Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σαςΔεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να κρύβουν τα συναισθήματά τους ώστε να φαίνονται ήρεμοι, ενώ δεν είναι. Αν και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο όταν συμβαίνει έντονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει, υπάρχουν 10 πράγματα που συμβαίνουν όταν καταπιέζετε τα συναισθήματά σας.

Υψηλή αρτηριακή πίεση
Η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία ενός ανθρώπου. Συγκεκριμένα, πολλοί άνθρωποι μπορούν να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός και μαζί η αρτηριακή τους πίεση όταν θυμώνουν και δεν μπορούν να το εκφράσουν. Επομένως, αυτό το είδος του στρές δεν είναι καλό για το σώμα, την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Αύξηση σωματικού βάρους
Πέρα από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να υπάρξει και αύξηση του σωματικού βάρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να συμβαίνει σε καθημερινή βάση, στη δουλειά ή στο σπίτι. Ως εκ τούτου πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στην κατανάλωση διαφόρων ειδών φαγητών προκειμένου να αντλήσουν ευχαρίστηση από κάπου. Πολλές φορές δεν παίζει ρόλο η γεύση του φαγητού καθότι η συναισθηματική κατανάλωση τροφής αρκείται απλά στη διαδιακασία της κατανάλωσης τροφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους χωρίς καν να το αντιληφθούν. Οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε πρέπει να λέτε αυτά που αισθάνεστε.

Προβλήματα πέψης
Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται υπό την πίεση γεγονότων που δεν μπορούν να αλλάξουν, μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα πέψης, καθώς δεν γίνεται σωστή πέψη του φαγητού όταν ο άνθρωπος είναι στρεσσαρισμένος. Για παράδειγμα, κάποια από τα προβλήματα που βιώνουμε μπορεί να εκδηλωθούν με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στομαχικές διαταραχές, ακόμα και δυσκοιλιότητα.
Βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών)

Ένα άλλο πρόβλημα που συχνά οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν, εκτός αν κάποιος άλλος το αντιληφθεί και τους το αναφέρει, είναι το τρίξιμο των δοντιών. Όταν ένας άνθρωπος κρύβει τα συναισθήματά του και αυτά συσσωρεύονται μέσα του, αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με τρίξιμο των δοντιών. Συνήθως οι άνθρωποι που τρίζουν τα δόντια τους, προσπαθούν να μην εξωτερικεύσουν τον θυμό τους και την απογοήτευσή τους στο άτομο ή στα άτομα που τους δημιουργούν το πρόβλημα.

Εμφανίζονται ρυτίδες στο πρόσωπο
Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν την πρόωρη γήρανση, χρησιμοποιώντας αντιγηραντικές κρέμες προκειμένου να διατηρήσουν το δέρμα τους νεανικό και απαλό, χωρίς ρυτίδες. Ωστόσο, η γήρανση δεν είναι ο μοναδικός λόγος που εμφανίζονται ρυτίδες στο πρόσωπο. Οι ρυτίδες μπορεί να εμφανιστούν από την προσπάθεια κάποιου να κρύψει τις εκφράσεις του προσώπου του, που σχετίζονται με τα συναισθήματά του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται πρόωρα ρυτίδες στο πρόσωπο.

Διαταραχές ύπνου
Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που προέρχεται από την καταπίεση συναισθημάτων είναι οι διαταραχές ύπνου. Στην πραγματικότητα, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην μπορούν να κοιμηθούν καθόλου μέχρι να βρεθεί λύση για αυτό που τους απασχολεί.

Παρεμποδίζεται η λειτουργία του κροταφικού λοβού
Σημεία του σώματος όπως ο κροταφικό λοβός, επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες όπως η σταθεροποίηση των συναισθημάτων. Ωστόσο αυτό το σημείο του σώματος δεν μπορεί «να κάνει τη δουλεία του», όταν ο άνθρωπος καταπιέζει τα συναισθήματά του. Για αυτό θα ήταν προτιμότερο να μην παίρνουμε κάποια πράγματα προσωπικά ή αν νιώθουμε αδικημένοι ή προσβεβλημένοι να το εκφράσουμε όσο πιο ευγενικά μπορούμε.

Λαμβάνουμε λιγότερη ωκυτοκίνη
Η ωκυτοκίνη είναι μία ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του στρες στο σώμα. Θα ξέρει τι να κάνει όταν τα συναισθήματα εκφράζονται με φυσικό τρόπο. Όταν όμως τα αρνητικά συναισθήματα καταπιέζονται και δεν εξωτερικεύονται, παράγεται λιγότερη ωκυτοκίνη και μπορεί να δημιοργηθούν προβλήματα όπως η αύξηση του στρες.

Ψυχική κόπωση
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι και ο εγκέφαλος μπορεί να κουραστεί, ειδικά όταν προσπαθεί να επεξεργαστεί πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα. Ειδικά όταν ένας άνθρωπος καταπιέζει τα συναισθήματα του και προκύπτουν συνεχώς νέα προβλήματα ή υποχρεώσεις που ο εγκέφαλος θα πρέπει να επεξεργαστεί.

Απώλεια μνήμης
Ο εγκέφαλος, σε μια προσπάθεια του ατόμου να απαλλαγεί απο τις αρνητικές πληροφορίες, μπορεί να χάσει και κάποιες ωφέλιμες.

http://www.psixologikosfaros.gr/article_det.asp?artid=6844
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας