Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόσο κοστίζει το “φακελάκι” στα νοσοκομεία



Στα χρόνια της κρίσης, όλο και περισσότεροι γιατροί δεν ζητούν χρήματα ή έχουν μειώσει το “κασέ” τους, ζητώντας σημαντικά χαμηλότερα ποσά.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης

Το σοβαρό πρόβλημα του χρηματισμού γιατρών, έφερε στην επικαιρότητα ένα νέο κρούσμα στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Γιατρός του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος συνελήφθη επ' αυτοφώρω από προσωπικό της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για χρηματισμό.
Ο συλληφθείς κρατήθηκε την νύχτα στο αστυνομικό τμήμα και οδηγήθηκε την Τρίτη στο αυτόφωρο.
Όπως ανακοινώθηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου Δημήτρη Αδαμίδη, το πρόβλημα υγείας του ασθενούς αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από άλλο ιατρό της ίδιας ειδικότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, οι ασθενείς που πέφτουν θύματα εκβιασμού για να δώσουν χρηματική αμοιβή σε προσωπικό του νοσοκομείου δεν πρέπει να διστάζουν να κάνουν ενυπόγραφες καταγγελίες στην αστυνομία.
Τον περασμένο μήνα, ένα ακόμη κρούσμα αποκαλύφθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Ορθοπεδικός είχε συλληφθεί από αστυνομικούς του Σώματος Εσωτερικών Υποθέσεων με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, σε αυτόφωρη διαδικασία για παθητική δωροδοκία.
Παλαιότερη μελέτη που έχει γίνει στη χώρα μας, έχει αποκαλύψει πως ένας στους τρεις Ελληνες δίνει φακελάκι για περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία.
Τα πόσα κυμαίνονται από 200 ευρώ για έναν φυσιολογικό τοκετό ή μια απλή οφθαλμολογική επέμβαση έως και πάνω από 5.000 ευρώ για σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις.

Κασέ
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής σχολίασε πρόσφατα πως πριν από τα Μνημόνια γιατροί ζητούσαν από τους ασθενείς ακόμα και 5.000 ευρώ, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσό έχει πέσει στα 300 ευρώ.
Σύμφωνα με καταγγελίες στην ιστοσελίδα “έδωσα φακελάκι”, για επέμβαση καταρράκτη μπορεί να ζητηθούν 200 έως 400 ευρώ, για αφαίρεση σπίλου 100 ευρώ, αφαίρεση θυρεοειδούς 300 ευρώ, για νευροχειρουργική επέμβαση 2.500 ευρώ, για γενική χειρουργική επέμβαση 500 ευρώ, αφαίρεση κύστης ήπατος 1.500 ευρώ, για σπονδυλοδεσία 1.500 ευρώ, για αφαίρεση χολής 300 ευρώ και τοκετό 600 ευρώ.

Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλές περιπτώσεις που οι γιατροί δεν ζητούν χρήματα. Σε δημοσκόπηση μεταξύ αναγνωστών του Iatronet έχει φανεί πως στο 21% δεν έχει ζητηθεί “φακελάκι” από γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων.
Στα χρόνια της κρίσης, το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό, ενώ πολλοί γιατροί έχουν μειώσει το “κασέ” τους ζητώντας σημαντικά χαμηλότερα ποσά.
Η παραοικονομία στον χώρο της Υγείας εκτιμάται ετησίως στο 1,5 δισ. ευρώ, με την Πολιτεία να έχει απώλεια φόρων της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Διερεύνηση
Στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2016, επισημαίνεται και μία ακόμη παράμετρος σε σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία.
Όταν οι ασθενείς υποβάλουν κάποιο παράπονο, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας διερεύνησης, που υποκρύπτει απουσία βούλησης για την ανεύρεση της αλήθειας από την πλευρά της εμπλεκόμενης υπηρεσίας.

Σε ερευνώμενη υπόθεση, αν και η εντολή για διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ) δόθηκε τον Μάρτιο του 2012 και το αρχικό πόρισμα της ΕΔΕ υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, παραμένει έως σήμερα σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση της διαδικασίας συμπλήρωσης της ΕΔΕ.
Παρά την παρέλευση τριών χρόνων από την εντολή της διοίκησης του νοσοκομείου και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν έχει αποσαφηνιστεί η διάπραξη ή όχι πειθαρχικού παραπτώματος από την πλευρά του εμπλεκόμενου ιατρικού προσωπικού.

Πρόβλημα στη διερεύνηση ενστάσεων ή διαμαρτυριών ασθενών αποτελεί η αδυναμία απόδειξης, πέραν πάσης αμφιβολίας, πραγματικών περιστατικών, όπως άρνηση παροχής ιατρικών υπηρεσιών και κακή συμπεριφορά που βασίζονται στην προσωπική μαρτυρία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ