Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαγνητικά εμφυτεύματα για τη θεραπεία της διαταραχής του νυσταγμού



Επιστήμονες στη Βρετανία χρησιμοποίησαν με επιτυχία μαγνήτες, που εμφυτεύθηκαν πίσω από τα μάτια των ασθενών, για να θεραπεύσουν τη διαταραχή του νυσταγμού, γνωστή και ως «μάτια που χορεύουν».

Ο νυσταγμός χαρακτηρίζεται από ακούσιες ρυθμικές κινήσεις των οφθαλμών, οι οποίες μπορεί να είναι περιστροφικές, οριζόντιες ή κατακόρυφες. Συνήθως είναι πιο εμφανείς, όταν ο ασθενής παρατηρεί ταχέως κινούμενα ή καθηλωμένα αντικείμενα στο περιφερειακό πεδίο της όρασής του.

Ο νυσταγμός έχει ποικίλες αιτίες με προέλευση το νευρικό σύστημα και οι ακριβείς νευρωνικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται, δεν είναι καλά κατανοητοί, ενώ είναι δύσκολη η φαρμακευτική αντιμετώπισή του. Η πάθηση, που εμφανίζεται σε ένα άτομο στα 400 περίπου, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όραση, καθώς συχνά προκαλεί μια συνεχή κινητικότητα στο οπτικό πεδίο του ασθενούς.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Νευρολογίας του University College του Λονδίνου (UCL) και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον δρα Παράσκεβ Νάτσεφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό οφθαλμολογίας "Ophthalmology", εμφύτευσαν ένα ζεύγος μικρών μαγνητών πίσω από κάθε μάτι. ΄
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται επιτυχής χρήση ενός τέτοιου εμφυτεύματος για να ελέγξει τις κινήσεις των ματιών. Κάθε μαγνήτης είναι τοποθετημένος μέσα σε περίβλημα από τιτάνιο.

Προς το παρόν, η νέα τεχνική έχει εφαρμοσθεί σε έναν μόνο ασθενή, ο οποίος εμφάνισε σημαντική βελτίωση (στην ανάγνωση, παρακολούθηση τηλεόρασης κ.α.), δεν είχε παρενέργειες και μπόρεσε να επανέλθει στην εργασία του.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι τα μαγνητικά εμφυτεύματα δεν θα είναι κατάλληλα για όλους τους ασθενείς με νυσταγμό, ιδίως για όσους πρέπει να κάνουν τακτικές μαγνητικές τομογραφίες. Ήδη οι επιστήμονες ετοιμάζουν μια μεγαλύτερη μελέτη σε περισσότερους ασθενείς.

«Η μελέτη μας πάντως ανοίγει ένα νέο πεδίο για τη χρήση μαγνητικών εμφυτευμάτων που θα βελτιώνουν την κίνηση και σε άλλα μέρη του σώματος» δήλωσε ο Νάτσεφ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω