Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυχενικό σύνδρομο. Μικρές αλλά σημαντικές οδηγίες για τον πόνοΠολύ συχνά είναι τα παράπονα για πόνους στον αυχένα. Ο τρόπος ζωής μας, η καθιστική εργασία και η αποφυγή για πολλούς λόγους της συνολικής και συστηματικής άσκησης του σώματος, "κουράζουν" τον αυχένα.

Η κούραση αυτή γίνεται ενοχλητική, όταν αρχίζουν τα πονάκια, αλλά συχνά συνυπάρχουν και πολλά άλλα συμπτώματα, που πολλές φορές μας μπερδεύουν. Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι χρήσιμες, για να μπορούμε ν' απαλύνουμε κάπως τα ενοχλήματα στον αυχένα. Προσέξτε τις...

Η σωστή θέση ή στάση κατά την ώρα της εργασίας βοηθά πολύ την καταπολέμηση του πόνου.
Φροντίστε, κατά τη στάση, να βρίσκονται στην ίδια ευθεία το αυτί, ο ώμος, το ισχίο και το γόνατο.
Συγκεντρώστε τα αντικείμενα με τα οποία εργάζεστε, σε μια απόσταση όχι μεγαλύτερη από 35 εκατοστά.
Διατηρείτε χαλαρωμένους τους μυς της ωμοπλάτης, του αυχένα και του στόματος.
Να κάθεστε όσο το δυνατόν πιο "μέσα" στην καρέκλα, ώστε ο αυχένας και η πλάτη να υποστηρίζονται από την πλάτη της καρέκλας. Ξεκουράστε τα χέρια σας στα μπράτσα της πολυθρόνας. Προτιμάτε τα σκληρά καθίσματα και αποφεύγετε να κάθεστε σε μαλακούς καναπέδες, καρέκλες με ρόδες και κουνιστές πολυθρόνες.

Εάν θέλετε ν' αντιγράψετε ή να διαβάσετε κάποιο κείμενο καλά, χρησιμοποιήστε ένα αναλόγιο, που θα στηρίζει το βιβλίο όρθιο.
Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, να κάθεστε όσο το δυνατόν πιο ίσια προς την οθόνη, χωρίς να χρειάζεται να γυρίζετε ή να σκύβετε τον αυχένα και την πλάτη σας. Η χρήση μικρών μαξιλαριών, για τη μέση και τον αυχένα, βοηθά και ανακουφίζει. Αποφύγετε να παρακολουθείτε τηλεόραση ξαπλωμένοι στο κρεβάτι.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι θέλει προσοχή μεγάλη η θέση και η χρήση του κινητού και του tablet, που, πια, δεν λείπουν από σχεδόν κανένα σπίτι. Είναι, μεν, συσκευές χωρίς ιδιαίτερο βάρος, όμως αναγκάζουν σε υπέρμετρη πολλές φόρες κάμψη του αυχένα.
Όταν οδηγείτε, να κάθεστε ίσια, με χαλαρωμένους τους ώμους και τον αυχένα.
Χρησιμοποιήστε για τον ύπνο ένα καλό (ούτε σκληρό ούτε πολύ μαλακό) μαξιλάρι, το οποίο, όταν κοιμάστε στο πλάι, θα πρέπει να καλύπτει την απόσταση μεταξύ του ώμου και του κεφαλιού. Το στρώμα πρέπει να είναι σκληρό και ίσιο. Διαφορετικά, τοποθετήστε σανίδες κάτω από το στρώμα. Όσο μπορείτε, μην κοιμάστε μπρούμυτα και μην τεντώνετε τα χέρια πάνω από το κεφάλι.

Μην κάνετε κινήσεις που προκαλούν πόνο. Μη σηκώνετε βάρη πάνω από το ύψος του ώμου και αποφεύγετε τις εργασίες, που δεν επιτρέπουν στον αυχένα να έχει ευθεία θέση.
Αποφύγετε να σηκώνετε βάρη. Μην κρεμάτε βαριές τσάντες στον ώμο. Για τα ψώνια χρησιμοποιήστε καροτσάκι με ρόδες.
Αποφεύγετε το κρύο και τα σημεία με ρεύμα αέρα, καθώς και τις απότομες και ακραίες κινήσεις. Να στέκεστε, να κάθεστε και να ξαπλώνετε σε φυσική θέση ανάπαυσης για τη σπονδυλική στήλη.
Το τύλιγμα ενός μαντιλιού γύρω από τον αυχένα δημιουργεί ζέστη και συνήθως ανακουφίζει από τους πόνους.

Εάν φοράτε γυαλιά, μη χρησιμοποιείτε τα διπλοεστιακά (μισά-μισά), γιατί αυξάνουν τη μυϊκή ένταση του αυχένα και επιδεινώνουν την κατάσταση.
Αποφεύγετε γενικά τη σωματική, αλλά και την ψυχική ένταση. Όταν αισθάνεστε καλά, να γυμνάζεστε, για να μπορέσετε να διατηρήσετε μια καλή φυσική κατάσταση. Κάνετε περιπάτους στον καθαρό αέρα, όποτε αυτό είναι εφικτό.
Αποφεύγετε: το σήκωμα των ώμων ψηλά, την έκταση του κεφαλιού προς τα πίσω, το τζόκινγκ και τα πηδηματάκια, τα σπορ που θέλουν ένταση κινήσεων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις), καθώς και τις κινήσεις που σας δημιούργησαν κάποια προηγούμενα επεισόδια πόνου στον αυχένα, γιατί αυξάνει τη μυϊκή ένταση και, φυσικά, τον πόνο.

Γουδέβενος Ηλ. Γιώργος- Φυσικοθεραπευτής
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…