Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παρατεταμένος ύπνος: Ποιας σοβαρής νόσου μπορεί να είναι σημάδιΟ παρατεταμένος ύπνος μπορεί να είναι μια πρώιμη ένδειξη νοητικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους, ιδίως αν μιλάμε για άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, αναφέρει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Neurology.

Aυτοί που κοιμούνται περισσότερο έχουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου και διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Όσοι μάλιστα κοιμόντουσαν για περισσότερες από 9 ώρες τη νύχτα και δεν είχαν υψηλή μόρφωση είχαν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, σε σχέση με εκείνους που κοιμόντουσαν λιγότερες από 9 ώρες.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης, Sudha Seshadri, από το Κέντρο της Νόσου Alzheimer της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι ένδειξη νευροεκφύλισης.

Μέχρι σήμερα, τα ευρήματα των μελετών ήταν αντιφατικά, η συγκεκριμένη ανάλυση όμως, που εξέτασε 2457 συμμετέχοντες βρήκε 234 περιπτώσεις άνοιας και 181 περιπτώσεις Alzheimer.

Η μεγάλη διάρκεια του ύπνου σχετίζεται επίσης με μικρότερο όγκο του εγκεφάλου και φτωχότερη εκτελεστική λειτουργία.

"Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα, υποδεικνύουν ότι ο μακράς διάρκειας ύπνος λειτουργεί σαν ένας πρώιμος βιολογικός δείκτης νευροεκφύλισης, ειδικά σε εκείνους που έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο”.

"Οι ασθενείς που αναφέρουν μεγάλη διάρκεια ύπνου και γνωστικά παράπονα στον γιατρό τους, θα πρέπει να παραπέμπονται για screening για άνοια. Μπορεί η αναφορά αυτή να αποτελεί ένα χρήσιμο κλινικό εργαλείο για να προβλέψει τα άτομα που μπορούν να εξελιχθούν σε πάσχοντες από κλινική άνοια, μέσα σε 10 χρόνια”.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας