Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι φοβίες μπορεί να οφείλονται σε κληρονομούμενες αναμνήσεις

Σύμφωνα με έρευνα


Επιμέλεια – Μετάφραση: Ελεάνα Πανδιά, Επικοινωνιολόγος, MA , υπ. διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου

Οι εμπειρίες των γονέων μπορούν να επηρεάσουν τη δομή και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος των παιδιών τους πριν ακόμα γεννηθούν.


Σύμφωνα με νέα έρευνα η ύπαρξη μιας φοβίας, μπορεί να εξηγηθεί  από το γεγονός πως οι αναμνήσεις μπορούν να περάσουν στις επόμενες γενιές μέσω γενετικών αλλαγών.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι αναμνήσεις, τα βιώματα και οι δεξιότητες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ζωής  ενός ανθρώπου μπορεί να μεταλαμπαδευτούν στις επόμενες γενιές είτε μέσω της διδασκαλίας ή μέσω της προσωπικής εμπειρίας.

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι πιθανόν κάποιες πληροφορίες να κληρονομούνται γενετικά μέσω χημικών αλλαγών στο γενετικό κώδικα. Τα  αποτελέσματα αυτής της έρευνας μπορεί να εξηγήσουν γιατί κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν από παράλογες φοβίες. Μέρος της εξήγησης μπορεί να βρίσκεται στο ότι έχουν κληρονομήσει εμπειρίες και βιώματα των προγόνων τους. Για παράδειγμα, η αραχνοφοβία κάποιου μπορεί να οφείλεται στο ότι κληρονόμησε τον αμυντικό μηχανισμό ενός προγόνου του που έζησε μια τραυματική εμπειρία με ένα αραχνοειδές.

Ο Δρ. Brian Dias συνεργάτης του τμήματος ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Emory επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων να διερευνήσουν την επίδραση των εμπειριών των προγόνων στη συμπεριφορά μας ως ενήλικες και συμπληρώνει: «τα αποτελέσματα της  έρευνάς μας, μας επιτρέπουν να βγάλουμε συμπεράσματα για το πώς οι εμπειρίες των γονέων μπορούν να επηρεάσουν τη δομή και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος των παιδιών τους πριν ακόμα γεννηθούν. Αυτό το φαινόμενο που ερευνούμε, ενδέχεται να μας διευκολύνει να εντοπίσουμε την αιτιολογία και το βαθμό επικινδυνότητας της διαγενεακής μετάδοσης νευροψυχιατρικών διαταραχών όπως οι φοβίες, το άγχος και οι μετατραυματικές διαταραχές».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο των ηλεκτροσόκ για να εκπαιδεύσουν ποντίκια να νιώθουν φόβο μόλις μυρίσουν άνθη κερασιάς και στη συνέχεια τους επέτρεψαν να αναπαραχθούν. Οι απόγονοί τους είχαν φοβικές αντιδράσεις όταν εκτέθηκαν στη μυρωδιά των ανθέων κερασιάς παρ’ όλο που δεν είχαν εκτεθεί σε αυτή νωρίτερα. Η επόμενη γενιά επέδειξε την ίδια συμπεριφορά και η αντίδραση στη μυρωδιά των ανθέων της κερασιάς συνεχίστηκε ακόμα και όταν οι απόγονοι προήλθαν από τεχνητή γονιμοποίηση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι εγκέφαλοι των εκπαιδευμένων ποντικιών και των απογόνων τους παρουσίασαν δομικές αλλαγές στο σημείο του εγκεφάλου που χρησιμοποιούσαν για να εντοπίσουν τη μυρωδιά.

Επιπλέον, ο γενετικός κώδικας των ζώων είχε υποστεί χημικές αλλαγές στο γονίδιο (επιγενετική μεθυλίωση) που ήταν υπεύθυνο για τον εντοπισμό της μυρωδιάς. Τα αποτελέσματα αυτά ώθησαν τους ερευνητές να διατυπώσουν την πρόταση ότι οι εμπειρίες με κάποιο τρόπο μεταφέρονται στο γονιδίωμα των επόμενων γενεών. Στόχος τους είναι να διεξάγουν νέες έρευνες ώστε να κατανοήσουν πώς αποθηκεύεται η πληροφορία στο γενετικό κώδικα και να εξετάσουν αν υπάρχουν παρόμοιες επιδράσεις στα ανθρώπινα γονίδια.

Ο γενετιστής- παιδίατρος Marcus Pembrey στο University College του Λονδίνου υποστηρίζει πως η παραπάνω έρευνα αποτελεί απόδειξη της βιολογικής μεταφοράς της μνήμης και συμπληρώνει ότι: «η έρευνα εξερευνά τη σωματική έκφραση του φόβου που συνδέεται σαφώς με τις φοβίες, το άγχος και τις μετατραυματικές διαταραχές και πώς αυτά σχετίζονται με τη μετάδοση βιωμάτων κι εμπειριών από γενιά σε γενιά. Είναι καιρός να ενδιαφερθούν οι ερευνητές στου τομείς της δημόσιας υγείας για τις διαγενεακές επιδράσεις, καθώς αυτές μπορεί να αποτελούν το «κλειδί» για να κατανοήσουμε την αύξηση των νευροψυχιατρικών και μεταβολικών διαταραχών ή της παχυσαρκίας και του διαβήτη».

Ο καθηγητής Wolf Reik, επικεφαλής του τμήματος της Επιγενετικής στο Ινστιτούτο Babraham του Cambridge, επισημαίνει ότι θα χρειαστεί πολύ δουλειά για να διαπιστώσουμε αν τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας ισχύουν και στους ανθρώπους και συμπληρώνει: «τα ευρήματα της αρχικής έρευνας είναι σίγουρα ενθαρρυντικά γιατί αποτελούν ενδείξεις ότι η κληρονομικότητα επηρεάζεται από την επιγενετική αλλά χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση προκειμένου να δούμε αν η θεωρία βρίσκει εφαρμογή και στους ανθρώπους».

Ωστόσο, ακόμα μια έρευνα σε ποντίκια δείχνει ότι η ικανότητά τους να θυμούνται μπορεί να επηρεαστεί από την παρουσία ή την απουσία ανοσοποιητικών παραγόντων στο μητρικό γάλα. Ο Δρ. Miklos Toth, από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Weil Cornell βρήκε ότι χημικές ενώσεις που βρίσκονται στο μητρικό γάλα προκαλούν μεταβολές στον εγκέφαλο των βρεφών επηρεάζοντας τη μνήμη τους καθώς μεγαλώνουν.

Πηγή: The Telegraph
Πηγή: http://psychografimata.com/20617/i-fovies-bori-na-ofilonte-se-klironomoumenes-anamnisis/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα