Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πιθανοί λόγοι που είναι σκληρό το στομάχιΟταν πρήζεται το στομάχι σας και το αισθάνεστε σκληρό, αυτό είναι μια ένδειξη πως κάτι συμβαίνει στον κορμό του σώματός σας. Θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια από κάτι που φάγατε ή από το είδος των ποτών που πίνετε.

Συνήθως όταν το στομάχι είναι σκληρό, το γεγονός αυτό συνοδεύεται επίσης και από άλλα συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά μπορούν να υποχωρήσουν μέσα σε λίγες ώρες μετά το φαγητό ή σε λίγες ημέρες μετά την αλλαγή μιας δίαιτας. Αλλες φορές, όμως, τα συμπτώματα μπορεί να μην φύγουν.

Αιτίες
Συνήθως ένα σκληρό στομάχι σημαίνει πως έχετε δυσκοιλιότητα ή αέρια και αυτές είναι καταστάσεις που συχνά θεραπεύονται από μόνες τους. Ορισμένες τροφές και ποτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την πέψη. Αν πίνετε πολλά αναψυκτικά ή αν τρώτε υπερβολικά γρήγορα, τότε μπορεί το στομάχι σας να είναι σκληρό και να έχετε συσσωρευμένα αέρια.

Περιστασιακά, όμως, ένα σκληρό στομάχι θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση, όπως ο καρκίνος του στομάχου, ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Συμπτώματα
Οταν έχετε προβλήματα με την πέψη, μπορεί να έχετε συμπτώματα που περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, αέρια ή φούσκωμα ή ακόμα ένα αίσθημα πληρότητας στο στομάχι. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις τα συμπτώματα τελικά υποχωρούν, καθώς τα αέρια αποβάλλονται ή η πέψη ολοκληρώνεται. Ωστόσο, σε περίπτωση καρκίνου του στομάχου, το στομάχι παραμένει άκαμπτο και τα συμπτώματα εξακολουθούν να υφίστανται μέχρις ότου αντιμετωπιστούν.

Τύποι καρκίνων
Ενα σκληρό στομάχι θα μπορούσε να υποδηλώνει δύο τύπους καρκίνου στο στομάχου. Ο καρκίνος μπορεί να σχηματιστεί στην εσωτερική επιφάνεια του στομάχου ή στα μυϊκά του τοιχώματα. Ενας όγκος μπορεί να σχηματιστεί στην εσωτερική του επένδυση. Ενας άλλος τύπος καρκίνου του στομάχου θα μπορούσε να επηρεάζει τους μύες του στομάχου και να προκαλεί άκαμπτο δέρμα που να μοιάζει με ουλώδη ιστό. Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να εξαπλωθεί σε παρακείμενα όργανα και να προκαλέσει προβλήματα και σκληρότητα σε άλλα μέρη του σώματος.

Προσδιορίζοντας τις διαταραχές της πέψης
Η περιστασιακή δυσπεψία και η δυσκοιλιότητα μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Μερικές φορές υπάρχουν στο στομάχι πάρα πολλά αέρια. Πίνοντας ανθρακούχα ποτά και τρώγοντας πολύ γρήγορα το φαγητό σας θα μπορούσατε να προκαλέσετε περίσσεια αέρα στο στομάχι. Καθώς γίνεται η πέψη των τροφών, η περίσσια αέρα έρχεται ως ρέψιμο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή δεν μπορούν να χωνέψουν εύκολα κάποια τρόφιμα. Αυτά τα προσωρινά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ανακατωσούρα στο στομάχι και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να το αισθάνεστε σκληρό για λίγες ώρες ή ακόμα και για μερικές ημέρες.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προκαλεί συχνά εξάρσεις δυσκοιλιότητας, διάρροιας, μετεωρισμό (αέρια), κοιλιακό άλγος και ανακάτεμα στο στομάχι. Μερικές φορές τα συμπτώματα διαρκούν για ημέρες ή ακόμα και για μερικές εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να αισθάνεστε το στομάχι σας σκληρό.

Συστάσεις
Το πώς ανταποκρίνεται το στομάχι σας στις φυτικές ίνες, μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» για το πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή σας. Δίαιτες υψηλές σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και σκληρό στομάχι, επειδή οι φυτικές ίνες δημιουργούν όγκο και διευρύνουν το στομάχι. Από την άλλη πλευρά, μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να αποτρέψει την διεξοδική πέψη, προκαλώντας συσσώρευση στο πεπτικό σύστημα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν πως είναι απαραίτητα καθημερινά 38 g φυτικών ινών για τους άνδρες και 25 g φυτικών ινών για τις γυναίκες. Μετά την ηλικία των 50 ετών η ημερήσια σύσταση χαμηλώνει στα 30 g για τους άνδρες και στα 21 g για τις γυναίκες.

Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία προειδοποιεί πως δεν πρέπει να καταναλώνονται  υπερβολικές φυτικές ίνες για εκείνους που είναι άνω των 65 ετών. Αν καταναλώνετε τη συνιστώμενη για εσάς ποσότητα φυτικών ινών και εξακολουθεί το στομάχι σας να είναι σκληρό μετά από μία εβδομάδα, τότε θα πρέπει να κάνετε μια επίσκεψη στο γιατρό σας.

http://www.medinova.gr/pithanoi-logoi-pou-einai-skliro-to-stomahi/
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Οι 9 τύποι ανθρώπων που θα συναντήσετε στη ζωή σας

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που πήραν πτυχίο από τη Σορβόνη και έγινε γνωστή για τη συμβολή της στην παριζιάνικη πνευματική σκηνή και τη σχέση της με τον Ζαν Πολ Σαρτρ. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η Μποβουάρ είχε δώσει κάποια στιγμή μία λίστα με τους 9 τύπους ανθρώπων με τους οποίους θα βγούμε ραντεβού κάποια στιγμή της ζωής μας.
1. Ο απαθής Ο απαθής τύπος μόλις δει έστω και μία αχτίδα ελευθερίας, τρομάζει και κλείνεται στον εαυτό του, μακριά από τον κόσμο. Έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι τα πάντα στον κόσμο είναι ασήμαντα και βαρετά, γεγονός που έχει γίνει κάτι σαν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» με αποτέλεσμα αντί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ελεύθερης βούλησης, να κρύβεται από αυτές. Μπορεί να στέκεται μπροστά από το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμου και πάλι να μην εντυπωσιάζεται.
Κίνδυνος: Χαμηλός. Θα τον εντοπίσετε από χιλιόμετρα.
2. Ο σοβαρός Ίσως είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανθρώπου. Μόλις πάρει μία απόφαση κανείς δεν μπορεί να του αλλάξ…