Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οικονομική κρίση και βία



Θυμώνουμε όταν κάτι μας αγχώνει ή μας στενοχωρεί. Θυμώνουμε όταν κάποιος παραβιάζει το “stop” στον δρόμο διότι φοβόμαστε ότι θα τρακάρουμε, ή θυμώνουμε όταν βρίσκουμε κίνηση διότι αγχωνόμαστε πως θα αργήσουμε στην εργασία μας.

Την εποχή που ζούμε, με την ανεργία, τις πολλές οικονομικές δυσκολίες και την αίσθηση πως είμαστε ανήμποροι να αντιδράσουμε και να προστατευτούμε, ο θυμός είναι ένα από τα κυρίαρχα συναισθήματα που διακατέχει μια τεράστια μερίδα της ελληνικής και της παγκόσμιας κοινωνίας. Η αίσθηση ότι είμαστε έρμαιο των όποιων οικονομικών μέτρων, της ανεργίας και χωρίς να βλέπουμε κάποια ελπίδα ή προοπτική, δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο που εκτός από θυμό μας δημιουργεί και συναισθήματα απελπισίας και οργής.

Σήμερα είναι αναμφισβήτητα μια εποχή βίαιων αλλαγών. Η βία μπορεί να έχει πολλές μορφές, λεκτική, σωματική, στοχευμένη σε άλλους ή στον εαυτό μας, ομαδική, θρησκευτική κ.α. Αποκαλώ αυτές τις αλλαγές βίαιες διότι γίνονται απότομα, ταράζοντας από τα θεμέλια έναν τρόπο ζωής που είχαμε για δεκαετίες και χωρίς να διαφαίνεται πως η κατάσταση θα καλυτερεύσει. Επίσης τις θεωρώ βίαιες γιατί μας κάνουν να αισθανόμαστε αιχμάλωτοι κάποιων συστημάτων που μέχρι χτες μας ήταν άγνωστα και μακρινά. Είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση όταν αισθανόμαστε παγιδευμένοι κάπου, να αγχωνόμαστε και να μπαίνουμε σε φάση μάχης.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας που η βία έχει τόσο αυξηθεί στις μέρες μας είναι πως η κρίση έχει δημιουργήσει μια άλλη κρίση εξίσου μεγάλη, μιλάω για την κρίση στις αξίες και στην κοινωνική δομή. Το τελευταίο καιρό ακούμε συνέχεια τους πολιτικούς να μιλάνε πως η κρίση φέρνει ευκαιρίες, πως ο Έλληνας στην κρίση πάντα θριάμβευε. Η ουσία είναι πως αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι πως αντί για τις ευκαιρίες, βλέπουμε μια απόγνωση η οποία μεταφράζεται σε οργή, είτε μέσα στο σπίτι, είτε στο δρόμο, είτε στο γήπεδο, είτε οπουδήποτε. Η κρίση έχει δημιουργήσει και άλλες κρίσεις και όλα αυτά μας έχουν κάνει να αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε εναλλακτικές αλλά και με την αίσθηση ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε.

Στα 10 χρόνια καριέρας μου ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής, η φράση «υπάρχουν και άλλοι με το ίδιο θέμα» αρχικά δημιουργεί μια ανακούφιση, όχι με την κυνική μορφή του «χαίρομαι με τον πόνο του άλλου» αλλά επειδή η αίσθηση πως ανήκουμε σε μια ομάδα πάντα μας δημιουργούσε και μας δημιουργεί μια ανακούφιση.

Το να θυμώνουμε ή να αγανακτούμε με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, είναι κάτι αναμενόμενο, ακόμα και κατανοητό, κάποιος μπορεί να πει πως μπορεί να αργήσαμε κιόλας. Η αγανάκτηση και ο θυμός είναι συναισθήματα που μπορούν να κάνουν ζημιά στον άνθρωπο και τους γύρω του εάν δεν τιθασευτούν. Αλλά με την τιθάσευσή τους μπορούν να έχουν ευεργετικά και παραγωγικά αποτελέσματα. Σαν την φωτιά που ανεξέλεγκτη καταστρέφει αλλά ελεγχόμενη μπορεί να βοηθήσει ένα χωράφι να γίνει γόνιμο, ή να ζεστάνει και να προστατεύσει. Έτσι και με τα συναισθήματα του θυμού ή της αγανάκτησης ο στόχος μας πρέπει να είναι, όσο αυτό είναι εφικτό, η διοχέτευση τους στην προστασία και την δημιουργικότητα. Τέτοιες στιγμές μου έρχονται τα λόγια του Ελύτη «πριν γκρεμίσεις κάτι να είσαι διατεθειμένος να φτιάξεις κάτι άλλο στη θέση του». Σήμερα ίσως οι πολιτικοί στο όνομα της σωτηρίας μας να γκρεμίζουν την κοινωνική μας δομή, εξαρτάται όμως από εμάς το να ξεπεράσουμε το αρχικό στάδιο της οργής, να προστατεύσουμε αυτά που θεωρούμε σημαντικά και να χτίσουμε ξανά αυτά που ήταν κακώς καμωμένα.
Όλοι μαζί μπορούμε.

psychologynow
Δημήτρης Λυράκος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε