Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανοια από τα «μίνι» εγκεφαλικάΠολύ μεγαλύτερες οι επιπτώσεις των ισχαιμικών επεισοδίων από ό,τι πιστευόταν 

Τα παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά ή «μίνι εγκεφαλικά» προκαλούν πολύ μεγαλύτερες παρενέργειες στον εγκέφαλο απ' ό,τι πιστεύαμε έως σήμερα. Μάλιστα, όπως αποδεικνύει νέα έρευνα από το Medical University of South Carolina (MUSC), αυξάνουν κατά 25%-30% τις πιθανότητες ο ασθενής να παρουσιάσει αγγειακή άνοια, που είναι η δεύτερη σε συχνότητα μορφή γεροντικής άνοιας.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism», επιχείρησαν για πρώτη φορά να μετρήσουν σε πειραματόζωα τα αποτελέσματα των μικροεγκεφαλικών για αρκετές εβδομάδες μετά την εμφάνισή τους.
Για να το πετύχουν αυτό, προκάλεσαν στα πειραματόζωα παροδικά επεισόδια, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της φωτοθρόμβωσης. Συνήθως είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν και να μελετηθούν εν ζωή τα αποτελέσματα ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου. Αλλωστε, γι' αυτό και οι περισσότερες μελέτες γίνονταν μετά θάνατον, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να γίνει συσχετισμός με την εμφάνιση της γεροντικής άνοιας.

Στη διάρκεια των πειραμάτων οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα «μίνι εγκεφαλικά» επηρέασαν τελικά μια περιοχή του εγκεφάλου 12 φορές μεγαλύτερη από ό,τι πίστευαν ως σήμερα, ενώ και οι επιπτώσεις τους -καταστροφή εγκεφαλικού ιστού και φλεγμονή των νεύρων- ήταν πολύ πιο εκτεταμένες και διήρκεσαν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα απ' ό,τι πιστεύαμε, ακόμη και μήνες. «Ακόμη και έπειτα από τρεις εβδομάδες, οι νευρωνικές ανταποκρίσεις στη ροή του αίματος (στον εγκέφαλο) είχαν αποκατασταθεί μόνο εν μέρει» σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας δρ Andy Shih.

Από την άλλη, όμως, μια δεύτερη έρευνα αποδεικνύει ότι, τουλάχιστον για τους πολύ ηλικιωμένους, ένας θεωρούμενος παράγοντας κινδύνου για άνοια -η υπέρταση- λειτουργεί τελικά υπέρ τους. Ετσι, όπως έδειξε η δεύτερη έρευνα από το University of California Irvine, η υψηλή αρτηριακή πίεση μετά τα 80 στην πραγματικότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 42%!

Μάλιστα, αυτή την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Alzheimer & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association», δείχνει για πρώτη φορά ότι η υπέρταση μπορεί να μην αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κάποια ηλικιακή ομάδα.

http://www.dimokratianews.gr/content/71036/anoia-apo-ta-mini-egkefalika
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας