Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανησυχία για το ενδεχόμενο η Nutella να είναι καρκινογόνα - Τι λένε οι ειδικοί και τι υποστηρίζει η εταιρεία



Στην αντεπίθεση περνάει η Ferrero, η εταιρεία που φτιάχνει τη Nutella, έπειτα από τους ισχυρισμούς ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Η εταιρεία ξεκινά διαφημιστική καμπάνια προκειμένου να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές ότι η Nutella είναι ασφαλής για κατανάλωση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) προειδοποίησε ότι το φοινικέλαιο,ένα από τα κύρια συστατικά της Nutella, μπορεί προκαλεί καρκινογενέσεις. Μάλιστα η EFSA προειδοποίησε πως ακόμη και μετριοπαθής κατανάλωση εγκυμονεί κινδύνους ιδίως για τα παιδιά, καθώς από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες δεν μπορεί να οριστεί κάποια ποσότητα κατανάλωσης που να θεωρείται ασφαλής.

Το φοινικέλαιο βρίσκεται σε εκατοντάδες προϊόντα όπως η σοκολάτα Cadbury’s και τα Ben & Jerry’s, ωστόσο η εταιρεία που επλήγη από τις αποκαλύψεις ήταν η Ferrero με αποτέλεσμα η Nutella να αποσυρθεί από διάφορα καταστήματα και ιδίως από τα καταστήματα «Coop» την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ιταλίας.

Η εταιρεία πέρασε στην αντεπίθεση και υποστηρίζει πως αποφάσισε να μην βγει το φοινικέλαιο από συστατικό της Nutella για λόγους ποιότητας και όχι κόστους. «Αν φτιάξουμε Nutella χωρίς φοινικέλαιο θα δημιουργήσουμε ένα υποκατάστατο, όχι το πραγματικό προϊόν. Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα πίσω», δήλωσε ο Vincenzo Tapella στο Reuters. Σημειώνεται ότι το φοινικέλαιο είναι αυτό που δίνει τη χαρακτηριστική υφή της Nutella.

Υποκατάστατα του φοινικέλαιου, όπως το κραμβέλαιο ή το λάδι από ηλιοτρόπια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωστόσο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να αυξηθεί κατά 22 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ο Independent. H Ferrero, δεν θέλησε να σχολιάσει, αναφέρει η ίδια πηγή.

Ο φόβος για το φοινικέλαιο προέκυψε από την έκθεση της EFSE που υποστήριξε πως παράγει περισσότερη ποσότητα από μια δυνητικά καρκινογόνο ουσία σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια, όταν υποστεί επεξεργασία σε θερμοκρασίες πάνω από 200 βαθμούς Κελσίου. Η συγκεκριμένη καρκινογόνος ουσία είναι η Γλυκιδυλο-Εστέρα λιπαρών οξέων (Glycidyl fatty acid ester - GE) που παράγεται μόνο όταν φοινικέλαιο θερμαίνεται πάνω από τους 200 βαθμούς Κελσίου.

Η Δρ Helle Knutsen πρόεδρος της επιτροπής που διερεύνησε το φοινικέλαιο δήλωσε τον Μάιο ότι «υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η Γλυκιδυλο-Εστέρα είναι γενοτοξική και καρκινογόνα».

Σημειώνεται ότι οι ουσίες αυτές βρίσκονται και σε άλλα λάδια και μαργαρίνες και επεξεργασμένα φαγητά, ωστόσο η EFSA διαπίστωσε πως δεν υπάρχει σε τόσο μεγάλες ποσότητες για να υπάρξει ανησυχία.

Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και το παράρτημα του ΟΗΕ για τα τρόφιμα έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για Γλυκιδυλο-Εστέρα λιπαρών οξέων (Glycidyl fatty acid ester – GE).

Δεν είναι η πρώτη φορά που το φοινικέλαιο έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες και αντιπαραθέσεις. Τον Νοέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της υποστηρίζοντας ότι μεγάλες εταιρείες όπως η Colgate-Palmolive, η Kellogg's, η Nestlé, η Procter & Gamble, η Reckitt Benckiser και η Unilever, χρησιμοποιούν φοινικέλαιο το οποίο παράγεται από παιδιά ηλικίας ακόμη και οκτώ ετών που δουλεύουν κάτω από άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες σε φυτείες στην Ινδονησία. Σύμφωνα με την καταγγελία, παιδιά που εργάζονται στην εταιρεία Wilmar, η βάση της οποίας είναι στη Σιγκαπούρη, μεταφέρουν στις πλάτες τους σάκους 25 κιλών που είναι γεμάτοι καρύδες.

Το φοινικέλαιο έχει επίσης κατηγορηθεί για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως την αποψίλωση των δασών που αποτελεί απειλή για το οικοσύστημα απειλώντας ζώντες οργανισμούς όπως τους ουρακοτάγκους που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Η Ferrero δηλώνει ότι η παραγωγή του φοινικέλαιου που χρησιμοποιεί προέρχεται από βιώσιμες πηγές με πιστοποίηση από το Roundtable on Sustainable Palm Oil, έναν φορέα που έχει συσταθεί από μεγάλους παραγωγούς και αγοραστές. Ωστόσο η οργάνωση δέχεται κριτική από μη κυβερνητικές οργανώσεις που υποστηρίζουν πως οι προδιαγραφές είναι πολύ χαμηλές και η επιβολή των κανονισμών πολύ αδύναμη.

http://www.huffingtonpost.gr/2017/01/12/diethnes-ygeia-ferrero-nutella-karkinos_n_14127962.html?utm_hp_ref=eyeia
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Συμβαίνουν όλα για κάποιο λόγο;Οι λέξεις που πρέπει να πείτε, όταν όλα πάνε στραβά...

Ο Tim Laurence, είχε γράψει ένα πολύ διεισδυτικό άρθρο, στο οποίο πραγματευόταν το κατά πόσον είναι δυνατό να βοηθήσουμε κάποιον, τον οποίο θρηνεί. Υποστηρίζει, ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με αυτά που λέμε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος βιώνει μια προσωπική και δυσβάσταχτη απώλεια. Είναι προτιμότερο να μην πούμε τίποτα από το να πούμε κάποιες τυπικές φράσεις, που μπορεί να πληγώσουν περισσότερο.
Ο ίδιος είχε βιώσει μια τεράστια προσωπική απώλεια σε αρκετά νεαρή ηλικία. Οπότε, οι σκέψεις είναι ιδέες είναι ιδιαίτερα πρόσφορες για σκέψη. Ρίξτε μια ματιά.
“Ακούω ένα άντρα να λέει μια ιστορία. Μια φίλη του είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα και τώρα ζει ως παραπληγική. Πολλές από τις ελπίδες της έχουν εξανεμιστεί.
Το έχω ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν σταματάει να με σοκάρει: Της λέει, ότι νομίζει πως η τραγωδία της οδήγησε σε θετικές αλλαγές στην ζωή της. Προφέρει τις λέξεις, που δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από ψυχολογική, συναισθηματική και πνευματική β…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…