Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μην αφήνετε τον σκύλο να σας γλείφει



Αμερικανοί επιστήμονες συμβουλεύουν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν πρέπει να φιλάνε το κατοικίδιό τους ούτε να αφήνουν τον σκύλο να γλείφει το πρόσωπό τους διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα.

Τα «φιλιά» ανάμεσα σε σκύλους και ανθρώπους μπορεί να οδηγήσουν σε ανταλλαγή βακτηρίων και ουλίτιδα στους ανθρώπους καθώς πολλοί σκύλοι έχουν περιοδοντίτιδα. Από την άλλη μεριά ανθρώπινα βακτήρια μεταδίδονται στους σκύλους.

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, οι περισσότεροι σκύλοι πάσχουν από περιοδοντίτιδα, αλλά μόνο το 5% θα εκδηλώσει κάποια στιγμή τερηδόνα. Αντιθέτως, ποσοστό πάνω από 90% των ανθρώπων παρουσιάζουν τερηδόνα.

Η προειδοποίηση ακολουθεί έρευνα που διεξήχθη πέρυσι και εξέτασε την οδοντική υγεία ιδιοκτητών σκύλων στην Ιαπωνία. Στο 16% εξ αυτών εντοπίστηκε ένα επιβλαβές για την υγεία των δοντιών μικρόβιο, το οποίο κανονικά υπάρχει στους σκύλους αλλά όχι στους ανθρώπους. Οι εθελοντές αυτοί είπαν ότι συνήθιζαν να φιλούν τους σκύλους τους ή να τους αφήνουν να τους γλείφουν στο στόμα. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την ουλίτιδα στον άνθρωπο. Να σημειωθεί ότι αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπισθεί, μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή περιοδοντίτιδα, η τελική έκβαση της οποίας είναι η απώλεια των δοντιών.

Ωστόσο, και οι σκύλοι είχαν κολλήσει μικρόβια από τους ανθρώπους – και μάλιστα περισσότερα. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές εντόπισαν δέκα ανθρώπινα βακτήρια περιοδοντίτιδας στο στόμα των ζώων. Επιπλέον, η μετάδοση των μικροβίων παρατηρήθηκε ακόμα και σε χαμηλού βαθμού επαφή μεταξύ σκύλων και ανθρώπων.

Φροντίστε την στοματική υγεία του σκύλου σας
Πάντως, ο δρ Πωλ Μάτζα, από το Κολέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη, λέει πως ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης εξαρτάται από τις οδοντικές συνήθειες υγιεινής ανθρώπων και σκύλων. «Εάν οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων φροντίζουν την στοματική υγιεινή των ζώων, καθαρίζοντας λ.χ. τακτικά τα δόντια τους, τότε το στόμα των ζώων μπορεί να είναι πιο καθαρό κι απ’ το δικό τους», είπε.

Και πρόσθεσε πως μολονότι η συνήθεια των ζώων να καθαρίζονται με τη γλώσσα τους γεμίζει το στόμα τους με βακτήρια των κοπράνων, τα βακτήρια αυτά απομακρύνονται γρήγορα από το στόμα τους με την κατάποση.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές λένε πως οι άνθρωποι που οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγουν να φιλούν τους σκύλους είναι όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα πολύ μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σημειώνεται ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να έχουν μικρόβια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά τα οποία μεταδίδονται στον άνθρωπο.

healthyliving.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση