Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανοια από τα «μίνι» εγκεφαλικάΠολύ μεγαλύτερες οι επιπτώσεις των ισχαιμικών επεισοδίων από ό,τι πιστευόταν 

Τα παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά ή «μίνι εγκεφαλικά» προκαλούν πολύ μεγαλύτερες παρενέργειες στον εγκέφαλο απ' ό,τι πιστεύαμε έως σήμερα. Μάλιστα, όπως αποδεικνύει νέα έρευνα από το Medical University of South Carolina (MUSC), αυξάνουν κατά 25%-30% τις πιθανότητες ο ασθενής να παρουσιάσει αγγειακή άνοια, που είναι η δεύτερη σε συχνότητα μορφή γεροντικής άνοιας.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism», επιχείρησαν για πρώτη φορά να μετρήσουν σε πειραματόζωα τα αποτελέσματα των μικροεγκεφαλικών για αρκετές εβδομάδες μετά την εμφάνισή τους.
Για να το πετύχουν αυτό, προκάλεσαν στα πειραματόζωα παροδικά επεισόδια, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της φωτοθρόμβωσης. Συνήθως είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν και να μελετηθούν εν ζωή τα αποτελέσματα ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου. Αλλωστε, γι' αυτό και οι περισσότερες μελέτες γίνονταν μετά θάνατον, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να γίνει συσχετισμός με την εμφάνιση της γεροντικής άνοιας.

Στη διάρκεια των πειραμάτων οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα «μίνι εγκεφαλικά» επηρέασαν τελικά μια περιοχή του εγκεφάλου 12 φορές μεγαλύτερη από ό,τι πίστευαν ως σήμερα, ενώ και οι επιπτώσεις τους -καταστροφή εγκεφαλικού ιστού και φλεγμονή των νεύρων- ήταν πολύ πιο εκτεταμένες και διήρκεσαν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα απ' ό,τι πιστεύαμε, ακόμη και μήνες. «Ακόμη και έπειτα από τρεις εβδομάδες, οι νευρωνικές ανταποκρίσεις στη ροή του αίματος (στον εγκέφαλο) είχαν αποκατασταθεί μόνο εν μέρει» σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας δρ Andy Shih.

Από την άλλη, όμως, μια δεύτερη έρευνα αποδεικνύει ότι, τουλάχιστον για τους πολύ ηλικιωμένους, ένας θεωρούμενος παράγοντας κινδύνου για άνοια -η υπέρταση- λειτουργεί τελικά υπέρ τους. Ετσι, όπως έδειξε η δεύτερη έρευνα από το University of California Irvine, η υψηλή αρτηριακή πίεση μετά τα 80 στην πραγματικότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 42%!

Μάλιστα, αυτή την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Alzheimer & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association», δείχνει για πρώτη φορά ότι η υπέρταση μπορεί να μην αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κάποια ηλικιακή ομάδα.

http://www.dimokratianews.gr/content/71036/anoia-apo-ta-mini-egkefalika
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

ΜΙΣΟΦΩΝΙΑ - Όταν συγκεκριμένοι ήχοι μας τρελλαίνουν!