Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η γρίπη των πτηνών: τι πρέπει να ξέρετε



Ο ιός της γρίπης των πτηνών που προσβάλλει τα πτηνά κατά το έτος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα ισχυρός σε όλο τον κόσμο.
Από τον Ιούνιο του 2016, ο ιός στην Ευρώπη (H5N8) έχει προκαλέσει σοβαρές επιδημίες σε πουλερικά με πολυάριθμους θανάτους. Το στέλεχος του ιού της γρίπης που ενδημεί στην Κίνα και είναι γνωστό ως A (H7N9) 2017 έχει προκαλέσει επίσης πολυάριθμους θανάτους σε πτηνά εκτροφής και σε άγρια πτηνά. Η ικανότητα μετάδοσης  του ιού από τα πτηνά στον άνθρωπο είναι ελάχιστη. H γρίπη των πτηνών μπορεί να μεταδοθεί ωστόσο με άμεση φυσική επαφή με μολυσμένα πτηνά (σε απόσταση μικρότερη από δύο μέτρα) ή με  επιφάνειες που έχουν μολυνθεί κυρίως με αναπνευστικές εκκρίσεις ή κόπρανα μολυσμένων πτηνών. Εκδηλώνεται με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και είναι ιδιαίτερα σοβαρή σε πτηνά οικόσιτα ζώα και ανθρώπους.
Παρά τη μικρή προσώρας μεταδοτικότητα στον άνθρωπο οι υγειονομικές υπηρεσίες ευρίσκονται σε επιφυλακή κατά το 2017 σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της επιθετικότητας του τρέχοντος στελέχους του ιού και της σοβαρότητας με την οποία εκδηλώνεται η νόσος στον άνθρωπο. Επίσης υπάρχει παγκόσμια επιφυλακή για ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού στο μέλλον.

Μέτρα προφύλαξης για τους καταναλωτές αυτή την περίοδο:
Να αποφεύγετε το κυνήγι και την βρώση άγριων πουλιών. Εάν έχετε οικόσιτα ζώα εμποδίστε τα να έλθουν σε επαφή με νεκρά πτηνά κατά τις βόλτες τους.
Αγοράζετε καθαρά τμήματα κτηνιατρικώς ελεγμένων πουλερικών (π.χ. στήθος μπούτι) και επιλέξτε να τα μαγειρέψετε επαρκώς και κοντά στην ημερομηνία λήξεως.
Να αποφεύγετε τα μελάτα αυγά
Να πλένετε επαρκώς τα χέρια σας πριν την και μετά την παρασκευή και την βρώση τροφίμων επί χρονικό διάστημα άνω των 25 δευτερολέπτων.

Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να είναι σε ιδιαίτερη επιφυλακή, να μην αφήνουν τα πουλερικά να κυκλοφορούν ελεύθερα, να ελέγχουν σχολαστικά την διατροφή των πουλερικών, να χρησιμοποιούν γάντια κατά τη σφαγή και διαχείριση των πουλερικών, να αερίζουν τους χώρους εκτροφής, να αποφεύγουν το στενό συγχρωτισμό των πουλερικών και την παραμονή άρρωστων και υγιών πουλερικών στον ίδιο χώρο, να πλένουν με σχολαστικότητα τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή με τα πουλερικά και να είναι σε στενή επικοινωνία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Μοσχοβάκη Αναστασία
Ειδική παθολόγος 
http://www.iatronet.gr/ygeia/loimwdeis-nosoi/article/39751/i-gripi-twn-ptinwn-ti-prepei-na-xerete.html
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…