Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι μύθοι για το κάπνισμα


Ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες οι πραγματικότητες σε ό,τι αφορά τη διακοπή του καπνίσματος; Τι είναι αυτό που εμποδίζει τον καπνιστή ν’ αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα; Ποια είναι τα πιο απλά βήματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να κόψει το τσιγάρο;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά έδωσε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Παρασκευή Πατάκα, στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Διακοπή καπνίσματος: δυσκολίες και λύσεις», την οποία διοργάνωσε το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΑΠΘ.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι για το κάπνισμα και οι περισσότεροι καπνιστές δεν παίρνουν την απόφαση να το κόψουν, γιατί υπάρχουν κάποια πράγματα που τους φοβίζουν ή τους προβληματίζουν. Καλό θα είναι κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε κάτι να εκφράζουμε και τους φόβους μας και τις αμφιβολίες μας έτσι ώστε να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Δηλαδή πάρα πολλά πράγματα που πιστεύουμε ότι είναι ανυπέρβλητα είναι μύθοι. Και πάρα πολλά πράγματα που πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν αρκετές φορές είναι και αυτά μύθοι. Θα μπορούσαμε με απλά πράγματα να δούμε και να σταθμίσουμε τις αποφάσεις μας και να δούμε τι είναι αυτό που θα μπορούσε να μας βοηθήσει και τι είναι αυτό που μπορεί να μας παγιδεύσει» επισήμανε η κ.Πατάκα.

Τι είναι αυτό που φοβάται ένας καπνιστής που θέλει να κόψει το κάπνισμα;

«Πρώτα απ΄ όλα ότι δεν θα τα καταφέρει. Πιστεύει ότι θα αποτύχει και επενδύει σε αυτόν τον φόβο του, λέγοντας διάφορες δικαιολογίες. Και νομίζω ότι οποιοδήποτε πράγμα αποφασίσεις να κάνεις στη ζωή σου, το καταφέρνεις. Έχουμε καταφέρει τόσο πράγματα καθημερινά με τα προβλήματα που έχουμε, που όταν αποφασίσουμε ότι θέλουμε να κόψουμε το κάπνισμα, είναι ανάμεσα στα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Ο άλλος φόβος του καπνιστή είναι ότι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το κάπνισμα […] Αρκετοί φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να κοινωνικοποιούνται γιατί πάρα πολλοί καπνίζουν με παρέες ή παρασύρονται από άλλους ανθρώπους.

Εκεί βλέπουμε ότι η ζωή του καπνιστή εξακολουθεί να είναι η ίδια, μπορεί να κοινωνικοποιηθεί, αλλά απλώς δεν θα καπνίσει. Και πάρα πολλές φορές φοβούνται, κυρίως οι γυναίκες, ότι θα πάρουν βάρος. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί υπέρβαροι οι οποίοι καπνίζουν και πάρα πολλοί αδύνατοι οι οποίοι δεν καπνίζουν. Το αν θα πάρει κάποιος βάρος αντιμετωπίζεται. Αν θα αρχίσει να αλλάζει τα κανάλια της τηλεόρασης χωρίς το τηλεκοντρόλ θα αποφύγει να πάρει το βάρος που θα έπαιρνε αν έκοβε το κάπνισμα», υπογράμμισε η κ. Πατάκα.

Ποια είναι τα πιο απλά βήματα για να κόψει κάποιος το κάπνισμα;

Σύμφωνα με την κ. Πατάκα το πιο απλό βήμα για κάποιον που θέλει είναι να αποφασίσει ο ίδιος αν θέλει να το κάνει και να αποφασίσει για τους προσωπικούς τους λόγους, όχι γιατί το θέλει ο γιατρός του, η μητέρα του ή οποιοσδήποτε άλλος .

«Να δει για ποιο λόγο ο ίδιος θέλει να αλλάξει τρόπο ζωής και να κόψει το κάπνισμα. Από εκεί και μετά το πιο απλό πράγμα είναι να βάλει ένα πρόγραμμα να πει ‘τι φοβάμαι ότι θα με εμποδίσει και τι είναι αυτό που θα με βοηθήσει’. Να βάλει ένα πρόγραμμα που να το πάει βήμα- βήμα κάθε μέρα. Να πει ‘δεν ενδιαφέρει τι θα γίνει σε δύο χρόνια ή σε ένα μήνα. Σήμερα δεν καπνίζω’. Και έτσι θα καταλάβει ότι βήμα βήμα ανεβαίνει κάποιος στο βουνό, αρκεί να το αποφασίσει» τόνισε η κ. Πατάκα.

http://medicalnews.gr/oi-myuoi-gia-to-kapnisma/
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας