Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σαςΔεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να κρύβουν τα συναισθήματά τους ώστε να φαίνονται ήρεμοι, ενώ δεν είναι. Αν και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο όταν συμβαίνει έντονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει, υπάρχουν 10 πράγματα που συμβαίνουν όταν καταπιέζετε τα συναισθήματά σας.

Υψηλή αρτηριακή πίεση
Η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία ενός ανθρώπου. Συγκεκριμένα, πολλοί άνθρωποι μπορούν να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός και μαζί η αρτηριακή τους πίεση όταν θυμώνουν και δεν μπορούν να το εκφράσουν. Επομένως, αυτό το είδος του στρές δεν είναι καλό για το σώμα, την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Αύξηση σωματικού βάρους
Πέρα από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να υπάρξει και αύξηση του σωματικού βάρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να συμβαίνει σε καθημερινή βάση, στη δουλειά ή στο σπίτι. Ως εκ τούτου πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στην κατανάλωση διαφόρων ειδών φαγητών προκειμένου να αντλήσουν ευχαρίστηση από κάπου. Πολλές φορές δεν παίζει ρόλο η γεύση του φαγητού καθότι η συναισθηματική κατανάλωση τροφής αρκείται απλά στη διαδιακασία της κατανάλωσης τροφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους χωρίς καν να το αντιληφθούν. Οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε πρέπει να λέτε αυτά που αισθάνεστε.

Προβλήματα πέψης
Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται υπό την πίεση γεγονότων που δεν μπορούν να αλλάξουν, μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα πέψης, καθώς δεν γίνεται σωστή πέψη του φαγητού όταν ο άνθρωπος είναι στρεσσαρισμένος. Για παράδειγμα, κάποια από τα προβλήματα που βιώνουμε μπορεί να εκδηλωθούν με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στομαχικές διαταραχές, ακόμα και δυσκοιλιότητα.
Βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών)

Ένα άλλο πρόβλημα που συχνά οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν, εκτός αν κάποιος άλλος το αντιληφθεί και τους το αναφέρει, είναι το τρίξιμο των δοντιών. Όταν ένας άνθρωπος κρύβει τα συναισθήματά του και αυτά συσσωρεύονται μέσα του, αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με τρίξιμο των δοντιών. Συνήθως οι άνθρωποι που τρίζουν τα δόντια τους, προσπαθούν να μην εξωτερικεύσουν τον θυμό τους και την απογοήτευσή τους στο άτομο ή στα άτομα που τους δημιουργούν το πρόβλημα.

Εμφανίζονται ρυτίδες στο πρόσωπο
Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν την πρόωρη γήρανση, χρησιμοποιώντας αντιγηραντικές κρέμες προκειμένου να διατηρήσουν το δέρμα τους νεανικό και απαλό, χωρίς ρυτίδες. Ωστόσο, η γήρανση δεν είναι ο μοναδικός λόγος που εμφανίζονται ρυτίδες στο πρόσωπο. Οι ρυτίδες μπορεί να εμφανιστούν από την προσπάθεια κάποιου να κρύψει τις εκφράσεις του προσώπου του, που σχετίζονται με τα συναισθήματά του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται πρόωρα ρυτίδες στο πρόσωπο.

Διαταραχές ύπνου
Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που προέρχεται από την καταπίεση συναισθημάτων είναι οι διαταραχές ύπνου. Στην πραγματικότητα, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην μπορούν να κοιμηθούν καθόλου μέχρι να βρεθεί λύση για αυτό που τους απασχολεί.

Παρεμποδίζεται η λειτουργία του κροταφικού λοβού
Σημεία του σώματος όπως ο κροταφικό λοβός, επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες όπως η σταθεροποίηση των συναισθημάτων. Ωστόσο αυτό το σημείο του σώματος δεν μπορεί «να κάνει τη δουλεία του», όταν ο άνθρωπος καταπιέζει τα συναισθήματά του. Για αυτό θα ήταν προτιμότερο να μην παίρνουμε κάποια πράγματα προσωπικά ή αν νιώθουμε αδικημένοι ή προσβεβλημένοι να το εκφράσουμε όσο πιο ευγενικά μπορούμε.

Λαμβάνουμε λιγότερη ωκυτοκίνη
Η ωκυτοκίνη είναι μία ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του στρες στο σώμα. Θα ξέρει τι να κάνει όταν τα συναισθήματα εκφράζονται με φυσικό τρόπο. Όταν όμως τα αρνητικά συναισθήματα καταπιέζονται και δεν εξωτερικεύονται, παράγεται λιγότερη ωκυτοκίνη και μπορεί να δημιοργηθούν προβλήματα όπως η αύξηση του στρες.

Ψυχική κόπωση
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι και ο εγκέφαλος μπορεί να κουραστεί, ειδικά όταν προσπαθεί να επεξεργαστεί πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα. Ειδικά όταν ένας άνθρωπος καταπιέζει τα συναισθήματα του και προκύπτουν συνεχώς νέα προβλήματα ή υποχρεώσεις που ο εγκέφαλος θα πρέπει να επεξεργαστεί.

Απώλεια μνήμης
Ο εγκέφαλος, σε μια προσπάθεια του ατόμου να απαλλαγεί απο τις αρνητικές πληροφορίες, μπορεί να χάσει και κάποιες ωφέλιμες.

http://www.psixologikosfaros.gr/article_det.asp?artid=6844
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…