Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τέλος τα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών που απασχολούνται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ


Τέλος στα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών γιατρών που απασχολούνται σε δημόσια νοσοκομεία βάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος. Σε όσους πανεπιστημιακούς επιλέξουν να κλείσουν τα ιατρεία τους θα δοθεί η δυνατότητα να στελεχώσουν τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, τα οποία λειτουργούν με αμοιβή.

Σήμερα, οι πανεπιστημιακοί γιατροί πλήρους απασχόλησης που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες, που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, επιτρέπεται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Για να έχουν το δικαίωμα αυτό, πρέπει να συμμετέχουν στην ολοήμερη -πέραν του τακτικού ωραρίου- λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας.

Το 2001, ο Αλέκος Παπαδόπουλος είχε επιχειρήσει να εντάξει τους πανεπιστημιακούς γιατρούς στο ΕΣΥ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δεν εκδόθηκε ποτέ. Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν οι γιατροί του ΕΣΥ, ενώ η εξίσωση στο καθεστώς απασχόλησης αποτελεί θέση των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετική πρόβλεψη έχει περιληφθεί στο προσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον εκσυγχρονισμό των οργανισμών στα δημόσια νοσοκομεία, όπου αναφέρεται: «Η εργασιακή σχέση των μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) είναι αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και διέπεται από τις σχετικές διατάξεις του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων».

Το θέμα αφορά περισσότερους από 1.000 πανεπιστημιακούς γιατρούς σε όλη τη χώρα, επηρεάζοντας και τους γιατρούς ΕΣΥ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου, στις δημόσιες δομές Υγείας και Ψυχικής Υγείας υπηρετούν σήμερα 70.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 16.800 είναι γιατροί και οι 32.000 νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιώργο Γιαννόπουλο, υπάρχει πρόθεση να καθιερωθεί η αποκλειστική απασχόληση σε όλους τους γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία, πανεπιστημιακά και ΕΣΥ.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι κατ΄ αρχάς σύμφωνη, αλλά θα ακολουθήσει διαβούλευση και με τους εκπροσώπους των γιατρών. Η διαβούλευση ξεκινά άμεσα και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου.

Η αύξηση των γιατρών θα επιτρέψει, λέει ο γενικός γραμματέας, την προσαρμογή της χώρας μας σε όσα επιβάλλει το κοινοτικό Δίκαιο για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών: «Μία παθολογική έχει σήμερα τρεις θέσεις γιατρών. Καλύπτοντας και τις τρεις, υπάρχει πάλι αδυναμία κάλυψης των αναγκών εφημέρευσης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αυξηθούν οι προβλεπόμενες θέσεις στον οργανισμό».

http://www.healthyliving.gr/2017/02/10/panepisthmiakoi-giatroi-esy-idivtika-iatreia/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ