Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανησυχία για το ενδεχόμενο η Nutella να είναι καρκινογόνα - Τι λένε οι ειδικοί και τι υποστηρίζει η εταιρεία



Στην αντεπίθεση περνάει η Ferrero, η εταιρεία που φτιάχνει τη Nutella, έπειτα από τους ισχυρισμούς ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Η εταιρεία ξεκινά διαφημιστική καμπάνια προκειμένου να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές ότι η Nutella είναι ασφαλής για κατανάλωση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) προειδοποίησε ότι το φοινικέλαιο,ένα από τα κύρια συστατικά της Nutella, μπορεί προκαλεί καρκινογενέσεις. Μάλιστα η EFSA προειδοποίησε πως ακόμη και μετριοπαθής κατανάλωση εγκυμονεί κινδύνους ιδίως για τα παιδιά, καθώς από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες δεν μπορεί να οριστεί κάποια ποσότητα κατανάλωσης που να θεωρείται ασφαλής.

Το φοινικέλαιο βρίσκεται σε εκατοντάδες προϊόντα όπως η σοκολάτα Cadbury’s και τα Ben & Jerry’s, ωστόσο η εταιρεία που επλήγη από τις αποκαλύψεις ήταν η Ferrero με αποτέλεσμα η Nutella να αποσυρθεί από διάφορα καταστήματα και ιδίως από τα καταστήματα «Coop» την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ιταλίας.

Η εταιρεία πέρασε στην αντεπίθεση και υποστηρίζει πως αποφάσισε να μην βγει το φοινικέλαιο από συστατικό της Nutella για λόγους ποιότητας και όχι κόστους. «Αν φτιάξουμε Nutella χωρίς φοινικέλαιο θα δημιουργήσουμε ένα υποκατάστατο, όχι το πραγματικό προϊόν. Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα πίσω», δήλωσε ο Vincenzo Tapella στο Reuters. Σημειώνεται ότι το φοινικέλαιο είναι αυτό που δίνει τη χαρακτηριστική υφή της Nutella.

Υποκατάστατα του φοινικέλαιου, όπως το κραμβέλαιο ή το λάδι από ηλιοτρόπια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωστόσο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να αυξηθεί κατά 22 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ο Independent. H Ferrero, δεν θέλησε να σχολιάσει, αναφέρει η ίδια πηγή.

Ο φόβος για το φοινικέλαιο προέκυψε από την έκθεση της EFSE που υποστήριξε πως παράγει περισσότερη ποσότητα από μια δυνητικά καρκινογόνο ουσία σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια, όταν υποστεί επεξεργασία σε θερμοκρασίες πάνω από 200 βαθμούς Κελσίου. Η συγκεκριμένη καρκινογόνος ουσία είναι η Γλυκιδυλο-Εστέρα λιπαρών οξέων (Glycidyl fatty acid ester - GE) που παράγεται μόνο όταν φοινικέλαιο θερμαίνεται πάνω από τους 200 βαθμούς Κελσίου.

Η Δρ Helle Knutsen πρόεδρος της επιτροπής που διερεύνησε το φοινικέλαιο δήλωσε τον Μάιο ότι «υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η Γλυκιδυλο-Εστέρα είναι γενοτοξική και καρκινογόνα».

Σημειώνεται ότι οι ουσίες αυτές βρίσκονται και σε άλλα λάδια και μαργαρίνες και επεξεργασμένα φαγητά, ωστόσο η EFSA διαπίστωσε πως δεν υπάρχει σε τόσο μεγάλες ποσότητες για να υπάρξει ανησυχία.

Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και το παράρτημα του ΟΗΕ για τα τρόφιμα έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για Γλυκιδυλο-Εστέρα λιπαρών οξέων (Glycidyl fatty acid ester – GE).

Δεν είναι η πρώτη φορά που το φοινικέλαιο έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες και αντιπαραθέσεις. Τον Νοέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της υποστηρίζοντας ότι μεγάλες εταιρείες όπως η Colgate-Palmolive, η Kellogg's, η Nestlé, η Procter & Gamble, η Reckitt Benckiser και η Unilever, χρησιμοποιούν φοινικέλαιο το οποίο παράγεται από παιδιά ηλικίας ακόμη και οκτώ ετών που δουλεύουν κάτω από άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες σε φυτείες στην Ινδονησία. Σύμφωνα με την καταγγελία, παιδιά που εργάζονται στην εταιρεία Wilmar, η βάση της οποίας είναι στη Σιγκαπούρη, μεταφέρουν στις πλάτες τους σάκους 25 κιλών που είναι γεμάτοι καρύδες.

Το φοινικέλαιο έχει επίσης κατηγορηθεί για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως την αποψίλωση των δασών που αποτελεί απειλή για το οικοσύστημα απειλώντας ζώντες οργανισμούς όπως τους ουρακοτάγκους που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Η Ferrero δηλώνει ότι η παραγωγή του φοινικέλαιου που χρησιμοποιεί προέρχεται από βιώσιμες πηγές με πιστοποίηση από το Roundtable on Sustainable Palm Oil, έναν φορέα που έχει συσταθεί από μεγάλους παραγωγούς και αγοραστές. Ωστόσο η οργάνωση δέχεται κριτική από μη κυβερνητικές οργανώσεις που υποστηρίζουν πως οι προδιαγραφές είναι πολύ χαμηλές και η επιβολή των κανονισμών πολύ αδύναμη.

http://www.huffingtonpost.gr/2017/01/12/diethnes-ygeia-ferrero-nutella-karkinos_n_14127962.html?utm_hp_ref=eyeia
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…