Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανακάλυψαν το αίτιο της μυωπίας



Αντίδραση λόγω της περιορισμένης έκθεσης των παιδιών στο φυσικό φως 


Τον δρόμο για μια εντελώς νέα θεραπευτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της μυωπίας ανοίγει πειραματική έρευνα του Πανεπιστημίου Northwestern. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα γαγγλιοκύτταρο του αμφιβληστροειδούς, η δυσλειτουργία του οποίου -όπως εκτιμούν- οδηγεί στην πάθηση που εκδηλώνεται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών παγκοσμίως, καθώς στη σύγχρονη εποχή περιορίζεται αισθητά ο χρόνος που περνούν εκτεθειμένα στο φυσικό φως.

Ο αμφιβληστροειδής συντίθεται από φωτοευαίσθητα κύτταρα στο πίσω μέρος του ματιού, που μετατρέπουν το φως σε νευρικά σήματα, τα οποία μεταφέρονται με τα οπτικά νεύρα στον εγκέφαλο. 
Είναι γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι σε αυτό το στρώμα κυττάρων εμπεριέχονται και κύτταρα που δίνουν το σήμα για την εστίαση του ειδώλου, αλλά δεν είχε εντοπιστεί ποιο συγκεκριμένο κύτταρο εκτελεί αυτή τη λειτουργία. 

Οι ερευνητές του Northwestern το εντόπισαν και το ονόμασαν ON Delayed. Οπως τονίζουν στη σχετική δημοσίευσή τους στο «Current Biology», είναι μοναδικό και εμφανίζει εξαιρετική ευαισθησία στον βαθμό εστίασης του ειδώλου. Ομως, πώς το κύτταρο αυτό συμβάλει στην ανάπτυξη της μυωπίας; Οπως εξηγούν οι ερευνητές, αυτό το εξαιρετικά φωτοευαίσθητο κύτταρο ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο οφθαλμός. 

Οσο δίνει σήμα για την ανάπτυξη του ματιού (όσο μεγαλώνει ένα παιδί) τόσο δυσχεραίνει η εστίαση των ειδώλων στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας αδυναμία καθαρής όρασης. 
Η περιορισμένη έκθεση στο φυσικό φως οδηγεί στη δυσλειτουργία του εν λόγω κυττάρου, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί συνεχή μεγέθυνση του οφθαλμού. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σε δοκιμές σε πειραματόζωα μικροσκοπικά ηλεκτρόδια για να καταγράψουν τα σήματα, τα οποία έστελναν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς τους στον εγκέφαλο, όποτε το μάτι εκτίθετο σε διαφορετικά πρότυπα φωτοαντιθέσεων. 

Το τεχνητό φως χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη αντίθεση του κόκκινου και του πράσινου στο φάσμα του, στέλνοντας μια αντίστοιχη τεχνητή εικόνα αντίθεσης στον αμφιβληστροειδή. 
Προσλαμβάνοντας εικόνα με τέτοια έντονη αντίθεση, το γαγγλιακό κύτταρο ON Delayed του χιτώνα υπερδιεγείρεται και με τη σειρά του προκαλεί υπερανάπτυξη του οφθαλμού. Αυτή η πάνω από τα φυσιολογικά όρια μεγέθυνση οδηγεί στη μυωπία.

http://www.dimokratianews.gr/content/71961/anakalypsan-aitio-tis-myopias

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το