Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυχενικό σύνδρομο. Μικρές αλλά σημαντικές οδηγίες για τον πόνο



Πολύ συχνά είναι τα παράπονα για πόνους στον αυχένα. Ο τρόπος ζωής μας, η καθιστική εργασία και η αποφυγή για πολλούς λόγους της συνολικής και συστηματικής άσκησης του σώματος, "κουράζουν" τον αυχένα.

Η κούραση αυτή γίνεται ενοχλητική, όταν αρχίζουν τα πονάκια, αλλά συχνά συνυπάρχουν και πολλά άλλα συμπτώματα, που πολλές φορές μας μπερδεύουν. Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι χρήσιμες, για να μπορούμε ν' απαλύνουμε κάπως τα ενοχλήματα στον αυχένα. Προσέξτε τις...

Η σωστή θέση ή στάση κατά την ώρα της εργασίας βοηθά πολύ την καταπολέμηση του πόνου.
Φροντίστε, κατά τη στάση, να βρίσκονται στην ίδια ευθεία το αυτί, ο ώμος, το ισχίο και το γόνατο.
Συγκεντρώστε τα αντικείμενα με τα οποία εργάζεστε, σε μια απόσταση όχι μεγαλύτερη από 35 εκατοστά.
Διατηρείτε χαλαρωμένους τους μυς της ωμοπλάτης, του αυχένα και του στόματος.
Να κάθεστε όσο το δυνατόν πιο "μέσα" στην καρέκλα, ώστε ο αυχένας και η πλάτη να υποστηρίζονται από την πλάτη της καρέκλας. Ξεκουράστε τα χέρια σας στα μπράτσα της πολυθρόνας. Προτιμάτε τα σκληρά καθίσματα και αποφεύγετε να κάθεστε σε μαλακούς καναπέδες, καρέκλες με ρόδες και κουνιστές πολυθρόνες.

Εάν θέλετε ν' αντιγράψετε ή να διαβάσετε κάποιο κείμενο καλά, χρησιμοποιήστε ένα αναλόγιο, που θα στηρίζει το βιβλίο όρθιο.
Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, να κάθεστε όσο το δυνατόν πιο ίσια προς την οθόνη, χωρίς να χρειάζεται να γυρίζετε ή να σκύβετε τον αυχένα και την πλάτη σας. Η χρήση μικρών μαξιλαριών, για τη μέση και τον αυχένα, βοηθά και ανακουφίζει. Αποφύγετε να παρακολουθείτε τηλεόραση ξαπλωμένοι στο κρεβάτι.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι θέλει προσοχή μεγάλη η θέση και η χρήση του κινητού και του tablet, που, πια, δεν λείπουν από σχεδόν κανένα σπίτι. Είναι, μεν, συσκευές χωρίς ιδιαίτερο βάρος, όμως αναγκάζουν σε υπέρμετρη πολλές φόρες κάμψη του αυχένα.
Όταν οδηγείτε, να κάθεστε ίσια, με χαλαρωμένους τους ώμους και τον αυχένα.
Χρησιμοποιήστε για τον ύπνο ένα καλό (ούτε σκληρό ούτε πολύ μαλακό) μαξιλάρι, το οποίο, όταν κοιμάστε στο πλάι, θα πρέπει να καλύπτει την απόσταση μεταξύ του ώμου και του κεφαλιού. Το στρώμα πρέπει να είναι σκληρό και ίσιο. Διαφορετικά, τοποθετήστε σανίδες κάτω από το στρώμα. Όσο μπορείτε, μην κοιμάστε μπρούμυτα και μην τεντώνετε τα χέρια πάνω από το κεφάλι.

Μην κάνετε κινήσεις που προκαλούν πόνο. Μη σηκώνετε βάρη πάνω από το ύψος του ώμου και αποφεύγετε τις εργασίες, που δεν επιτρέπουν στον αυχένα να έχει ευθεία θέση.
Αποφύγετε να σηκώνετε βάρη. Μην κρεμάτε βαριές τσάντες στον ώμο. Για τα ψώνια χρησιμοποιήστε καροτσάκι με ρόδες.
Αποφεύγετε το κρύο και τα σημεία με ρεύμα αέρα, καθώς και τις απότομες και ακραίες κινήσεις. Να στέκεστε, να κάθεστε και να ξαπλώνετε σε φυσική θέση ανάπαυσης για τη σπονδυλική στήλη.
Το τύλιγμα ενός μαντιλιού γύρω από τον αυχένα δημιουργεί ζέστη και συνήθως ανακουφίζει από τους πόνους.

Εάν φοράτε γυαλιά, μη χρησιμοποιείτε τα διπλοεστιακά (μισά-μισά), γιατί αυξάνουν τη μυϊκή ένταση του αυχένα και επιδεινώνουν την κατάσταση.
Αποφεύγετε γενικά τη σωματική, αλλά και την ψυχική ένταση. Όταν αισθάνεστε καλά, να γυμνάζεστε, για να μπορέσετε να διατηρήσετε μια καλή φυσική κατάσταση. Κάνετε περιπάτους στον καθαρό αέρα, όποτε αυτό είναι εφικτό.
Αποφεύγετε: το σήκωμα των ώμων ψηλά, την έκταση του κεφαλιού προς τα πίσω, το τζόκινγκ και τα πηδηματάκια, τα σπορ που θέλουν ένταση κινήσεων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις), καθώς και τις κινήσεις που σας δημιούργησαν κάποια προηγούμενα επεισόδια πόνου στον αυχένα, γιατί αυξάνει τη μυϊκή ένταση και, φυσικά, τον πόνο.

Γουδέβενος Ηλ. Γιώργος- Φυσικοθεραπευτής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ