Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν σταματάτε το κάπνισμαΗ διακοπή του καπνίσματος είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση για κάποιον καπνιστή. Ωστόσο, η κατανόηση του τι συμβαίνει στο σώμα, μπορεί να σάς βοηθήσει να σταματήσετε μια και καλή αυτή την ανθυγιεινή συνήθεια.

Από τη στιγμή που θα παρατήσετε το τσιγάρο, το σώμα σας είναι ήδη έτοιμο να διανύσει το δρόμο που είναι γεμάτος με θετικές αλλαγές. Μόλις 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο, ο καρδιακός ρυθμός επανέρχεται στο κανονικό. Μετά από δύο ώρες τόσο ο ρυθμός της καρδιάς, όσο και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό κι αυτό συμβαίνει επειδή η νικοτίνη αρχίζει να εξασθενεί μέσα στον οργανισμό σας.

Τα συμπτώματα στέρησης αρχίζουν συνήθως μεταξύ 2 και 12 ωρών μετά το τελευταίο τσιγάρο κι αυτό ομολογουμένως είναι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της «αποτοξίνωσής» σας.

Η απόσυρση της νικοτίνης φτάνει συνήθως στο αποκορύφωμά της περίπου τρεις ημέρες μετά την διακοπή του τσιγάρου, που σημαίνει ότι θα παρουσιάσετε πονοκεφάλους ή ναυτία, ενώ θα γίνετε κακοδιάθετοι και δύστροποι. Ωστόσο, σ’ αυτό το σημείο, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας θα έχουν επιστρέψει στο φυσιολογικό.

Μετά απ’ αυτό, αν καταφέρετε να νικήσετε την επιθυμία να επιστρέψετε στο κάπνισμα, θα έχετε να προσβλέπετε μόνο σε καλά πράγματα. Σε μία έως εννέα εβδομάδες μετά την διακοπή του τσιγάρου, ο βήχας, η δύσπνοια ή τυχόν κάψιμο στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας θα αρχίσουν να μειώνονται. Χρόνια αργότερα, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, καθώς και ο κίνδυνος για διάφορες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα θα είναι στο μισό του κινδύνου που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ένας καπνιστής.

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος των καρδιακών παθήσεων θα είναι ισοδύναμος με αυτόν των μη καπνιστών. Και αν σταματήσετε το κάπνισμα πριν την ηλικία των 30 ετών, είναι πολύ πιθανό να ζήσετε τη ζωή κάποιου που δεν κάπνισε ποτέ πριν. Εκτός αν έχετε προλάβει να καπνίσετε τόσο πολύ μέχρι τα 30 σας που να έχει γίνει ανεπανόρθωτη βλάβη στους πνεύμονες ικανή να σάς οδηγήσει σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Η θετική επίδραση της διακοπής του καπνίσματος στο σώμα σας
Κόβοντας το τσιγάρο θα επηρεάσετε θετικά κάθε επιμέρους τμήμα του σώματός σας. Δείτε πώς ακριβώς:

Εγκέφαλος
Τα τσιγάρα απελευθερώνουν στον εγκέφαλο χημικές ουσίες που σάς κάνουν να αισθάνεστε καλά και έχουν επιπτώσεις παρόμοιες με τα εθιστικά ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη. Η αυξημένη έκλυση αυτών των οπιοειδών είναι που καθιστά τόσο δύσκολο να σταματήσει κανείς το κάπνισμα. Φαίνεται πως οι καπνιστές έχουν μια διαφορετική ροή των οπιοειδών, συνεχώς, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές και το κάπνισμα ενός τσιγάρου αλλάζει κατά 20%-30% τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τα συναισθήματα και την επιθυμία. Η αφαίρεση της νικοτίνης από τη ροή του αίματος, που εμφανίζεται συνήθως αρκετές ημέρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, θα αλλάξει τελικά την ροή των οπιοειδών στον εγκέφαλο και σταδιακά οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Μόλις περάσει το εμπόδιο της αρχικής λαχτάρας, το μυαλό δεν θα βασίζεται σ’ αυτές τις χημικές ουσίες για να αισθάνεται καλά.

Πνεύμονες
Οι πνεύμονες έχουν την καταπληκτική ιδιότητα να αναγεννώνται μάλλον γρήγορα. Αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος, οι αεραγωγοί σας θα αρχίσουν να βλέπουν μια μείωση της φλεγμονής και οι βλεφαρίδες (μικρά τριχοειδή αγγεία) που είχαν παραλύσει με το κάπνισμα, θα αρχίσουν να λειτουργούν  ξανά. Οι βλεφαρίδες που δρουν ως το σύστημα καθαρισμού των πνευμόνων θα αρχίσουν από μόνες τους την αυτο-επισκευή τους μόλις λίγες ημέρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος και θα επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία σε λίγους μήνες.

Παραδόξως οι άνθρωποι που σταμάτησαν το κάπνισμα θα διαπιστώσουν πως στην αρχή βήχουν περισσότερο απ’ ό,τι όταν κάπνιζαν, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό τον πρώτο καιρό αφού οι πνεύμονες αρχίζουν να αυτο-καθαρίζονται.

Καρδιά
Η διακοπή του καπνίσματος είναι περισσότερο αποτελεσματικός τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις απ’ ό,τι τα κοινά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, οι β-αποκλειστές, οι στατίνες και οι αναστολείς ACE. Από τη στιγμή που θα σταματήσετε το κάπνισμα, η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να βελτιώνονται, μειώνοντας τις πιθανότητες για εμφράγματα.

Δόντια
Η νικοτίνη αφήνει λεκέδες στα δόντια σας και έτσι όταν σταματήσετε το κάπνισμα έχετε την ευκαιρία να βελτιώσετε την λευκότητα και την αντοχή τους. Η κακή αναπνοή που ήταν αποτέλεσμα του καπνού θα βελτιωθεί και θα γίνει πιο ουδέτερη. Επειδή η πίσσα επικαλύπτει τα δόντια σας δημιουργώντας ένα είδος μεμβράνης, είναι πολύ πιθανό να εγκατασταθούν εκεί βακτήρια που προκαλούν φθορά στα δόντια σας. Οταν, όμως, σταματήσετε το κάπνισμα, μπορεί να χρειαστεί να περάσετε από μια ρουτίνα στοματικής υγιεινής, ώστε ο οδοντίατρός σας να ξύσει την πίσσα από τα δόντια σας.

Δέρμα
Το δέρμα αντανακλά τον τρόπο ζωής σας και ό,τι τρώτε και πίνετε. Ετσι και το κάπνισμα έχει επίδραση στο δέρμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έκζεμα και επιταχύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης. Οι βλαβερές τοξίνες που μπαίνουν στο σώμα σας μέσα από τα τσιγάρα περιλαμβάνουν μονοξείδιο του άνθρακα, πίσσα, φορμαλδεΰδη, υδροκυάνιο, αμμωνία, υδράργυρο, μόλυβδο, κάδμιο και όλα αυτά περιορίζουν τη ροή του αίματος στο δέρμα, ενώ μπορεί ακόμα και να σπάσουν τις ελαστικές δομές του. Αυτό εξηγεί και το λόγο που το δέρμα των καπνιστών γεμίζει ρυτίδες τόσο εύκολα.

Αν και κάποιες από τις βλάβες του δέρματος είναι μόνιμες, η διακοπή του καπνίσματος θα βελτιώσει άμεσα τη ροή του αίματος και θα ενυδατώσει το δέρμα σας, καθιστώντας το πιο νεανικό. Πίνοντας άφθονο νερό μετά τη διακοπή του καπνίσματος, το δέρμα σας θα ξανανιώσει. Οι διαδικασίες που οδηγούν στις επιπλέον ρυτίδες θα επιβραδυνθούν όταν θα αποβληθούν οι τοξίνες από το σώμα σας. Ομως, αν έχετε κύκλους και σακούλες κάτω από τα μάτια από την έλλειψη ύπνου, η διακοπή του καπνίσματος θα βελτιώσει αυτή την κατάσταση.

http://www.medinova.gr/ti-symvainei-ston-organismo-otan-stamatate-to-kapnisma/
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …