρογραφήματος -που όμως αποφεύγεται ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους λόγω ακτινοβολίας- είτε stress echo που παρέχει την ίδια διαγνωστική ακρίβεια με το σπινθηρογράφημα, αλλά είναι ασφαλέστερο. Η καλά τεκμηριωμένη αξία της δυναμικής ηχωκαρδιογραφίας ως διαγνωστικού μέσου την έχει  καταστήσει σημαντικό όπλο στα χέρια των καρδιολόγων, που μπορεί να σώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων», καταλήγει ο κ. Τσοποτός.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις στο πρωινό

Έχουμε πει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι το πρωινό μας, και γιατί. Έχουμε προτείνει συνταγές, ιδέες, συνδυασμούς για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το γεύμα, για να το κάνουμε όσο πιο γευστικό και υγιεινό γίνεται. Υπάρχουν, όμως, μερικά λάθη που εξακολουθούμε να κάνουμε, και μας στοιχίζουν. Ποια είναι αυτά;
Τρώμε πρωινό ''στο πόδι'' Αντί να σηκωθούμε δέκα λεπτά νωρίτερα και να φτιάξουμε το πρωινό μας, κοιμόμαστε λίγο παραπάνω, φεύγουμε από το σπίτι βιαστικά και παίρνουμε κάτι γρήγορο από τον δρόμο. Μία τυρόπιτα, μια μπάρα δημητριακών, ή κάτι σχετικό. Αυτό είναι τεράστιο λάθος—και θα εξακολουθούσε να είναι λάθος, ακόμα κι αν η γρήγορη επιλογή που κάναμε στον δρόμο ήταν πιο υγιεινή. Όσοι κάθονται στο τραπέζι να φάνε το πρωινό τους, μπορούν να φάνε με μεγαλύτερη σύνεση. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέσα από έρευνες ότι η ψυχολογία μας παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφή. Επιπλέον, όσο περισσότερο βιαζόμαστε, υπάρχει η πιθανότητα να μην μασάμε το φαγητό μας σωστά, αυ…

Αργή η επούλωση των τραυμάτων τη νύχτα

Μεγαλύτερη κατά 60% είναι η ταχύτητα επούλωσης των τραυμάτων που γίνονται από το πρωί έως το απόγευμα, έναντι των νυχτερινών. Αυτό έδειξε μια βρετανική έρευνα την πρώτη που δείχνει ότι το εσωτερικό «ρολόι» μας ρυθμίζει τη διαδικασία αποκατάστασης των τραυμάτων από τα κύτταρα του δέρματος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νεντ Χόιλ του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών στο Κέιμπριτζ,ανέφεραν ότι το νέο εύρημα -εφόσον επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερες μελέτες- μπορεί να έχει επιπτώσεις στον χρόνο διενέργειας διαφόρων ιατρικών πράξεων όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις. Επιπλέον, ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα διευκολύνουν την επούλωση των πληγών.
Το βιολογικό ρολόι ή κιρκάδιος ρυθμός ρυθμίζει σχεδόν κάθε κύτταρο του ανθρωπίνου σώματος, στο πλαίσιο ενός 24ωρου κύκλου, που αφορά τον ύπνο και το ξύπνημα, την έκκριση διαφόρων ορμονών, τον μεταβολισμό κ.α. Προηγούμενα πειράματα σε ζώα και σε εργαστηριακές καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων είχαν …