Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πάνω από τα όρια ασφαλείας ο θόρυβος στις εντατικές



Οι μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων παράγουν μία κακοφωνία ήχων που υπερβαίνει μακράν τα όρια ασφαλείας που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Τη μελέτη πραγματοποίησε το προσωπικό μίας ΜΕΘ στο Βέλγιο, με αφορμή τα παράπονα νοσηλευομένων ασθενών.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικές συσκευές για να καταγράψουν επί 24 συνεχείς ώρες τα επίπεδα του θορύβου δίπλα στις κλίνες νοσηλείας, ανακαλύπτοντας με μεγάλη τους έκπληξη πως η μέση τιμή του θορύβου στη διάρκεια της νύχτας ήταν 52,8 ντεσιμπέλ (dB) και στη διάρκεια της ημέρας 54,6 dB.

Ακόμα χειρότερο, όμως, είναι το γεγονός ότι 14 φορές στη διάρκεια του 24ωρου τα επίπεδα του ήχου ξεπέρασαν τα 80 dB, με μία από αυτές να φθάνουν στα 101,1 dB - όσο δηλαδή είναι ο ήχος ενός... κομπρεσέρ!

Ο ΠΟΥ συνιστά να μην υπερβαίνουν τα επίπεδα του θορύβου στα νοσοκομεία τα 35 dB στη διάρκεια της ημέρας και τα 40 dB στη διάρκεια της νύχτας.

Όπως είπε η δρ Εβελίν Κλαές, από το Νοσοκομείο Jessa Ziekenhuis στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας (Euroanaesthesia 2016), στο Λονδίνο, τα επίπεδα που ανιχνεύθηκαν στην συγκεκριμένη ΜΕΘ είναι εφάμιλλα με εκείνα που έχουν καταγραφεί και σε άλλες εντατικές.
Ωστόσο, «είναι προφανές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να περιοριστεί η ηχορύπανση στις εντατικές, που δημιουργεί προβλήματα στους ασθενείς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς», πρόσθεσε.

Η δρ Κλάες εξήγησε ότι στην ηχορύπανση στις εντατικές συμβάλλουν τα πάντα - από τους θορύβους του εξοπλισμού και τους συναγερμούς έως τους ήχους που παράγουν τα μηχανήματα του νοσοκομείου και οι δραστηριότητες του προσωπικού.
«Επειδή, όμως, χρειαζόμαστε τους συναγερμούς και όλα τα μηχανήματα για να φροντίζουμε τους ασθενείς μας, η πιο άμεση λύση θα ήταν να εφοδιάσουμε τους ασθενείς μας με ωτασπίδες ή άλλες συσκευές μείωσης του ήχου», κατέληξε.


http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=24644&la=1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ