Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι μύθοι για το κάπνισμα


Ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες οι πραγματικότητες σε ό,τι αφορά τη διακοπή του καπνίσματος; Τι είναι αυτό που εμποδίζει τον καπνιστή ν’ αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα; Ποια είναι τα πιο απλά βήματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να κόψει το τσιγάρο;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά έδωσε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Παρασκευή Πατάκα, στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Διακοπή καπνίσματος: δυσκολίες και λύσεις», την οποία διοργάνωσε το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΑΠΘ.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι για το κάπνισμα και οι περισσότεροι καπνιστές δεν παίρνουν την απόφαση να το κόψουν, γιατί υπάρχουν κάποια πράγματα που τους φοβίζουν ή τους προβληματίζουν. Καλό θα είναι κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε κάτι να εκφράζουμε και τους φόβους μας και τις αμφιβολίες μας έτσι ώστε να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Δηλαδή πάρα πολλά πράγματα που πιστεύουμε ότι είναι ανυπέρβλητα είναι μύθοι. Και πάρα πολλά πράγματα που πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν αρκετές φορές είναι και αυτά μύθοι. Θα μπορούσαμε με απλά πράγματα να δούμε και να σταθμίσουμε τις αποφάσεις μας και να δούμε τι είναι αυτό που θα μπορούσε να μας βοηθήσει και τι είναι αυτό που μπορεί να μας παγιδεύσει» επισήμανε η κ.Πατάκα.

Τι είναι αυτό που φοβάται ένας καπνιστής που θέλει να κόψει το κάπνισμα;

«Πρώτα απ΄ όλα ότι δεν θα τα καταφέρει. Πιστεύει ότι θα αποτύχει και επενδύει σε αυτόν τον φόβο του, λέγοντας διάφορες δικαιολογίες. Και νομίζω ότι οποιοδήποτε πράγμα αποφασίσεις να κάνεις στη ζωή σου, το καταφέρνεις. Έχουμε καταφέρει τόσο πράγματα καθημερινά με τα προβλήματα που έχουμε, που όταν αποφασίσουμε ότι θέλουμε να κόψουμε το κάπνισμα, είναι ανάμεσα στα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Ο άλλος φόβος του καπνιστή είναι ότι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το κάπνισμα […] Αρκετοί φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να κοινωνικοποιούνται γιατί πάρα πολλοί καπνίζουν με παρέες ή παρασύρονται από άλλους ανθρώπους.

Εκεί βλέπουμε ότι η ζωή του καπνιστή εξακολουθεί να είναι η ίδια, μπορεί να κοινωνικοποιηθεί, αλλά απλώς δεν θα καπνίσει. Και πάρα πολλές φορές φοβούνται, κυρίως οι γυναίκες, ότι θα πάρουν βάρος. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί υπέρβαροι οι οποίοι καπνίζουν και πάρα πολλοί αδύνατοι οι οποίοι δεν καπνίζουν. Το αν θα πάρει κάποιος βάρος αντιμετωπίζεται. Αν θα αρχίσει να αλλάζει τα κανάλια της τηλεόρασης χωρίς το τηλεκοντρόλ θα αποφύγει να πάρει το βάρος που θα έπαιρνε αν έκοβε το κάπνισμα», υπογράμμισε η κ. Πατάκα.

Ποια είναι τα πιο απλά βήματα για να κόψει κάποιος το κάπνισμα;

Σύμφωνα με την κ. Πατάκα το πιο απλό βήμα για κάποιον που θέλει είναι να αποφασίσει ο ίδιος αν θέλει να το κάνει και να αποφασίσει για τους προσωπικούς τους λόγους, όχι γιατί το θέλει ο γιατρός του, η μητέρα του ή οποιοσδήποτε άλλος .

«Να δει για ποιο λόγο ο ίδιος θέλει να αλλάξει τρόπο ζωής και να κόψει το κάπνισμα. Από εκεί και μετά το πιο απλό πράγμα είναι να βάλει ένα πρόγραμμα να πει ‘τι φοβάμαι ότι θα με εμποδίσει και τι είναι αυτό που θα με βοηθήσει’. Να βάλει ένα πρόγραμμα που να το πάει βήμα- βήμα κάθε μέρα. Να πει ‘δεν ενδιαφέρει τι θα γίνει σε δύο χρόνια ή σε ένα μήνα. Σήμερα δεν καπνίζω’. Και έτσι θα καταλάβει ότι βήμα βήμα ανεβαίνει κάποιος στο βουνό, αρκεί να το αποφασίσει» τόνισε η κ. Πατάκα.

http://medicalnews.gr/oi-myuoi-gia-to-kapnisma/
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…