Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πιθανοί λόγοι που είναι σκληρό το στομάχιΟταν πρήζεται το στομάχι σας και το αισθάνεστε σκληρό, αυτό είναι μια ένδειξη πως κάτι συμβαίνει στον κορμό του σώματός σας. Θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια από κάτι που φάγατε ή από το είδος των ποτών που πίνετε.

Συνήθως όταν το στομάχι είναι σκληρό, το γεγονός αυτό συνοδεύεται επίσης και από άλλα συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά μπορούν να υποχωρήσουν μέσα σε λίγες ώρες μετά το φαγητό ή σε λίγες ημέρες μετά την αλλαγή μιας δίαιτας. Αλλες φορές, όμως, τα συμπτώματα μπορεί να μην φύγουν.

Αιτίες
Συνήθως ένα σκληρό στομάχι σημαίνει πως έχετε δυσκοιλιότητα ή αέρια και αυτές είναι καταστάσεις που συχνά θεραπεύονται από μόνες τους. Ορισμένες τροφές και ποτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την πέψη. Αν πίνετε πολλά αναψυκτικά ή αν τρώτε υπερβολικά γρήγορα, τότε μπορεί το στομάχι σας να είναι σκληρό και να έχετε συσσωρευμένα αέρια.

Περιστασιακά, όμως, ένα σκληρό στομάχι θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση, όπως ο καρκίνος του στομάχου, ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Συμπτώματα
Οταν έχετε προβλήματα με την πέψη, μπορεί να έχετε συμπτώματα που περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, αέρια ή φούσκωμα ή ακόμα ένα αίσθημα πληρότητας στο στομάχι. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις τα συμπτώματα τελικά υποχωρούν, καθώς τα αέρια αποβάλλονται ή η πέψη ολοκληρώνεται. Ωστόσο, σε περίπτωση καρκίνου του στομάχου, το στομάχι παραμένει άκαμπτο και τα συμπτώματα εξακολουθούν να υφίστανται μέχρις ότου αντιμετωπιστούν.

Τύποι καρκίνων
Ενα σκληρό στομάχι θα μπορούσε να υποδηλώνει δύο τύπους καρκίνου στο στομάχου. Ο καρκίνος μπορεί να σχηματιστεί στην εσωτερική επιφάνεια του στομάχου ή στα μυϊκά του τοιχώματα. Ενας όγκος μπορεί να σχηματιστεί στην εσωτερική του επένδυση. Ενας άλλος τύπος καρκίνου του στομάχου θα μπορούσε να επηρεάζει τους μύες του στομάχου και να προκαλεί άκαμπτο δέρμα που να μοιάζει με ουλώδη ιστό. Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να εξαπλωθεί σε παρακείμενα όργανα και να προκαλέσει προβλήματα και σκληρότητα σε άλλα μέρη του σώματος.

Προσδιορίζοντας τις διαταραχές της πέψης
Η περιστασιακή δυσπεψία και η δυσκοιλιότητα μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Μερικές φορές υπάρχουν στο στομάχι πάρα πολλά αέρια. Πίνοντας ανθρακούχα ποτά και τρώγοντας πολύ γρήγορα το φαγητό σας θα μπορούσατε να προκαλέσετε περίσσεια αέρα στο στομάχι. Καθώς γίνεται η πέψη των τροφών, η περίσσια αέρα έρχεται ως ρέψιμο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή δεν μπορούν να χωνέψουν εύκολα κάποια τρόφιμα. Αυτά τα προσωρινά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ανακατωσούρα στο στομάχι και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να το αισθάνεστε σκληρό για λίγες ώρες ή ακόμα και για μερικές ημέρες.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προκαλεί συχνά εξάρσεις δυσκοιλιότητας, διάρροιας, μετεωρισμό (αέρια), κοιλιακό άλγος και ανακάτεμα στο στομάχι. Μερικές φορές τα συμπτώματα διαρκούν για ημέρες ή ακόμα και για μερικές εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να αισθάνεστε το στομάχι σας σκληρό.

Συστάσεις
Το πώς ανταποκρίνεται το στομάχι σας στις φυτικές ίνες, μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» για το πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή σας. Δίαιτες υψηλές σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και σκληρό στομάχι, επειδή οι φυτικές ίνες δημιουργούν όγκο και διευρύνουν το στομάχι. Από την άλλη πλευρά, μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να αποτρέψει την διεξοδική πέψη, προκαλώντας συσσώρευση στο πεπτικό σύστημα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν πως είναι απαραίτητα καθημερινά 38 g φυτικών ινών για τους άνδρες και 25 g φυτικών ινών για τις γυναίκες. Μετά την ηλικία των 50 ετών η ημερήσια σύσταση χαμηλώνει στα 30 g για τους άνδρες και στα 21 g για τις γυναίκες.

Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία προειδοποιεί πως δεν πρέπει να καταναλώνονται  υπερβολικές φυτικές ίνες για εκείνους που είναι άνω των 65 ετών. Αν καταναλώνετε τη συνιστώμενη για εσάς ποσότητα φυτικών ινών και εξακολουθεί το στομάχι σας να είναι σκληρό μετά από μία εβδομάδα, τότε θα πρέπει να κάνετε μια επίσκεψη στο γιατρό σας.

http://www.medinova.gr/pithanoi-logoi-pou-einai-skliro-to-stomahi/
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας