Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βουβωνοκήλη: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία



Bουβωνοκήλη είναι η πρόπτωση μέρους ενός ενδοκοιλια-κού σπλάχνου (συνήθως λεπτού εντέρου), η οποία εμφανίζεται ανάμεσα στο μηρό και το υπογάστριο και ακριβέστερα στην πε-ριοχή του δεξιού ή του αριστερού βουβωνικού πόρου. Είναι η πλέον γνωστή μορφή κήλης και η συχνότερη χειρουργική πάθηση.
Η βουβωνοκήλη δημιουργείται πολύ συχνότερα σε άνδρες από ότι σε γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι είτε συγγενής (εκ γενετής) είτε επίκτητη (εμφανίζεται μεγαλώνοντας). Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες βουβωνοκήλες οφείλονται σε εκ γενετής αιτίες, όπως π.χ. ευρύ εσωτερικό στόμιο του βουβωνικού πόρου, διαταραχή της λειτουργίας του κολλαγόνου (σύνθεση / διάλυση) του συνδετικού ιστού της περιοχής.

Αίτια βουβωνοκήλης
Η πιο συνηθισμένη επίκτητη αιτία εμφάνισης βουβωνοκήλης είναι η παρατεταμένη πρόκληση αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, που αναπτύσσεται από παχυσαρκία, έντονο βήχα, δυσκοιλιότητα, υπερτροφία προστάτη, βαριά σωματική άσκηση, άρση βαρέων αντικειμένων, εγκυμοσύνη κ.α.
Συμπτώματα και διάγνωση βουβωνοκήλης

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης είναι απλή υπόθεση, επειδή τα τυπικά συμπτώματά της εντοπίζονται εύκολα και γίνεται με κλινική εξέταση του ασθενούς. Συνήθως αναπτύσσεται μία τοπική διόγκωση στη βουβωνική περιοχή με εμφάνιση πόνου, άλλοτε ήπιου και άλλοτε εντονότερου, ο οποίος επιδεινώνεται με το γέλιο, το βήχα, κατά τη σωματική άσκηση κλπ, ακριβώς λόγω αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης εκείνη τη στιγμή. Σπανίως, εμφανίζεται μόνο πόνος χωρίς τοπική διόγκωση.

Θεραπεία βουβωνοκήλης
Όταν η βουβωνοκήλη διαγνωστεί, πρέπει συντόμως να αντιμετωπιστεί καταλλήλως, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκατασταθεί από μόνη της, χειροτερεύει με το χρόνο και εγκυμονεί ο κίνδυνος της “περίσφιξης”. O ειδικός χειρουργός θα κρίνει εάν η βουβωνοκήλη είναι “ανατάξιμη” ή “μη ανατάξιμη”.
Ανατάξιμη βουβωνοκήλη σημαίνει αναστρέψιμη. Δηλαδή σημαίνει ότι είναι δυνατή η επαναφορά του περιεχομένου της κήλης στη σωστή του θέση εντός της κοιλιάς, οπότε η κήλη εξαφανίζεται μεν, όμως πάντα παροδικά. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται από γιατρό ή συχνά ακόμη και από τον ίδιο τον ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί οριστικά, επειδή είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί ξανά χειρότερο και μάλιστα με αυξημένο τον κίνδυνο περίσφιξης. Η περίσφιξη είναι μία κατάσταση πλημμελούς αιμάτωσης της περιοχής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του εξερχόμενου οργάνου (εντέρου) και να θέσει σε κίνδυνο μέχρι και τη ζωή του ασθενούς.

Μη ανατάξιμη βουβωνοκήλη σημαίνει ότι η προσπάθεια ανάταξής της δεν θα ωφελούσε σε τίποτα και επομένως πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσει σύντομα και προγραμματισμένα χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης. Σε κάθε περίπτωση, χρήση ζώνης, φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπεία ή άλλη συντηρητική θεραπεία δεν φέρνουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα.
Χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης σημαίνει να διασφαλισθεί χειρουργικά η ανάταξή της και να ακολουθήσει κατάλληλο κλείσιμο του ανοίγματος (χάσματος) του κοιλιακού τοιχώματος που επέτρεψε την έξοδο του εντέρου (οργάνου) από την κοιλιά, έτσι ώστε η κήλη να μην εμφανιστεί ξανά. Για το ασφαλές και μόνιμο κλείσιμο του ανοίγματος σήμερα, έχει γίνει πλέον παγκοσμίως αποδεκτή, η χρήση ειδικών συνθετικών πλεγμάτων, πολύ φιλικών στους ιστούς της περιοχής και χωρίς να γίνεται εκ των υστέρων αισθητή η ύπαρξή του εντός του οργανισμού.
Έκτός από τις κλασσικές επεμβάσεις, π.χ. μέθοδος Shouldice, Lichtenstein, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται και οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις (TEP η TAP) αποκατάστασης της βουβωνοκήλης, από ειδικά εκπαιδευμένους χειρουργούς με πολύ καλά αποτελέσματα.

Επιπλοκές βουβωνοκήλης
Με την κάθε χειρουργική τεχνική, μπορούν θεωρητικά να υπάρξουν επιπλοκές και κίνδυνος επιμόλυνσης, αιμορραγίας, βλάβης σε νεύρα, φλεβική θρόμβωση ή εμφάνιση υποτροπής (να εμφανιστεί ξανά η κήλη). Το ποσοστό υποτροπής είναι σχετικά μικρό και διαφέρει ανάλογα με τη μέθοδο και την εμπειρία του χειρουργού. Σε γενικές γραμμές η αποκατάσταση της κήλης με τις σύγχρονες επεμβατικές μεθόδους είναι ένα ασφαλές χειρουργείο.

Βουβωνοκήλη και τοπική αναισθησία
Σήμερα, με εμπειρία πάνω από 5.000 χειρουργικές επεμβάσεις βουβωνοκήλης και εφαρμόζοντας δοκιμάζοντας σχεδόν όλες τις τεχνικές, συνιστώ και εφαρμόζω προσωπικά κατά κανόνα την αποκατάσταση με χρήση πλέγματος, με τοπική αναισθησία. Σε περίπτωση που δεν το επιθυμεί ο ασθενής ή πρόκειται για τεράστια κήλη ή παχυσαρκία, επιλέγουμε γενική αναισθησία. Η επέμβαση γίνεται με μία πολύ μικρή τομή 3-4 cm στο τριχωτό του εφηβαίου, η οποία μετά το χειρουργείο δεν αναγνωρίζεται. Τη ίδια μέρα ή την επομένη ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του. Μπορεί να επανέλθει πλήρως στις φυσιολογικές δραστηριότητες και στην εργασία του εντός ολίγων ημερών.

Κόστος
Το κόστος της εγχείρησης βουβωνοκήλης διαμορφώνεται από το κόστος της κλινικής (προεγχειρητικός έλεγχος, χειρουργείο και νοσηλεία) και τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς. Συγκριτικά, η χειρουργική αντιμετώπιση βουβωνοκήλης με τοπική αναισθησία είναι η πιο οικονομική επιλογή.
Συμπερασματικά, με κριτήρια τον πόνο, το κόστος, το ποσοστό υποτροπής και την ταλαιπωρία του ασθενούς, η οριστική αποκατάσταση με τοποθέτηση πλέγματος με τοπική αναισθησία είναι η πιο ασφαλής θεραπεία και μέθοδος επιλογής.


http://www.iatronet.gr/ygeia/xeiroyrgiki/article/34844/voyvwnokili-symptwmata-diagnwsi-kai-therapeia.html
Ρίζος Σπύρος- Γενικός Χειρουργός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ