Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα


Το ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνει ένα σύνολο κυττάρων και μηχανισμών που ρόλο έχουν να ανθίστανται σε τοξίνες και παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι απειλούν σε καθημερινή βάση το ανθρώπινο σώμα.

Λευκά αιμοσφαίρια που κυκλοφορούν στο αίμα κινητοποιούνται σε περίπτωση επίθεσης από ιούς, τοξίνες, μικρόβια κλπ. για να καταστρέψουν τον βλαπτικό παράγοντα. Ειδικά αντισώματα καταλείπουν αναμνηστική ανοσία σε περίπτωση μελλοντικής επανάληψης προσβολής σε αρκετές περιπτώσεις ανεπιθύμητων εισβολέων. Καθηλωμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, με χαρακτηριστικό εκπρόσωπο της κατηγορίας τα ιστικά μακροφάγα φαγοκυτταρώνουν βλαπτικούς παράγοντες. Ειδικά ένζυμα και χημικές ουσίες εκκρίνονται και κινητοποιούνται (π.χ. συμπλήρωμα,  ιντερλευκίνες, παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF), για να ρυθμίσουν ανοσιακές αποτοξινωτικές και αιμοποιητικές διεργασίες.

Εάν μέρος ή το σύνολο του ανοσοποιητικού συστήματος δυσλειτουργεί σε συστηματική βάση, προκύπτουν χρόνιες παθολογικές καταστάσεις ποικίλλουσας βαρύτητας ανάλογα με το είδος και την διάρκεια της δυσλειτουργίας, τα βασικότερα από τα οποία είναι:

Αυτοάνοσα νοσήματα
Ψυχοσωματικά νοσήματα
Ευπάθεια σε λοιμώξεις
Αλλεργίες
Καρκινώματα
Σύνδρομα κόπωσης.

Αιτίες εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος
Διακρίνουμε φυσιολογικούς παράγοντες, παράγοντες καθημερινότητας και χρόνια νοσήματα.

Α. Φυσιολογικοί παράγοντες. Ο κυριότερος φυσιολογικός παράγοντας που προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού στον ενήλικο, είναι η προχωρημένη βιολογική ηλικία. Η χρονολογική ωστόσο ηλικία που συμβαίνει αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ένα πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ανάλογα με την ηλικία οφείλεται σε πολλές ταυτόχρονες παθοφυσιολογικές διαταραχές. Με την ηλικία το ανοσοποιητικό σύστημα εμφανίζει βραδεία αντίδραση σε βλαπτικά ερεθίσματα και αυξημένη τάση για παραγωγή αντισωμάτων που κατευθύνονται ενάντια στους ίδιους τους ιστούς του σώματος (αυτοαντισώματα). Τα μακροφάγα και τα λεμφοκύτταρα καταστρέφουν τα βακτήρια, τα καρκινικά κύτταρα και άλλα αντιγόνα πιο αργά, υπάρχει πτώση λεμφοκυττάρων και συμπληρώματος, μειωμένη λειτουργικότητα αντισωμάτων.

Β. Παράγοντες καθημερινότητας. Οι κυριότεροι παράγοντες της καθημερινότητας που προκαλούν καταστολή του ανοσοποιητικού είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή.

Κάπνισμα. Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με πολλαπλασιάζονται. Οι τοξικοί αυτοί παράγοντες αλλοιώνουν την τοπική άμυνα του αναπνευστικού επιθηλίου, με αποτέλεσμα την μειωμένη ανοσολογική ικανότητα. Η διαταραχή του ανοσοποιητικού επιδεινώνεται περαιτέρω στον χρόνιο καπνιστή, λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα και της πτώσης του οξυγόνου του αίματος. Μελέτες έχουν αναδείξει σε καπνιστές σημαντική δυσλειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων.

Κακή διατροφή. Η ανθυγιεινή διατροφή δεν περιλαμβάνει επάρκεια θρεπτικών ουσιών και οδηγεί σε παχυσαρκία. Αντίθετα η μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει καθημερινώς φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. όσπρια, μαύρο ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης), εξτρα παρθένο ελαιόλαδο, άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα ασκεί ευεργετικές για το ανοσοποιητικό σύστημα επιδράσεις.

Καθιστική ζωή. Η σωστή συστηματική άσκηση τουλάχιστον επί ημίωρο ημερησίως, οδηγεί σε αρτιότερη μεταβολική κατάσταση και κινητοποιεί αμυντικές εφεδρείες σε ολόκληρο το σώμα. Η κίνηση μπορεί να μην είναι οργανωμένη άσκηση (π.χ. γρήγορο περπάτημα).

Γ. Ασθένειες. Ο κατάλογος των νοσημάτων που προκαλούν αδύναμο το ανοσοποιητικό σύστημα είναι μακρύς και οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση. 

Χαρακτηριστικά τέτοια νοσήματα είναι:
Η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια
Η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια
Η νεφρική ανεπάρκεια
Η λοίμωξη από τον ιό του aids
Ο διαβήτης
Η σπληνεκτομή
Στα χρόνια νοσήματα περιλαμβάνεται το χρόνιο επίμονο  χρόνιο στρες, η υπερκόπωση και η τοξική επίδραση φαρμάκων με χαρακτηριστικότερο εκπρόσωπο την χρόνια λήψη κορτιζόνης.


Η σωστή παθολογική εξέταση και θεραπεία έχει ζωτική σημασία σε κάθε περίπτωση εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος. Ορισμένες κατηγορίες πασχόντων επωφελούνται από ορισμένα ενισχυτικά εμβόλια.
healthyliving

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε