Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστήμονες κατάφεραν να διαγράψουν τραυματικές αναμνήσειςΕπιστήμονες από τον Καναδά βρήκαν τρόπο να ενεργοποιούν και να διαγράφουν τις τραυματικές αναμνήσεις από τον εγκέφαλο, θεραπεύοντας ομάδα ζώων από τον εθισμό στην κοκαΐνη.
Ωστόσο προειδοποιούν ότι το επίτευγμά τους εγείρει «τεράστια ηθικά διλήμματα» και τονίζουν πως για να εφαρμοστεί σε ανθρώπους  πρέπει να τεθούν αυστηροί κανόνες.

Η μέθοδος θα μπορούσε να έχει πρακτική εφαρμογή στη θεραπεία της διαταραχής μετατραυματικού στρες η οποία εκδηλώνεται, λ.χ. σε στρατιώτες που επιστρέφουν από πολέμους, σε θύματα κακοποίησης, σε άτομα που επιζούν από φυσικές καταστροφές ή σοβαρά ατυχήματα κ.λπ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Σίνα Τζόσλιν,  αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ανακάλυψαν ότι από τα εκατομμύρια των νευρικών κυττάρων που υπάρχουν στον εγκέφαλο, μόνο ορισμένα είναι απαραίτητα για να δημιουργηθεί μία ανάμνηση που σχετίζεται με τον φόβο ή μια απειλητική κατάσταση.

Στη συνέχεια, βρήκαν τρόπο να «σημαδεύουν» αυτά τα κύτταρα, διεγείροντας την παραγωγή μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, και τελικά κατόρθωσαν να τα αφαιρούν με τη βοήθεια γενετικών τεχνικών, δίχως να επηρεάσουν τις υπόλοιπες αναμνήσεις.

Σε πειράματα σε ποντίκια ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να θεραπεύσουν τον εθισμό στην κοκαΐνη, αφαιρώντας τις συναισθηματικές αναμνήσεις που σχετίζονται με τη λήψη του ναρκωτικού.

Αν και πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν αναφέρει σημαντικά βήματα προόδου στην αδρανοποίηση και ενεργοποίηση αναμνήσεων, η παρούσα έρευνα πιστεύεται ότι είναι η πρώτη στην οποία η διαγραφή των αναμνήσεων δρα θεραπευτικά.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μια μέρα θα μπορούμε να θεραπεύουμε τη διαταραχή του μετατραυματικού στρες, διαγράφοντας τις επώδυνες αναμνήσεις», δήλωσε η δρ Τζόσλιν.

«Στους ασθενείς αυτούς, οι τραυματικές αναμνήσεις είναι τόσο έντονες ώστε διαταράσσουν την καθημερινότητα και τον ψυχισμό τους, επομένως έχουν ανάγκη να ξεχάσουν για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Ωστόσο η μέθοδός μας θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, ιδίως εάν εφαρμοζόταν σε υγιή άτομα τα οποία όμως θα ήθελαν να απαλλαγούν από μια κακή ανάμνηση, όπως ένας άσχημος χωρισμός. Οι άνθρωποι μαθαίνουν από τα λάθη τους, επομένως αν διαγράψουμε την ανάμνηση των σφαλμάτων μας, τι θα μας εμποδίσει να τα επαναλάβουμε;».

Η δρ Τζόσλιν πρόσθεσε ότι «εγείρονται τεράστια ηθικά διλήμματα όσον αφορά τη διαγραφή των αναμνήσεων», τονίζοντας πως «μόνο και μόνο επειδή κάτι είναι εφικτό, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να γίνει».

Η δρ Τζόσλιν παρουσίασε τα νέα ευρήματα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS 2017), που διεξάγεται στη Βοστώνη.

 http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=26391&la=1
     
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας